Skimo – idealan sport za žene

Ski-mountaneering je mešavina skijanja, planinarenja i trčanja i nimalo nije lak, ali izgleda da to ne predstavlja problem lepšem polu

Nedavno održan Svetski kup u turno skijanju u Francuskoj (World Cup Aussois 2019 – http://www.skimo-worldcup.com/ ) pokazao je, između ostalog, i priličnu ravnopravnost žena i muškaraca. Iako sport sam po sebi predstavlja mešavinu skijanja, planinarenja i trčanja i nimalo nije lak, izgleda da ne predstavlja problem lepšem polu. Ski-mountaneering (engleski još poznat kao backcountry skiing) ili skraćeno skimo, kod nas poznat kao turno skijanje jeste skijaška disciplina koja uključuje penjanje na planinu ili na skijama ili noseći ih, u zavisnosti od strmine, a zatim spuštanje na skijama.

Bolje vreme od prvoplasirane Marijan Faton iz Švajcarske imali su samo petorica muškaraca. I tu dolazimo do suštine, odnosno fiziologije, gde manja težina, veći procenat mišića, i pored relativno većeg procenta masti omogućava skijašicama da se ravnopravno bave ovim sportom.

Manja težina, veći procenat mišića, i pored relativno većeg procenta masti omogućava skijašicama da se ravnopravno sa skijašima bave ovim sportom

Ski-mountaneering je mešavina skijanja, planinarenja i trčanja i nimalo nije lak, ali izgleda da to ne predstavlja problem lepšem polu
Zagrljaj prvoplasiranih takmičarki nakon trke i
savladanih 1870 m visinske razlike

Iako su u pitanju mlade takmičarke, sličan zaključak moguće je izvući i kod starije populacije žena. Tako su, na primer, istraživači iz Koreje (gde su svi planinarski sportovi izuzetno popularni) objavili rad u kome su žene koje su se rekreativno bavile skijanjem imale znatno manju telesnu težinu i ukupni holesterol. One su mogle da urade vežbu za fleksiju bicepsa i test sedni-i-ustani znatno bolje od žena koje su samo hodale i grupe sedentarnih žena (Song i autori, 2013).

Osnovna razlika između alpskog skijanja (koje je poznato većini ljudi) i turno skijanja jeste u savladavanju uspona na skijama. Zahvaljujući specijalnim kožama koje se stave na ski-površinu, skije ne idu unazad, pa je moguće ići uzbrdo. I to je ono najteže, jer je nekad visinska razlika koju treba savladati i preko 2000 metara. To zahteva izuzetnu fizičku pripremu i jake mišiće nogu. U prevodu, ne samo da sport povoljno deluje na ukupnu aerobnu sposobnost i telesnu kompoziciju, već deluje na većinu estetskih parametara vezanih za lepotu nogu.

Zahvaljujući specijalnim kožama koje se stave na ski-površinu, skije ne idu unazad, pa je moguće ići uzbrdo. I to je ono najteže, jer nekad je visinska razlika koju treba savladati i preko 2000 metara

Prolazak kroz cilj, snaga i brzina, i nakon sat i po vremena trke

S druge strane, hodanje na skijama u prirodi, van uređenih staza, može da predstavlja i pravo zadovoljstvo, ali i priličnu opasnost. Činjenica je da susret sa netaknutom prirodom izaziva svojevrsno ushićenje, ali isto tako može da bude i dramatično, najčešće zbog lavina ili lednih pukotina i drugih opasnosti, uključujući i divlje zveri. Zbog toga, oprema za turno skijanje, pored skija koje su neverovatno lake, specijalnih cipela i štapova, zahteva posedovanje ranca u kome su tri stvari obavezne – lopata, sonda i primopredajnik (koji omogućava otkrivanje lavinom zatrpanog skijaša).

Susret sa netaknutom prirodom izaziva svojevrsno ushićenje, ali isto tako može da bude dramatično, najčešće zbog lavina ili lednih pukotina i drugih opasnosti, uključujući i divlje zveri

Mnogo novih sledbenika

Sve u svemu, prilično izazovno, ali valjda zato ima toliko novih sledbenika. Zvanično, turno skijanje beleži najveći porast rekreativaca u odnosu na sve zimske sportove. To su iskoristili proizvođači i ponudili neverovatno lagane skije od svega 700 grama, ali i sa cenom od preko hiljadu evra. Slično je i sa cipelama i ostalom opremom. Zbog intenziteta fizičke aktivnosti, skijaši nose specijalne tanke kombinezone, jer energija koja se razvija ne može se uporediti ni sa jednom drugom skijaškom disciplinom. Ovi skijaši prosto isijavaju!

Na kraju, treba spomenuti neverovatnu mladu skijašicu sa Kamčatke, Ekatarinu Osiškinu. Možda i ne bi obratili pažnju da nije iskrsao problem sa ruskim sportistima. Ovako, ciljano je testirana da bi mogla da nastavi internacionalna takmičenja, za šta ima ne samo fizičke predispozicije već i genetske, jer joj je majka bila prvak Sovjetskog Saveza u turno skijanju. Pošto živi u divljini koju je u toku većeg dela godine moguće sagledati samo na skijama, nije ni čudo da se tome posvetila. Ujedno, kaže da je Kamčatka toliko lepa da hajking, skijanje i planinarenje predstavljaju izazov za svakoga. A na pitanje koji poznati grad je blizu, kaže – Aljaska.

Bavljenje ovim sportom ne zahteva skupe ski-pasove. Moguće je trenirati i van skijaških centara

Ekatarina Osiškina

U svakom slučaju, turno skijanje je ne samo izuzetan sport već i mogućnost da se doživi neverovatna avantura. Bavljenje ovim sportom ne zahteva skupe ski-pasove. Moguće je trenirati i van skijaških centara, a povoljni efekti na zdravlje i lepotu su nesagledivi.

© Autor fotografija u tekstu prof. dr Nenad Dikić