hrana, afrodizijak

Ljubav je najbolja hrana, ali može da se „začini” i afrodizijacima

Hrana za koju se misli da podstiče dobro raspoloženje, ali i bliskost, dobila je ime po Afroditi, grčkoj boginji lepote i ljubavi. Koristi se u raznim kulturama od davnina, a većina naroda ima svoja verovanja o tome kako ova hrana povećava libido

Pod afrodizijacima se podrazumeva hrana koja utiče na želju za bliskošću i povećano seksualno zadovoljstvo. Dobili su ime po Afroditi, grčkoj boginji lepote i ljubavi. Koriste se u raznim kulturama od davnina, a većina naroda ima svoja verovanja o tome kako ova hrana povećava libido.

Postavlja se pitanje da li neka hrana stvarno utiče na libido ili samo opušta telo i um, ubrzava cirkulaciju i oslobađa hormone, poput dopamina kod čokolade, dovodeći nas u stanje kada se osećamo relaksirano i raspoloženo. Možda je, zapravo, reč o tome da pojedine namirnice pojačavaju uzbuđenje i tako samo oponašaju libido.

Maka se u nekim delovima sveta koristi za povećanje plodnosti, pa je nazivaju „peruanska vijagra”

Bez pravih dokaza

Za neke biljke, kao što su maka, ginko biloba, pistaći, crveni žen šen i šafran, sprovedena su sporadična naučna ispitivanja, ali većina tih studija nije sveobuhvatna, pa se ne može tvrditi da su zaista afrodizijaci.

Maka se u nekim delovima sveta koristi za povećanje plodnosti, pa je nazivaju „peruanska vijagra”. Ova biljka ima slatki koren koji se melje u prah. Raste u planinskim predelima Perua i srodna je brokoliju, karfiolu, kelju i kupusu. Neke studije pokazale su da utiče na povećan libido, a jedno manje istraživanje ukazalo je da smanjuje gubitak libida koji je često posledica uzimanja antidepresiva.

Ginko biloba, biljni suplement, može da deluje kao afrodizijak time što opušta krvne sudove i povećava cirkulaciju. Slično dejstvo imaju pistaći, bogati proteinima, vlaknima i zdravim mastima, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem i povećavaju cirkulaciju.

Čokolada sadrži teobromin koji pojačava proizvodnju endorfina, „hormona sreće”, koji utiče da se osećamo dobro, uzbuđeno i prijatno

Crveni žen šen je popularna biljka u tradicionalnoj kineskoj medicini koja, navodno, može da utiče na seksualno uzbuđenje, ali potrebne su kvalitetnije studije koje bi to potvrdile.

Šafran potiče iz jugozapadne Azije i spada u najskuplje začine. U tradicionalnoj medicini koristi se protiv depresije, za ublažavanje stresa i za popravljanje raspoloženja. Ima potencijalne osobine afrodizijaka, naročito kod osoba koje koriste antidepresive, ali studije ne daju čvrste dokaze.

Kofein, koji se nalazi u kafi, čaju, čokoladi i nekim gaziranim pićima, ubrzava rad srca i pojačava cirkulaciju. U pojedinim istraživanjima postoje podaci koji upućuju na to da utiče na pojačanu seksualnu aktivnost, naročito kod starijih parova.

Čokolada sadrži teobromin koji pojačava proizvodnju „hormona sreće” –  endorfina koji utiče da se osećamo dobro, uzbuđeno i prijatno, i dopamina, čija povećana količina pojačava naš osećaj zadovoljstva.

Citrulin opušta i širi krvne sudove

Lubenica, tačnije beli deo kore, sadrži amino-kiselinu citrulin koja opušta i širi krvne sudove poput vijagre, što podstiče cirkulaciju i seksualno uzbuđenje. Ali, da bismo postigli taj efekat, potrebno je da pojedemo mnogo belog dela kore, a osim toga, svi radije jedu crveni deo.

