Soy boy – da li pravi muškarci jedu meso

Soy boy – da li pravi muškarci jedu meso

Muškarci vegani brinu o zdravlju, osećajni su prema živom svetu, odgovorni prema ekologiji, a nisu im strane ni muške porcije biljnih specijaliteta

Da li pravi muškarci jedu meso, kao što prikazuju idilične reklame za tradicionalna osvežavajuća pića (pivo) uz bogati roštilj? U mnogim porodicama još je živo sećanje na vreme kad je glava porodice dobijala najbolje parče mesa, a ostalima šta pretekne. Ova čvrsta veza između muškosti i konzumiranja mesa bila je logična u vreme kad je nastala, kada je opstanak zajednice zavisio od fizičke snage muškarca koji je lovio večeru.

Još davno, muška fizička snaga je detronizovana, ali se predrasude prema muškarcima koji ne jedu meso i dalje žilavo opiru promeni. I to ne samo na Balkanu.

Reč soy boy ili soja dečko, prvi put se pojavila 2017. kao podsmešljiv naziv za muške vegetarijance i vegane

Ko pije sojino mleko

U rečnik urbanog engleskog jezika 2017. godine ušla je reč soy boy ili soja dečko, koja se prvi put pojavila kao podsmešljiv naziv za muške vegetarijance i vegane. Reč su skovali mačo nastrojeni muškarci, ciljajući na činjenicu da oni koji ne konzumiraju životinjske proizvode moraju da piju sojino mleko, za koje se (netačno) veruje da sadrži ženske hormone. Iz te (netačne) pretpostavke, desničari izvode (neosnovan) zaključak da muškarci koji ne jedu meso, bilo iz ekoloških razloga ili iz empatije prema životinjama, nužno moraju imati ženske karakteristike.

Da bi se prevazišla predrasuda: ne jede meso, znači, nije muško, još 2010. skovana je reč hegan, od he (on) i vegan, a u urbani rečnik ušla je u značenju „trendi muški vegan”.

Osim što su potencijalno zdraviji, muški vegani su emotivniji, o čemu svedoči njihov odnos prema životinjama, i odgovorniji prema našoj okolini

U deceniji koja je usledila, stuacija se bitno promenila. Prema istraživanju koje je sprovelo Vegansko društvo Velike Britanije, veganska zajednica u toj zemlji se od 2014. do 2019. učetvorostručila, a tu situaciju potvrđuje i članak objavljen u stručnom časopisu iz 2021. po kome se u prethodnoj deceniji potrošnja mesa u toj zemlji smanjila za 17 odsto. Da su vegani postali respektabilno tržište potvrđuje i činjenica da je popularni Mekdonalds počeo da proizvodi biljni burger Mekplant.

Među slavnim ličnostima, poznati muški vegani su: Forest Vitaker, Benedikt Kamberbač, Tobi Megvajer, Rasel Brend i naravno Žoakin Finiks kao simbol hegana. Pamti se da je pomenuti Žoakin Finiks podržao demonstracije vegana za prava životinja 2019. u metrou u Torontu, tokom filmskog festivala u ovom gradu. A da ne pominjemo da je Oskara, osvojenog za ulogu u filmu Džoker, proslavio sa verenicom Runi Marom uz veganski burger u pola noći.

Na televizijama i internetu sve je više muževnih i tetoviranih mišićavih promotera ishrane bazirane na biljkama

Predrasude o muškom i ženskom

Ti podaci, međutim, ne znače da se muškarci koji se javno deklarišu kao vegani više ne suočavaju sa odbojnim stavom, pre svega drugih muškaraca.

Muškarci koji ne jedu meso više ne zauzimaju odbrambeni stav

Recimo, Ed Vinters, britanski veganski aktivista koji ima 400 000 pratilaca svog Jutjub kanala, rekao je Gardijanu da većinu negativnih komentara dobija od muškaraca, koji ne samo da su ponosni što jedu meso, već su ponosni i na to što ne osećaju nikakvu empatiju prema životinjama, dok sa ženama to nikada nije slučaj. Ed kaže da ga u komentarima često nazivaju soja dečkom i pišu: Čim je vegan, mora da je gej.

Muškarci koji ne jedu meso danas više ne zauzimaju odbrambeni stav. Na televizijama i internetu sve je više muževnih i tetoviranih mišićavih promotera ishrane bazirane na biljkama, sve je više restorana koji ozbiljno obogaćuju svoju vegansku ponudu, a jedan u Velsu počeo je da služi „muške biljne porcije”.

Brojna istraživanja potvrdila su da se iz biljne hrane može dobiti dovoljno kvalitetnih proteina, a koliko snažan može biti muškarac koji se njima hrani dokazuje Arnold Švarceneger i brojni mišićavi sportisti i bodi-bilderi koji su prodefiovali Netfliksovim dokumentarcem iz 2018. pod naslovom The Game Changers.

Žene će znati da izaberu

Osim što su potencijalno zdraviji, muški vegani su osetljiviji, o čemu svedoči njihov odnos prema životinjama, i odgovorniji prema našoj okolini. Studija Ujedinjenih nacija tvrdi da 14,5 odsto svih gasova koji stvaraju poguban efekat staklene bašte na zemlji dolazi od proizvodnje mesa za ishranu. A s druge strane, da na prosečnog muškarca koji jede meso dolazi za 40 odsto više tih gasova nego na ženu istih prehrambenih navika. Tim je dragoceniji svaki soy boy, kako vegani i sami sebe sada ponosno nazivaju.

A žene? One će dobro osmotriti na jednoj strani muškarce tipa roštilj i pivo, a na drugoj ekološki svesne i prema životinjama osećajne vegane.