Uniforma ne mora da skriva lepotu

Kako biste u uniformi izgledale sveže i uredno, potrebno je da prilagodite tome i svakodnevnu rutinu šminkanja. Za to nije potrebno ni mnogo vremena, ni novca, a prvi utisak menja toliko toga

Svaka služba koja zahteva uniformu sigurno ima i svoj pravilnik o šminkanju, frizuri i nakitu. Vojska Srbije i policija ne dopuštaju pirsinge, ni napadnu šminku. Od nakita dozvoljeni su prsten i male minđuše. Nokti moraju biti uredno podrezani. Dozvoljene su samo neupadljive šnale i gumice za kosu. Što se kose tiče, pripadnice vojske i policije moraju da imaju urednu frizuru, koja ih ne ometa u obavljanju dužnosti i omogućava im nesmetano nošenje kape, odnosno šlema. Duga kosa mora da bude vezana, a šiške moraju da se sklone sa čela za oba zanimanja.

Obično, u svim zanimanjima u kojima je kapa obavezan deo uniforme, kosa mora biti skupljena na potiljku, da pramenovi kose ne bi virili sa strana

Skupljena kosa

Obično, u svim zanimanjima u kojima je kapa obavezan deo uniforme, kosa mora biti skupljena na potiljku, da pramenovi kose ne bi virili sa strana. Zbog praktičnosti, nokti moraju biti što kraće isečeni. Naročito kod zanimanja gde je uključen specifičan rad rukama ili gde je vrlo važna higijena i posao zahteva često pranje i dezinfekciju ruku.

Navikli smo da stjuardese imaju prenaglašenu i upadljivu šminku sa debelim slojem pudera i jarkim crvenim karminima. Njihova suprotnost su medicinske radnice i žene zaposlene na delikatesu ili prodaji prehrambenih proizvoda, koje moraju da odaju utisak čistoće. Horovi i folklorne grupe su još jedna od uniformisanih grupa koja zahteva i uniformisani izgled šminke i frizure. Ovde treba da se skrene pažnja na higijenu šminke! Svako bi trebalo da ima svoju šminku dogovorene boje, nikako da se deli ista šminka među učesnicama. Ako se ipak deli, moraju da se primenjuju visoki higijenski standardi (jednokratni aplikatori, već korišćen aplikator se ne vraća u šminku, odvajanje šminke koja će se koristiti…).

Zbog nemogućnosti popravljanja šminke u toku dana, preporučujem tenove koji su postojaniji, vodootporne maskare, karmine koji se manje razmazuju

Sveže i uredno

Kako biste u uniformi izgledale sveže i uredno, bez obzira na njenu boju (svetla ili tamna) i oblik, potrebno je da prilagodite tome i svakodnevnu rutinu šminkanja. Za to nije potrebno ni mnogo vremena, ni novca, a prvi utisak menja toliko toga.

Potupuno razumem poriv žena u uniformi da urade nešto posebno kako bi se izdvojile od drugih. Od privatne obuće i odeće koju uniforma ne prekriva, do nakita, pa i frizure i šminke, neke žene pokušavaju da se izdvoje iz jednoobraznosti. Nažalost, viđala sam mnogo neuspešnih pokušaja. Pretpostavljam da se sve uklapa sa privatnim stilom, ali treba razmisliti koliko se to uklapa sa uniformom. Često stil lične šminke i frizure ne postiže željeni cilj u kombinaciji sa uniformom, odnosno nije privlačan i ne ističe prirodnu lepotu. Ipak, imajte na umu da se u uniformi provodi mnogo vremena i kontaktira sa mnogo ljudi.

Ako razmišljate da ipak napravite neku tetovažu na vidnom mestu i da je za posao samo pokrijete šminkom – odustanite

Postojani make-up

Moramo da pomenemo još jednu činjenicu u vezi sa šminkom žena koje na poslu nose uniformu, a naročito kod službenica policije, vojske, carine i svih medicinskih službenica – to je njeno trajanje ili nemogućnost popravljanja u toku dana. Zato preporučujem tenove koji su postojaniji, vodootporne maskare, karmine koji se manje razmazuju. Takođe, treba imati na umu da se kod manje intenzivnih boja manje vidi bilo koji trag razmazivanja.

Nisam našla podatak o tetovažama na svim poslovima koji zahtevaju nošenje uniforme, ali pretpostavljam da nisu dozvoljene na vidnim mestima, kao kod većine uniformisanih zanimanja. Vremenom, tetovaže postaju sve prihvatljivije, kako u društvu tako i u raznim službama, ali moraćemo da sačekamo sledeće zakone. Ako razmišljate da ipak napravite neku tetovažu na vidnom mestu i da je za posao samo pokrijete šminkom – odustanite! Tetovaže se jako teško prekrivaju, a problem je i da se ta šminka zadrži duže na koži, naročito kad se znojimo ili je na mestu gde je koža u dodiru sa garderobom, na primer sa kragnom, ili na savitljivom delu tela, kao što su zglobovi i vrat.