Legenda kaže da je poznati ljubavnik Kazanova konzumirao i do 50 ostriga svakog jutra

Ostrige su od davnina poznate kao afrodizijak. Legenda kaže da je poznati ljubavnik Kazanova konzumirao i do 50 ostriga svakog jutra. Ostrige su uvek servirane na rimskim orgijama, a antički lekari su ih koristili kao lek za impotenciju. One sadrže velike količine cinka, minerala koji je značajan u produkciji testosterona. Takođe, sadrže amino-kiselinu tirozin, koja ima ulogu u sintezi dopamina. Poznato je da nizak nivo dopamina negativno utiče na libido.

Od povrća, na listi afrodizijačke hrane je asparagus. U 19. veku su u Francuskoj mladoženjama služili tri porcije asparagusa da bi ih pripremili za predstojeću ljubavnu noć. Bogat je vitaminima E i B kompleksa, kao i kalijumom, koji mogu delovati stimulativno.

Čili sadrži kapsaicin, bezbojnu i bezmirisnu supstancu koja stimuliše završetke nerava na jeziku. Izaziva peckavu senzaciju i povećava izlučivanje adrenalina i endorfina, prirodnih opijata za telo. Zbog jarko crvene boje smatra se simbolom ljubavi. Čili izaziva ubrzan srčani ritam i podstiče znojenje, stanja koja podsećaju na seksualno uzbuđenje.

U Francuskoj su nekada mladoženjama služili tri porcije asparagusa da bi ih pripremili za predstojeću ljubavnu noć

Smokve se pominju još u Bibliji, a neki smatraju da su upravo one, a ne jabuke, bile čuveno zabranjeno voće u Edenskom vrtu. Koristili su ih Adam i Eva, pa su smokve postale simbol seksualnosti. Imaju visoku koncentraciju antioksidanasa, flavonoida i polifenola koji mogu da utiču na dobra osećanja i relaksaciju.

Jagode su, zbog srcolikog oblika i boje, Rimljani smatrali simbolom Venere, boginje ljubavi. Sadrže veliku količinu vitamina C koji pomaže cirkulaciju krvi u celom telu. Poseduju hranljive sastojke bitne za sintezu polnih hormona, ali nema garancije da će povećati želju.

Medovina za sreću i romansu

Avokado se takođe nalazi na listi hrane koja povećava uzbuđenje, a kao afrodizijak se koristio još u vreme Asteka. Vitamin A koji poseduje, navodno može da utiče na snagu libida.

Artičoke imaju pregršt vitamina i antioksidanasa važnih za dobro zdravlje, cirkulaciju i opuštanje. Da bi se došlo do centra artičoke skida se list po list, a ako se to radi u paru, predstavlja vid intime i zbližavanja. Nar, sa obiljem zdravih sastojka, takođe spada u afrodizijake. Generalno, voće i povrće koje sadrži dosta vitamina C jača zidove krvnih sudova i pojačava cirkulaciju.

Ostrige, meso, živina, jaja, mleko, integralne žitarice izvor su cinka, bitnog elementa u sintezi polnih hormona

U prošlosti, mladim bračnim parovima davali su medovinu, piće za sreću i romansu u brakovima. Otuda i potiče naziv „medeni mesec”. Med sadrži hemijski element bor koji ima funkciju u regulaciji estrogena i testosterona i utiče na veći nivo energije.

Ulja, orašasti plodovi i semenke dobar su izvor vitamina E i deluju stimulativno. Dobar izvor gvožđa, koje smanjuje umor, jesu meso, riba, mahunarke, zeleno povrće. Ostrige, meso, živina, jaja, mleko, integralne žitarice izvor su cinka, bitnog elementa u sintezi polnih hormona.

Sugestija je da se bilo koja hrana koja ima osobine afrodizijaka ne konzumira često u velikim količinama, jer se organizam može navići i onda ona gubi efekat. Raznovrsna hrana samo je jedna komponenta jednačine za libido, jer telo reaguje na hranu, ali i na okruženje, a pri tome najbitnija hrana je – ljubav.