Nahranite kožu, šminkajte oči, preskočite karmin i stavite masku

Ako nosite bele maske za jednokratnu upotrebu, ne preterujte sa intenzitetom šminke, da ne bi izgledala prejako

Svakodnevno nosimo maske i, kako izgleda, još neko vreme će nam ovaj zaštitni, a na neki način i modni detalj, biti prijatelj. Zato ga prihvatimo i prilagodimo izgled kako bi nam bio draži. Ali, kako se našminkati kad nam maska pokrije pola lica i šta kad je skinemo?

Skrećem ponovo pažnju na negu, jer bez nege ni šminka ne izgleda dobro. Kožu dobro nahranite hidratantnom kremom i poštujte sve ostale preporuke kozmetičara, jer nošenje maski može dodatno da dehidrira ili iritira vašu kožu.

Oči i obrve videće se stalno, pa bi trebalo da se koncentrišemo na taj deo

Vodootporna šminka

Problem je što se u nedostatku opreme, N95, a i druge maske, sterilišu za ponovnu upotrebu, a šminkom i kremastim proizvodima uopšte, smanjuje se njihova propusnost. U tom slučaju, problematični su svi preparati, čak i oni za negu kože, ne samo šminka. Preporuka je da se odreknemo šminkanja celog lica. Nakon nanošenja kreme za lice, treba da sačekamo da se krema dobro upije pre stavljanja maske. Uštedećete sebi vreme i držaćete se pravila ako samo našminkate oči. U tom slučaju, svi preparati za šminkanje trebalo bi da budu vodootporni.

Oči i obrve videće se stalno pa bi trebalo da se koncentrišemo na taj deo. Kako sam ranije opisivala, intenzitet šminke neka bude uz trepavice. Obrve lagano iscrtajte – ne preterujte sa prejakim iscrtavanjem i uskladite kompletan izgled sa maskom.

Ako imate jake tetovirane obrve, možete ih malo ublažiti

Ako imate jake tetovirane obrve, možete ih malo ublažiti, a u slučaju da to ne želite, naravno da morate jako da našminkate i oči. Ne preterujte sa intenzitetom šminke ako nosite bele maske za jednokratnu upotrebu, da vaša šminka, uz belu boju maske, ne bi izgledala prejako. Naravno, izbor je vaš. Vreme koje smo ranije trošile za šminkanje celog lica, sada možemo iskoristiti za šminkanje očiju. Ako imate volje, probajte nešto novo.

Da li vam se ten skida na delovima gde maska prianja na lice? Tamo gde vam se najviše vide tragovi, nanesite fiksator za šminku ispod tena i obavezno preko njega pređite tankim slojem suvog pudera. Proverite da li se šminka skida sa strane, kod gumica ili traka za vezivanje. I ta mesta tretirajte isto kao i mesta na kojima je nanesen samo ten. Ako to nije dovoljno i maska vam i dalje skida šminku, pokušajte sa vodootpornim tenom ili sprejom za fiksiranje, ili nanesite oba.

Ne odustajte od maske!

Na usta nema smisla nanositi sjajni (gloss) ili masni karmin jer će vam se otisnuti na masku i razmazati. Pokušajte da iscrtate ivicu olovkom, pa je malo ublažite tankom četkicom ili bebi-štapićem. Razmažite i nanesite olovku i prema sredini usana i na kraju dodajte tanak sloj karmina ili samo hranljivu kremu za usne.

Vreme koje smo ranije trošile za šminkanje lica, sada možemo iskoristiti da na očima probamo nešto novo

Obavezno, pre stavljanja maske, upijte višak masnoće papirnom maramicom – kad je skinete, možete da nanesete svoj karmin u punom sloju. Ako baš ne možete bez karmina, blago ga napuderišite (može i preko maramice). Samo morate da budete svesne da će vam usta izgledati prilično dehidrirana i izborana.

I još jedna, nadam se opštepoznata napomena. Maske za jednokratnu upotrebu su upravo to što im ime kaže, a one šivene moramo nakon svakog nošenja oprati na visokoj temperaturi i prepeglati (pranjem se povećava propusnost, pa ih posle nekog vremena treba zameniti ili dodati novi sloj netkanog materijala). Time se ne čuvamo samo od korone, nego i od svih ostalih virusa i bakterija.

Na usta nema smisla nanositi masni karmin jer će se otisnuti na masku i razmazati

Imajte na umu da na masku prenosimo i odumrle ćelije sa svoje kože. Ali, i da vlažna sredina pogoduje razvoju gljivica.

Ne odustajte od nošenja maske – maskom više štitite druge nego sebe, a istovremeno pokazujete svoju odgovornost i nesebičnost prema drugima, ali i prema sebi.