Kako nahraniti lepotu

Upoznavanjem i korišćenjem novih trendova, pomeramo hronološke granice. Naš izgled je posledica onoga što se dešava unutar našeg tela, zato vrlo bitnu ulogu igra ishrana i celokupan stil života

Današnji, ubrzani način života uticao je da zaboravimo na neke osnovne stvari. Kako se hranimo, kako se negujemo, da li se bavimo fizičkom aktivnošću, da li smo umereni u obavezama, da li se družimo.

Ono što su naši preci znali iz iskustva, mi sada o tome učimo. Obavljena su zanimljiva istraživanja da bi se utvrdilo kako žive ljudi u određenim krajevima u kojima ima najviše stogodišnjaka. Ideja je bila uzeti takve primere i prilagoditi ih današnjem užurbanom čoveku i uticati na njegove promene u životnom stilu. U ishrani su umereni, konzumiraju do 80 odsto svojih kapaciteta, jedu sveže voće, povrće i neprerađenu hranu, umereno piju vino, bave se fizičkom aktivnošću, odlikuje ih usporen ritam, imaju osećaj pripadnosti određenoj grupi, održavaju veze sa bližnjima.

Od hrane i dostupnih suplemenata zavisiće kvalitet formiranja nove ćelije

Upoznavanjem i korišćenjem novih trendova, pomeramo hronološke granice. Naš izgled je posledica onoga što se dešava unutar našeg tela, tako da tu vrlo bitnu ulogu igra ishrana i celokupan stil života.

Od Kleopatre do Marije Antoanete, sve do današnjih filmskih zvezda, koriste se preparati i suplementi za lepotu i podmlađivanje. Razvojem nauke i raznim opservacijama razvila se nutrikozmetika koja dopunjuje ishranu, a u koncentrovanom obliku (antioksidansi, vitamini i minerali) pomaže podmlađivanju.

U proizvodnji dominiraju kozmetičke kuće, nekoliko farmaceutskih i prehrambenih proizvođača. Glavni pokretači su populacija koja stari, produžen životni vek, skupe intervencije, razvoj nauke i biotehnološke industrije. Preparati jesu skupi, ali je interes za dobar izgled povećan.

Za lice i celo telo

Od hrane i dostupnih suplemenata zavisiće kvalitet formiranja nove ćelije. Ako postoje patološki procesi i zapaljenja, oni će se umanjiti i počeće obnova ćelija.

Imamo budućnost koja je počela, koncentrisanu ciljanu prehranu iz biotehnološke laboratorije koja ne utiče samo na lice već na celo telo!

Popularni nazivi za ove preparate su Pilule lepote, Lepota iznutra, Oralna kozmetika i Eat yourself beautiful – hranite se da biste bili lepi.

Razvojem nauke i raznim opservacijama razvila se nutrikozmetika koja dopunjuje ishranu, a u koncentrovanom obliku (antioksidansi, vitamini i minerali) pomaže podmlađivanju

Nutricioni i fiziološki efekat

Ishrana je biološki proces unosa hranljivih sastojaka i asimilacija tih sastojaka u tkiva, dok su suplementi u ishrani koncentrovani izvori hranljivih sastojaka koji imaju nutricioni i fiziološki efekat. Nutrikozmetika je spoj kozmetike i oralnih suplemenata. Oni za cilj imaju antiejdžing, obnavljanje, reparaciju kože, prevenciju starenja kože, zaštitu od sunca, pigmentaciju, izbeljivanje kože, mršavljenje, utiču na održavanje, rast i reparaciju kose, kao i na povećanje volumena. Takođe, ima preparata protiv opadanja kose. Hrana je bitna i za čvrstinu, izgled i kvalitet noktiju.

Ishrana u bilo kom obliku bitan je element u borbi protiv starenja, ali u sprezi sa odgovarajućom negom i životnim stilom

Izbor i sinergija s drugim aktivnostima

U osmišljavanju preparata pomažu prethodna saznanja, opservacija promena organske prirode, promene na koži koje se javljaju usled neuhranjenosti ili pri unosu nezdrave hrane. Preparati su prvenstveno pravljeni za kožu, kosu i nokte, ali mogu imati i sistemske efekte na zdravlje organizma i fizičku spremnost. U sastav mogu ulaziti karotenoidi – beta-karoten, likopen, lutein, zatim polifenoli, kao antocijanidin, resveratrol, tanini, izoflavoni, zatim razni vitamini i minerali, ekstrakti raznih biljaka kao što je soja, zatim kolagen, glukozamin i hondroitin.

Preparati koji sadrže beta karoten pojedinačno ili u kombinaciji s drugim antioksidansima, koriste se kao oralna zaštita od UV zračenja. Neki od preparata podržavaju sintezu melanina i utiču na intenziviranje tamne boje. Glukozamin u preparatima je bitan za sintezu hijalurona. Kolagen ne utiče samo na zglobove već i na tonus kože i čini je elastičnijom.

Bitna je sinergija relaksacije, fizičke aktivnosti, balansirane ishrane, kao i primena spoljašnje i oralne kozmetike.

Ishrana u bilo kom obliku bitan je element u borbi protiv starenja, ali u sprezi sa odgovarajućom negom i životnim stilom.

Što bolje izgledamo, bolje se osećamo, zdraviji smo srećniji, produktivniji!