Savet šminkera nije luksuz, posebno ako menjamo stil ili posao

Verujem da ćete prilikom svake posete profesionalcu naučiti nešto novo i steći vlastitu rutinu u vezi sa tim kako da lakše i brže postignete izgled koji želite i koji vam odgovara

Da li ste koristile uslugu profesionalnog šminkera? Sad to nije ni neobično, ni luksuz. Pre zapošljavanja šminkera u pozorištima, glumci su se šminkali sami. Kasnije je usluga šminkera ili maskera bila dostupna samo glumcima i glumicama koji su nastupali na televiziji ili manekenima, ponekad i značajnim osobama. Sve ozbiljne glumačke škole i danas imaju predmet pozorišna šminka, uprkos tome što su na svim snimanjima angažovani maskeri ili šminkeri.

Zbog sve veće potražnje i načina posla, većinom smo specijalizovani za rad u određenom mediju, ali uglavnom imamo iskustva u svim medijima.

Sve ozbiljne glumačke škole i danas imaju predmet pozorišna šminka.

Pozorišna i filmska šminka

Svaki medij ima svoje zakonitosti i uslove kojima je potrebno prilagoditi se. Pozorišna šminka izgledala bi prejako na filmu, a filmska bi bila preblaga i nevidljiva u pozorištu, mada su pravila šminkanja slična. Razlika je kad sa galerije gledate glumca na bini ili njegov krupni plan na ogromnom filmskom platnu. U krupnom planu videće se i svaka dlačica u obrvama, a u pozorištu ne, ali ako su glumcu na bini nedovoljno istaknute oči, publika može imati problem da uspostavi prisniji kontakt.

U svakom slučaju, ako publika primeti šminku ili ako nam nešto u izgledu glumca previše skreće pažnju sa radnje filma, pozorišnog komada ili TV drame – čarolija prestaje. Više nismo uključeni u priču i samo smo koncentrisani na grešku ili smetnju. To je razlog za blisku saradnju svih onih koji su uključeni u proizvodnju bilo kog projekta. Zato se rade probe, prave skice i vode razgovori tokom priprema, kako bi projekat dobio usklađen izgled koji prati odgovarajući period, karaktere uloga i kompletan izgled koji odgovara priči.

Na revijama visoke mode šminka je često artistička i neprimenljiva za svakodnevno šminkanje.

Modne revije visoke mode izgledaju kao potpuno druga priča, što se šminke tiče. Ali, kad pogledate revije velikih imena, i one nam pričaju priču. Međutim, visoka moda pre svega lansira kompletan stil. Manekenke u kompletu izgledaju kao pokretne skulpture, vrsta umetničkog izraza. Često je šminka artistička i neprimenljiva za svakodnevno šminkanje. Treba je tako i posmatrati. Drugo su revije na kojima se lansira look za sledeću sezonu; iako ne možemo da se našminkamo istom jačinom kao manekenke za pistu, možemo da vidimo trendove što se tiče boja i kombinacija, oblika obrva, usana…

Tokom starenja, ponekad treba uvesti promene, a za to je uvek dobrodošao drugačiji pogled i pristup sa strane, ili samo konsultacija.

Drugačiji pogled

Šminku je potrebno prilagoditi svom poslu, ličnom stilu, stilu života, kao i vremenu i volji koje imamo na raspolaganju za uređivanje. Takođe, svojim stilom pričamo priču. Ako smo u klasičnom kostimu, sa kosom zategnutom u punđu, istaknutim ajlajnerom i oštrim crvenim karminom, nikako ne odajemo utisak opuštene i pristupačne osobe. A možemo tako sakriti svoju opuštenost i maskirati se u oštru, odgovornu i strogu poslovnu ženu. Mislim da se same vidimo prilično drugačije od onoga kako nas vidi neko sa strane i da nam je savet stručnjaka u nekim fazama u životu potreban. Posebno ako menjamo stil, posao, ili samo boju kose. I tokom starenja, ponekad treba uvesti promene, a za to je uvek dobrodošao drugačiji pogled i pristup sa strane, ili samo konsultacija.

Verujem da ćete prilikom svake posete profesionalcu naučiti nešto novo i steći vlastitu rutinu u vezi sa tim kako da lakše i brže postignete izgled koji želite i koji vam odgovara. Nemojte se oslanjati samo na savete koje nađete onlajn, mi vas ne vidimo, ne znamo ništa ni o vama, ni o vašim željama. Nekad su to primenljivi saveti, a nekad možda vama lično neće odgovarati. Zato je uvek zgodnija lična konsultacija.

Čak se i engleska kraljica šminka sama, osim jednom godišnje, za božićno obraćanje.

© Lorna Roberts / Shutterstock.com

Evo i zanimljivog podatka – čak se i engleska kraljica šminka sama, osim jednom godišnje za božićno obraćanje. Sigurna sam da se sa nekim stručnjakom konsultovala o tome šta da koristi i kako pravilno da upotrebi kupljenu šminku.