Simulacija treninga ili jednoga dana sve će ovo biti juče

Zorana Arunović je srpska reprezentativka u streljaštvu. Ostalo joj je samo da osvoji olimpijsku medalju, pošto je sve ostale osvojila. Prva se plasirala za Olimpijske igre u Tokiju, ali taj sportski spektakl je odložen zbog pandemije

Zorana Arunović je srpska reprezentativka u streljaštvu. Od 2010. godine kada je postala svetska prvakinja u disciplini vazdušni pištolj na 10 m i postala sportistkinja godine u Srbiji, niže uspehe. Ostalo joj je samo da osvoji olimpijsku medalju, pošto je sve ostale osvojila. Prva se plasirala za Olimpijske igre u Tokiju, a sada je sve to pomereno za godinu dana.

Smatram da je odluka da se Igre pomere sasvim korektna i prema sportistima, ali i prema gledaocima. Olimpijske igre su ipak takmičenje gde bi trebalo da padne puno rekorda, da se naprave epohalni rezultati, jer se svi spremamo za to godinama. U sadašnjoj situaciji nismo u mogućnosti da se na pravi način posvetimo treninzima i da napredujemo, pa mislim da bi rezultati bili smešni i nedostojni takve sportske smotre kao što su OI. S obzirom na to da ipak na prvo mesto uvek stavljamo zdravlje, verujem da je u ovom trenutku najbitnije da se na globalnom nivou izborimo sa virusom, pa da se nakon toga mirne glave vratimo trenažnim aktivnostima.

Odluka da se Igre pomere je korektna, jer je to takmičenje na kojem se prave epohalni rezultati, a u trenutnoj situaciji mislim da bi rezultati bili nedostojni takve sportske smotre

© Zorana Arunović

Sam plasman na Olimpijske igre bio je težak. Čitamo priče o tome šta su razni svetski sportisti morali da urade da bi se izborili da odu na Igre. Šta si sve morala ti da uradiš da bi otišla na njih?

Sve što mi je poznato i sve što smo Jelena (sestra i trener) i ja smatrale da može da pomogne mom dobrom rezultatu u kvalifikacionom ciklusu. Plasman na Igre sam ostvarila medaljom na prvom kvalifikacionom takmičenju, osvojivši srebro na prvenstvu sveta. Ideja je i bila da odmah na startu to uradim, kako bih imala više vremena za temeljnu i detaljnu pripremu za OI. Izgleda da ću sad moći još bolje i temeljnije da se pripremim.

S obzirom na to da ipak na prvo mesto uvek stavljamo zdravlje, verujem da je u ovom trenutku najbitnije da se na globalnom nivou izborimo sa virusom

Deluje jednostavno: osvojim srebro na prvenstvu sveta i idem. Sada si, kao i mi, u izolaciji. Kako provodiš dane?

Zadržala sam rutinu koju sam imala i pre početka izolacije. To znači da sam napravila sebi mogućnost da treniram u kućnim uslovima, doduše samo kondicioniranje i vežbe nišanjenja, ali i to je bolje nego ništa. Dakle, ustajem u isto vreme u koje bih ustala da imam trening u streljani, zadržala sam termin treninga, koji se poklapa sa terminom koji bih imala u streljani. Dodala sam još jedan popodnevni trening, doduše kraći, i kondicioni trening nakon svih streljačkih aktivnosti. I to sve uspevam da sprovedem u stanu. Da se razumemo, nema pucanja, čisto da pojasnim, u pitanju je samo simulacija pucanja, vežbe nišanjenja i sl. To je samo jedan mali deo onoga što bi trebalo da se radi, ali u ovom trenutku to je najviše što mogu da uradim u postojećim uslovima.

© Zorana Arunović

Treniram u kućnim uslovima. Da se razumemo, nema pucanja, u pitanju je samo simulacija pucanja, vežbe nišanjenja i slično

Streljački trening bez pucanja, deluje kao moj ronilački trening vez vode. Kako to uopšte izgleda?

Dva streljačka treninga dnevno, isključivo simulacija. Dosadno je, ali to je jedina mogućnost da ostanem u kontaktu sa sportom koji volim, te vrlo rado treniram, u streljačkom žargonu rečeno – na suvo. Takođe, shvatila sam da sama činjenica da radim na usavršavanju svojih streljačkih sposobnosti utiče izuzetno pozitivno na moju psihu i pomaže mi da sačuvam razum.

A kako je sa fizičkom kondicijom?

Donela sam tegove u svoj dom, imam sve što mi je neophodno, te četiri puta nedeljno radim treninge po planu svog kondicionog trenera. I to je dosadno, da budem iskrena, jer sam sama, ali svakako se osećam daleko bolje kada završim trening.

Da li je moguće da sledeće godine dostigneš istu formu za Olimpijske igre? Većina sportista smatra da će to biti problem.

Ja verujem da je sve moguće. Mislim da sam sad dobila vreme da dodatno porazmislim i usavršim sve što je neophodno kako bih naredne godine otišla još spremnija na OI.

I ja sam, kao i svi drugi, samo čovek, te i meni ovo sve teško pada. Dakle, radite sve ono što ste želeli, a za šta niste imali vremena – skuvajte nešto novo, napravite čistku u ormarima

© Zorana Arunović

Koja je tvoja poruka kao sportiste za sve nas u izolaciji?

Sportista ili ne, i ja sam kao i svi drugi samo čovek, te i meni ovo sve teško pada. Zaista je neophodno da pronađemo način da prođemo kroz ovo što bezbolnije i lakše. Dakle, perite ruke, poštujte mere koje su propisali nadležni organi. Radite sve ono što ste želeli, a za šta niste imali vremena. Odmorite se. Pogledajte nešto na televiziji. Instalirajte Netflix (prvih mesec dana je besplatno). Pročitajte knjigu. Skuvajte nešto novo. Napravite čistku u ormarima. Odložite stare stvari. Vežbajte kod kuće. Pozovite svoje prijatelje (telefonom). Kontaktirajte sa svojom porodicom. Javite se onima sa kojima se niste dugo čuli. U krajnjem slučaju, pronađite ono što će vama da sačuva razum dok ne prođe sve ovo što nas je snašlo. I polako. Sve će se ovo jednoga dana zvati juče!