devojka se slika za dokumente

Umetnost fotografisanja za dokumenta – manje je više!

Iako fotografiju retko ko gleda osim službenih lica, činjenica da će taj jedan pokušaj ostati pet ili deset godina na dokumentu uvek nas oneraspoloži

Ako se i vi, poput mene, ne osećate prijatno pred objektivom, onda verovatno svaki put strepite od izdavanja novih dokumenata. Iako tu fotografiju retko ko gleda osim službenih lica, činjenica da će nam taj jedan pokušaj ostati pet ili deset godina na dokumentu uvek nas oneraspoloži.

Od velikog značaja je i to što su fotografije većinski crno-bele, i to treba uzeti u obzir kada se šminkamo. Treba naći savršen balans između pokrivanja nedostataka, a da pritom ne izmenimo previše lični opis, s obzirom na to da fotografija na dokumentu treba verno da prikazuje naš lik. Nikom nije u interesu da dođe u situaciju da ga na ličnoj karti ne prepoznaju i da zbog toga ima problema.

Prejaka šminka svakako nije poželjna. Na crno-beloj fotografiji ocrtavaju se senke i konture, boje postaju nijanse sive. Ujednačite ten svojim puderom po izboru, kako biste uklonile nepravilnosti u pigmentaciji, ali ne stavljajte preveliki nanos, da ne biste rizikovale da dodatni materijal na licu i na borama počne da formira nove senke gde to ne želimo.

Nikom nije u interesu da dođe u situaciju da ga na ličnoj karti ne prepoznaju i da zbog toga ima problema

Bore oko usta spadaju među jače i dublje na licu, zato ovde naročito treba biti oprezan. Velike bojene površine lica, kao što su usne i obrve, iscrtajte i definišite, ali izbegavajte previše oštre ivice i tamne boje.

Previše taman karmin može na crno-beloj fotografiji izgledati crno, isto kao i previše gusto nanesene obrve. Iscrtavajte dlačice ili lagano osenčite, da se ne bi na fotografiji očitale kao markerom nacrtane.

Umesto karmina, možete naneti samo balzam za negu, a usta dovesti do izražaja jednom malom optičkom varkom. Od spolja oivičite usta korektorom, naravno pazite da se lepo uklopi sa ostatkom lica.

Previše taman karmin može na crno-beloj fotografiji izgledati crno

Na ovaj način definišete usne i naglašavate njihovu prirodnu boju, bez korišćenja karmina. Ako su vam usne jako blede boje, stavite ipak karmin u nekoj prirodnoj, svežoj nijansi.

Obavezno osenčite oči, ali ne preterujte. Radije nego da senčite donji kapak, blago osenčite prevoj gornjeg kapka, oslanjajući četkicu na kost iznad očne duplje. Ovim postižete naglašenu prirodnu senku koja će istaći oko.

Ukoliko vam se čini da su vam kapci previše spušteni ili vam se oko prirodno spušta prema spolja, možete to blago korigovati pomeranjem senke nagore, bliže obrvama.

Svetlije senke nanosite tamo gde želite da postignete veći volumen ili da naglasite oblik

Svetlije senke nanosite tamo gde želite da postignete veći volumen ili da naglasite oblik, pa tako možete suptilno naneti svetlu senku na sredinu donjeg dela gornjeg kapka, ili ispod samog luka obrve, za svežiji izgled. Potrebno je da o bojama razmišljate drugačije – važan je intenzitet, a ne nijansa boje. Sve boje će biti različitih nijansi sive, od crne do bele! Ne koristite previše sedefastu senku. Liniju uz gornje trepavice možete ocrtati ajlajnerom, olovkom ili senkom, tehnika je nebitna, važan je efekat.

Ne preterujte sa rumenilom, bronzerom i konturama, sve ovo na crno-beloj fotografiji može izgledati kao tamna fleka na licu ukoliko nije na idealnom mestu i ujednačeno. Setite se one čuvene – manje je više!

Bore oko usta spadaju među jače i dublje na licu, zato ovde naročito treba biti oprezan

Za kraj, nanesite omiljenu maskaru i uvežbajte onaj čuveni izraz lica i možda i ispadne nešto čime ćete biti zadovoljne. Ali i ako ne ispadne, opustite se, to ionako niko ne gleda.