misel obama

Selebriti menopauza – vežbanje i upravljanje stresom

Mišel Obamu prvi valung zadesio je u predsedničkom helikopteru, Vupi Goldberg menopauza je pomogla da se oslobodi negativnih ljudi, a Suzan Sarandon kroz nju je prolazila bez uznemiravajućih simptoma

Iako izgleda da živimo u svetu u kome se o svemu može slobodno govoriti, menopauza kao da je dugo i uporno ostajala tabu tema. Ignorišemo je i trudimo se da koliko god je moguće sakrijemo njene propratne pojave. „Ponašamo se kao da se to ne dešava”, rekla je Mišel Obama, nekadašnja prva dama Amerike, u svom podkastu u kome se bavi međuljudskim odnosima i zdravstvenim pitanjima.

Da bi se suprotstavila toj predrasudi, Mišel Obama je javno ispričala svoje iskustvo. „Bilo je kao da je neko ubacio peć u mene i uključio je na najjače. A onda je sve počelo da se topi”, opisala je svoj prvi toplotni talas. Da stvar bude gora, on se dogodio dok je s mužem u predsedničkom helikopteru putovala na neki od njihovih javnih nastupa. Mišel je priznala da se nije osećala sposobnom za obavezu koja ju je čekala, i to prvenstveno zato što za iskustvo prvog valunga nije bila pripremljena.

Nekadašnja prva dama Amerike javno je ispričala iskustvo sa menopauzom, da bi skrenula pažnju na to kroz šta žene prolaze

Muškarci u odelu ne bi izdržali valunge

Zato Mišel Obama shvata koliko je bitno da žene znaju kroz šta će ih provesti njihovo telo, ali i da društvo zna kroz šta one prolaze. „Važno je da ova stvar zauzme svoj prostor u društvu, jer polovina nas prolazi kroz to, ali živimo kao da se ništa ne dešava”, kaže ona.

Ona se seća da je u kabinetu njenog muža u Beloj kući radio veliki broj žena i da su mnoge bile u menopauzi. Ona podseća na problem svih zaposlenih žena od kojih se zahteva da budu poslovno obučene što je, kad naiđu valunzi, ravno mučenju. „Muškarac u odelu tako nešto ne bi izdržao”, kaže Mišel.

Kroz slično neprijatno iskustvo prošla je i jedna od najuticajnijih žena u Americi, Opra Vinfri. Opra se od 48. do 50. godine veoma loše osećala, patila je od nesanice, nedostatka koncentracije, imala česta lupanja srca. Počela je da obilazi lekare, da pije lekove. Tek kad je pročitala knjigu dr Kristijane Nortrup shvatila je da nema bolest srca, već da su njeni simptomi znak da „promena dolazi”.

Džejn Simor, koja se sa valunzima suočila tokom snimanja, odlučila je da pribegne hormonskoj terapiji

dzejn simor
Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Kod nje se radilo o predmenopauzi, sa simptomima koji su pripisani ozbiljnom oboljenju. Čak ni Opra nije do tada bila adekvatno informisana o tome šta može da očekuje. „Do te tačke u svom životu, nisam se sećala nijednog razgovora sa drugom ženom o tome šta da očekujem”, kaže Opra.

Svet je potamneo za nekoliko nijansi

Kod nje, ni nakon 53. godine, kada je menstruacija prestala, nisu nestali drugi simptomi. Bilo joj je teško da se koncentriše, stav prema mnogim stvarima je postao „nije važno”, a ceo svet je „potamneo za nekoliko nijansi”. Zbog toga se Opra opredelila za hormonsku terapiju i u svoju emisiju dovodila i neke osobe sa čijim se terapijama i tretmanima zvanična medicina nije slagala. Ipak, to je navelo lekare da se oglase, pa je Opra zadovoljna što je temu menopauze dovela u žižu interesovanja miliona svojih gledalaca.

Suzan Sarandon veruje u dostojanstveno starenje, a menopauzu je prihvatila kao deo zdravog načina života

suzan sarandon
Jaguar PS © / Shutterstock.com

I glumica Džejn Simor, koja se sa valunzima suočila tokom snimanja, odlučila je da pribegne hormonskoj terapiji. Na drugoj strani je Suzan Sarandon, koja veruje u dostojanstveno starenje, a menopauzu je dočekala u 54. godini bez velikih događaja i uznemiravajućih simptoma. Nije posezala za hormonskim lekovima, ni hirurškim intervencijama. Uz zdravu ishranu, vežbanje i upravljanje stresom, Sarandon je prihvatila menopauzu kao deo zdravog načina života.

Pomaže i menopauza frizura

Za komičarku Vupi Goldberg menopauza je došla kao šok i kako sama kaže, najviše uticala na njenu seksualnu želju. „U jednom trenutku sam osećala da jedva čekam, a već u sledećem da ne dolazi u obzir”, kaže Vupi. Ipak, ona smatra da joj je menopauza pomogla da lakše detektuje negativne ljude i odstrani ih iz svog života.

Glumica Rouzi O’Donel ispričala je da joj je prijateljica Madona otkrila sve u vezi sa noćnim znojenjem, hormonima i noćnim slatkišima

vupi goldberg
Bart Sherkow © / Shutterstock.com

Očigledno, za svaku ženu menopauza je drugačije iskustvo. Glumica Rouzi O’Donel u emisiji kod Opre Vinfri ispričala je da joj je prijateljica Madona, kao prava starija sestra, otkrila sve u vezi sa noćnim znojenjem, hormonima i noćnim slatkišima. Sama Rouzi je patentirala takozvanu „menopauza frizuru”.

Obrijala je deo kose iznad vrata prema potiljku, pa je to mesto zakamuflirala tako što je pustila da ga prekrije duža kosa. Ova frizura se pokazala korisna kad nastupe valunzi, jer je uglavnom znojenje najjače upravo u tom delu.