Probajte grilovane „šnicle” od lubenice

Na grilu će šnicla od lubenice svenuti i dobiti „mesnu” strukturu, ali ne kao goveđa šnicla. Ostaće i dalje lubenica, odnosno pseudokarpaćo ili veganska alternativa tuni

Vreme je lubenica, iz friždera ili nekog kladenca, a ko voli da se malo zanima u kuhinji, tu su sveže ceđeni sokovi, smutiji, sorbei, pa čak i šnicle.

Maštoviti prave i salate, a ni kora lubenice nije za bacanje, sadrži citrulin koji utiče na seksualno uzbuđenje, kao što smo pisali. Lubenica sadrži i snažni antioksidans likopen.

© Privatna arhiva

Ali, verovatno niste znali da ima i inovacija. Kada je suviše toplo za zasitni stejk na grilu, lubenica se može pretvoriti u nešto slično.

Gurmani će se možda i odlučiti za stejk sa grila, ali ko želi laganiji „mesni” zalogaj, dok je gril još topao, mogu na njega da stave tanje isečene šnicle” od lubenice.

One će dehidrirati, ali neće potpuno izgubiti tečnost i ostaće sočne. Struktura će im se promeniti, odnosno malo će svenuti i dobiti „mesnu” strukturu. Naravno, neće biti kao goveđa šnicla, ostaće i dalje lubenica, kao neki pseudokarpaćo ili veganska alternativa tuni.

Uz dodatak malo masnoće, trunke soli, karanfilića, ovo blago dimljeno jelo koje se karamelizuje zbog prisutnog šećera, odlično će ići uz neku dobru zelenu salatu po vrelom letnjem danu.

Ovo jelo može da se griluje i u rerni.

Ovo i nije nešto potpuno novo, jer se griluju i breskve, ananas, šljive, kruške i služe kao ukusni, dimljeni delikatesi.

Naravno, ima i dosta onih kojima je hladna, sveža, lubenica jedina kraljica leta i ne mogu da povežu ovu poslasticu sa prohlađenim, slatko-slankastim jelom.

Isprobali smo ovo ekonomično jelo impresivne strukture, koje je ukusnije kada se prohladi.

PROBAJTE RECEPT

Grilovana lubenica

Izuzetno zdrava, pomalo drugačija lubenica. Poseban šmek ovom jelu daje karanfilić, a idealna je i preukusna prohlađena.

KOLIČINA

4 porcije

UKUPNO VREME

20 minuta

Sastojci:

Veća kriška lubenice

Ulje

So

Karanfilić

© Privatna arhiva

Priprema:

Krišku lubenice iseći na „šnicle” debljine do jedan centimetar. Lepše izgleda ako se ukloni kora! Podmazati pleh, poređati, preliti sa još malo ulja, vrlo malo posoliti i odozgo poređati karanfilić.

Peći na grilu dok ne dobije blago braonkastu koricu i izgubi deo vode.

Jesti prohlađeno, uz salatu od rukole.