Menopauza je vreme da se posvetite sebi

Zadatak ginekologa je da svoju pacijentkinju što bolje i mirnije dovede do perioda menopauze. Potrebni su češći pregledi, hormonske analize, pregledi dojke i ostale provere prema preporuci lekara

Po definiciji, menopauza predstavlja period posle poslednje menstruacije u životu žene. Period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza i može da traje i više godina.

Danas se o menopauzi mnogo priča i uglavnom je predstavljena kao „kraj sveta i života”. Pošto već godinama traje pritisak da svi budemo mladi zauvek, u toj priči ni menopauza apsolutno nije poželjna i najbolje je da se ne desi.

Međutim, bitka protiv prirode ne može se dobiti. Menopauza sigurno stiže. Dokazano je da mnogo uticaja na vreme javljanja menopauze ima genetika i da se prosečne godine javljanja menopauze razlikuju od zemlje do zemlje. Na našim prostorima to je oko 48, 49. godine.

Redovnost ciklusa govori da hormoni rade ritmično i ujednačeno i da, dokle god je to slučaj, promene koje se osećaju ne pripadaju promenama u vezi sa menopauzom

Bolje i mirnije uz pomoć ginekologa

Generalno, sudeći na osnovu reakcija pacijentkinja, žene prilično plaši ovaj period. Očekuju da počne da im se dešava sve najgore i vrlo često, već od četrdesete godine, svaku promenu tumače kao nagoveštaj menopauze. To, naravno, ne odgovara istini. Najvažnije je znati da dokle god su ciklusi apsolutno redovni – nema menopauze.

Redovnost ciklusa govori da hormoni rade ritmično i ujednačeno i da, dokle god je to slučaj, promene koje se osećaju ne pripadaju promenama u vezi sa menopauzom. Perimenopauza, koja predstavlja period pre menopauze, praćena je promenama u hormonskom statusu. Tada može doći do smanjenja perioda između dva ciklusa ili do kašnjenja ciklusa. Ove pojave su znak da su se nivoi hormona promenili i da je vreme da se javite ginekologu radi pregleda i savetovanja u vezi sa periodom koji nastupa. Zadatak svakog ginekologa je da svoju pacijentkinju što bolje i mirnije dovede do menopauze. Tada su potrebni češći pregledi, hormonske analize, pregledi dojke i ostali pregledi prema preporuci lekara. U ovom periodu pregledi su važni, odnosno veoma je važno da znamo kakva je bila situacija pre ulaska u menopauzu.

Sa prvim padom estrogena, kada počnu napadi vrućine i promene raspoloženja, mogu se postići dobri efekti davanjem prirodnih estrogena izolovanih iz biljaka

Na primer, ako pacijenkinja ima cistu koja je vodena i koja ne raste i sa njom uđe u menopauzu, ta cista se samo prati i kontroliše, ali ako cista nastane u menopauzi, onda je to već indikacija za detaljno ispitivanje, pa i operaciju. Ovo je samo jedan od primera zašto je važno posećivati ginekologa u ovom periodu. Takođe, sa prvim padom estrogena, kada počnu napadi vrućine i promene raspoloženja, mogu se postići dobri efekti davanjem prirodnih estrogena izolovanih iz biljaka. Najvažnije je ovu terapiju započeti rano, jer su najnoviji radovi utvrdili da je terapija prirodnim estrogenima najefikasnija ako počne da se koristi pre pojave simptoma nedostatka estrogena.

Genetika, stil života, nega

Takođe, česta pojava u ovom periodu je izostanak ciklusa mesec ili više dana, pa kao posledica toga može da nastane obimno krvarenje koje se rešava eksplorativnom kiretažom. Zato je važno da se po izostanku ciklusa javite ginekologu koji će merenjem debljine zida materice (endometrijuma) moći da predvidi dobijanje ciklusa ili će davanjem terapije izbeći obimno i produženo krvarenje. Važno je da znate da perimenopauza ne mora biti težak period, jer danas ima puno načina da se popravi hormonska ravnoteža i da se žena pripremi za predstojeće promene. Praksa je pokazala da fizički i mentalno aktivne žene mnogo bolje podnose ulazak u menopauzu i lakše je prihvataju. Postoji određen broj žena koje misle da sa prestankom ciklusa ulaze u starost i već im je sama ta činjenica dovoljna za početak depresije. To, naravno, nije tačno. Sam gubitak ciklusa nije znak „kraja”. Izgled žena mnogo zavisi od genetike, stila života, nege, pa i mentalnog stanja.

Perimenopauza ne mora biti težak period, jer danas ima puno načina da se popravi hormonska ravnoteža i da se žena pripremi za predstojeće promene

Dobre strane ovog perioda

Sami hormoni nisu dovoljni da se mladost zauvek vrati. Ovo je važno znati, jer se samo uravnoteženim pristupom postižu najbolji rezultati. Ne smemo zaboraviti i veoma važnu proveru vitamina D koja se radi laboratorijskom analizom krvi. Manjak vitamina D, naročito u ovom periodu života, može biti ključan za pojavu osteoporoze; zato je dodatak vitamina D veoma važna terapija u perimenopauzi. Pokazalo se da veoma veliki procenat žena ima nedostatak vitamina D i da taj deficit dovodi do mnogih tegoba, pa i pada imuniteta.

Ukoliko se poštuju sve preporuke, period ulaska u menopauzu ne mora da bude težak i komplikovan. Važno je da sa svojim ginekologom uradite sve preglede, da izaberete najbolju terapiju za vas i da pronađete i dobre strane ovog perioda. Ne morate da razmišljate o kontracepciji, možete zaista da se posvetite sebi i da sebe stavite u prvi plan. Ako se na ovaj način pripremite za znake perimenopauze, razumete ih i prihvatite i naravno olakšate uz pomoć medicine, dobro ćete se osećati i pripremiti za novi period u životu.

Praksa je pokazala da fizički i mentalno aktivne žene mnogo bolje podnose ulazak u menopauzu i lakše je prihvataju

Gledam veliki broj žena koje ne mogu da prihvate postojanje menopauze i imaju ogroman strah koji je verovatno izazvan pritiskom sadašnjeg vremena i kulture koja ne priznaje starenje. To je slučaj u čitavom svetu, jer ako jedna Šeron Stoun izjavi da je zbog starenja imala velikih profesionalnih problema, šta onda mi da očekujemo?

Zaista mislim da promena mora početi u nama samima, jer ako mi sebe prihvatimo, uradimo sve što je moguće za očuvanje zdravlja i posvetimo se sebi na najbolji mogući način, nećemo menopauzu doživeti kao kraj, već ćemo samo u hodu primetiti da se i to desilo.