Dezinfekcija površina u doba kovida-19 – efikasno, a bezbedno?

Neka od dezinfekcionih sredstava uništavaju korona virus u mnogostruko manjim koncentracijama nego što je navedeno, a niža koncentracija istovremeno znači mnogostruko veću bezbednost za ljude

Svi smo ovih dana čitali o tome kako je korona virus vrlo otporan i opstaje na raznim površinama, a čak do devet dana na staklu, inoksu/čeliku, plastici… Nekako ispod radara javnosti prošla je činjenica da je ovaj virus vrlo osetljiv na dejstvo nama odavno poznatih dezinfekcionih sredstava koja se često nazivaju i biocidi.

Etanol (rastvor od62 do 71 odsto), izopropil-alkohol (rastvor od 75 odsto), hidrogen-peroksid (rastvor od 0,5 odsto) i natrijum-hipohlorit (rastvor od 0,1 odsto) efikasno uklanjaju virus za manje od jednog minuta delovanja

Za našu priču bitno je sledeće – neki od njih efikasno uništavaju korona virus u mnogostruko manjim koncentracijama nego što je inače navedeno u uputstvima proizvođača, ali i u napisima različitih stručnjaka. A niža koncentracija istovremeno znači mnogostruko veću bezbednost za ljude, ali i za čitavu okolinu – to je i razlog da o tome pišem. Referenca za sve koji vole da čitaju original je u dnu teksta. Za ostale, ukratko: etanol (rastvor od 62 do 71 odsto), izopropil-alkohol (rastvor od 75 odsto), hidrogen-peroksid (rastvor od 0,5 odsto) i natrijum-hipohlorit (rastvor od 0,1 odsto) efikasno uklanjaju virus za manje od jednog minuta delovanja!

Dozirajte pažljivo

Da prevedemo to na jezik praktične upotrebe. Počeću od natrijum-hipohlorita, kod nas poznatog pod imenima varikina, snežnik, ACE…, koji se obično nalazi u koncentraciji od 4-5 odsto. Odličan je za sve površine u stanu koje neće promeniti boju, pa ga ne treba koristiti na parketu, drvetu, tepisima… Ali svakako se savetuje za površine u kupatilu i kuhinji! Inače, to je najčešće korišćeno dezinfekciono sredstvo na Kubi – možda i zato što je široko dostupno i jeftino.

Proizvođači, a i članci na ovu temu, preporučuju da se rastvor razblaži 10 puta kako bi se dobila koncentracija od 0,5 odsto. Ovakav rastvor jeste efikasan, ali i ozbiljno agresivan, ne samo za površine u stanu, nego i za nas – hlor je vrlo isparljiv pa će dospeti ne samo do pluća, nego i do raznih tkiva i organa, a jedinjenja koja gradi mogu biti kancerogena. Zato je bolje da se strogo držimo novih nalaza – koncentracija od 0,1 odsto sasvim je efikasna, a oslobađanje hlora i potencijalni neželjeni efekti minimalni.

Hidrogen-peroksid, poznat mnogim ženama kao sredstvo za blajhanje kose, moćno je dezinfekciono sredstvo, a ne dovodi do promene boje nameštaja

Za praktičnu primenu važno je i sledeće – napravite rastvor koji ćete upotrebiti tog dana. Stajanjem hlor isparava i smanjuje se njegova efikasnost. Ako rastvor pravite u nekoj od praznih boca kućne hemije – prvo je dobro isperite. Zapremina ovih boca obično je 750 ml – sipajte  samo 2 supene kašike natrijum-hipohlorita i dolijte vodu do 750 ml. Rastvor nanesite krpom ili prskanjem, ostavite nekoliko minuta i prebrišite čistom vodom. Nosite rukavice i neku staru odeću – svaka kap koja dospe na odeću dovešće do promene boje.

Hidrogen-peroksid, poznat mnogim ženama kao sredstvo za blajhanje kose, moćno je dezinfekciono sredstvo. Dobra stvar je što ne dovodi do promene boje nameštaja u koncentraciji koja je efikasna za ovu svrhu. U apoteci se kupuje kao rastvor od 3 odsto – nama je potreban od 0,5 odsto! Dobićemo ga tako što ćemo u bocu sipati 2 supene kašike – oko 20 ml (precizno bi bilo 16,5 ml) i dopuniti vodom do 100 ml. On je stabilniji od rastvora hlora i ne menja boju površina, pa ga možete koristiti svuda.

Alkohol ne zahteva ispiranje vodom

Alkohol podrazumeva etil-alkohol (etanol) – obično se kupuje u apoteci u koncentraciji od 70 odsto, te kao takav može da se upotrebi. Izopropil-alkohol (izopropanol) obično je koncentrovan – 99 odsto i mora da se razblaži – treba uzeti 7 supenih kašika alkohola (75 ml) i dodati vode do 100 ml. Pogodan je za sve površine u stanu, veoma brzo isparava i ne zahteva dodatno ispiranje vodom.

I nekoliko reči o različitim kućnim sredstvima, kao što su sirće i soda bikarbona – niko nikada nije pokazao da imaju bilo kakvo dejstvo na viruse, pa ni na ovaj!

Niko nikada nije pokazao da sirće i soda bikarbona imaju bilo kakvo dejstvo na viruse

Ko je navikao da ih koristi kao sredstva za ćišćenje, to je u redu, ali za dezinfekciju koristite proverene i dokazane stvari, posebno u kućama sa većom frekvencijom ukućana, ili tamo gde je neko u izolaciji.

To bi značilo da treba primeniti slična pravila kao i za pranje ruku, odnosno dezinfikovati površine nakon svake upotrebe lavaboa, kade, taoleta, posle svakog korišćenja kuhinjskih površina za pripremu jela, nakon svake upotrebe kvaka.

Hranu ne treba dezinfikovati, nego dobro prati i termički obrađivati; odvojiti čaše i pribor za jelo za svakog ponaosob – posebno ako nemate mašinu za pranje sudova.

Hranu ne treba dezinfikovati nego dobro prati i termički obrađivati; treba odvojiti čaše i pribor za jelo za svakog ponaosob, posebno ako nemate mašinu za pranje sudova

Pranje ruku i dezinfekcija površina biocidima su dokazano dobre mere, pored najvažnijeg – fizičkog distanciranja, jer kapljice i aerosol ostaju osnovni i najvažniji put prenosa ove bolesti.

Naučna referenca: Kampf et al. J Hosp Infect. 2020;104:246-251.