muskarac sa naocarima

Ovo nisam ja – Zašto muškarci isključuju Zoom kameru

Tokom Zoom sastanaka ponekad nas iznenadi uvećana slika nekog nedostatka sa ekrana. Mi smo odavno svesne tih izazova, a sve više muškaraca otkriva male tajne make-up-a, tena, korektora, fiksera…

Nisam sigurna da smo u svakoj prilici dovoljno koncentrisane, a ni zainteresovane, da otkrijemo da li je muškarac s kojim razgovaramo, poslovno ili nekom drugom prilikom, našminkan, mada nam je privatno važno koliko ulaže grooming.

Ipak, vreme sastanaka preko platforme Zoom nametnulo nam je svima novi stil lične prezentacije (pozadina, garderoba, frizura, savršen ten), a ono što posebno komplikuje stvar jeste činjenica da smo u malim saćima ekrana prikazani najčešće anfas, u krupnom, krupnom planu.

Prema pisanju medija, sve je više muškaraca koje je ova slika malo iznenadila, pa i uznemirila neke od njih, a istraživanja kažu da baš zato muške kolege sve češće isključuju sliku tokom sastanka.

Vrhunsku opuštenost poslovne video-komunikacije mogli smo da vidimo u nedavno lansiranom, zanimljivom filmu Lockdown, o životu jednog para u zatvorenom Londonu, tokom pandemije. Uspešna direktorka En Hatavej vrlo šarmantno nosi donji deo trenerke i prefinjene svilene bluze, dovoljno elegantna i poslovno fensi, ali i dovoljno opuštena, kako odgovara situaciji javljanja bordu direktora, iz dnevne sobe u zaključanom gradu..

Stres nam stvara činjenica da smo u malim saćima ekrana prikazani vrlo često anfas, u krupnom, krupnom planu

Naravno, svi smo osetili određeni stepen pritiska koji donosi ova nova praksa video-komunikacije i prateći elementi profesionalne video-prezentacije… A da ne govorimo o intenzitetu razmene, gde nema ni pauza, ni kašljucanja, srkutanja kafe, ni izlaska da se odgovori na hitan poziv ili SMS, proguta knedla… Kada su u pitanju muškarci, Zoom anksioznosti sada se priključila nova dilema – da li ja stvarno ovako izgledam…?

Prema pisanju Njujork posta – nije mali broj muškaraca koji je doživeo ne baš prijatno iznenađenje gledajući sopstveno lice kroz oko kamere, na ekranu na kome u punom sjaju mogu da se vide podočnjaci, mestimičan gubitak pigmenta, nesimetrične obrve i slični nedostaci. Kad ta iritirajuća slika igra pred očima tokom nekoliko sastanaka u toku dana, poslovni muškarac ili domaćin Zoom mitinga može da oseti izvestan nemir koji nema veze s poslovnim rezultatima.

Prema pisanju Njujork posta – nije mali broj muškaraca koji je doživeo ne baš prijatno iznenađenje gledajući sopstveno lice kroz oko kamere

Tom nemiru treba dodati činjenicu koju pokazuju ankete. Kako kažu, muškarci osećaju nelagodost – jer nije lako kada ste „izloženi neprekidnom posmatranju”! Ženski deo profesionalaca trpi mnogo duže tu vrstu „objektivacije”, ne samo na poslovnim sastancima, ima određenu otpornost i ne praktikuje isključivanje kamere.

Novost je da više muškaraca koji su pripremajući se za video-sastanke našlo spas u korišćenju korektora, fiksera za kožu i bradu, kao i preparata za hidriranje. Najvažnije mesto imaju tzv. fikseri za ten, koji ujednačuju boju kože, pokrivaju pore i sitne bore, smanjuju crvenilo, matiraju, što daje prirodan izgled licu kada je izloženo blicevima ili svetlu u studiju.

Odnosno, „podstiču dobar izgled kože, a ne menjaju ga”, kako umirujuće poručuju proizvođači, da bi smanjili strah od utiska da je u pitanju nešto previše girly. Dakle, ovi preparati jesu namenjeni boljem izgledu, ali posebno onom ispred kamere, i upravo tako se i reklamiraju.

Ankete pokazuju da muškarci osećaju nelagodost, kako kažu, jer nije lako kada ste „izloženi neprekidnom posmatranju”

Interesovanje za muški make-up nikada nije bilo veće, a prema potragama na Google-u u velikom je porastu, čak 80 odsto u odnosu na 2019, a ključne reči su, kako saopštavaju oni koji prate analitiku tržišta – men’s make-up looks.

Zahvaljujući novoj eri video-sastanaka, u svetu se beleži vrtoglavi porast prodaje ovih preparata. Odluka da svoje lice pripreme make-up preparatima, mnogim muškarcima pomogla je da se osećaju prijatnije i opuštenije kada se pojave kao prezenteri na Zoom sastancima. Da li će i nas, po povratku u realne sale za sastanke, dočekati podmlađena i blistava lica kolega, ostaje da se vidi. Spremne smo i za jedno, i za drugo.


Tina Šubic Dodočić, make-up artist

PROFESIONALNI SAVETI KAKO SE KORISTI MUŠKI MAKE-UP

Šminka muškaraca trebalo bi samo da pokrije nepravilnosti na koži i istakne osnovne crte lica. Za svaku kožu važi pravilo – prvo nega! Ako ne znate šta vam je potrebno, konsultujte se sa kozmetičarom, jer tretmani lica nisu samo za žene, naročito ako imate neki problem. Još uvek je mnogo muškaraca koji imaju probleme sa samim brijanjem. Ako vam urastaju dlake, i o tome možete da se konsultujete sa kozmetičarom.

TEN

Ten treba da izgleda ujednačen, zato su proizvodi za teniranje muškaraca manje pokrivni od proizvoda za žene. Često su za nijansu tamniji, kako bi dali utisak osunčanosti. Ali, pažljivo birajte, ne želite da vam lice izgleda previše osunčano, a kad približite ruku licu vidi se očita razlika u boji. Ako izaberete pretamnu boju, moraćete osim vrata da tonirate i ruke. Cilj je da se na muškarcima šminka ne primećuje. Iz tog razloga preporučujem da se ton tena bira u boji kože, ili samo nijansu tamnije od vaše kože.

KOREKTOR

Ako pored tena ostaju vidljivi podočnjaci, crvenilo ili neka druga nepravilnost u boji kože, možemo dodatno da pokrijemo ta mesta korektorom. Korektor se nanosi samo na problematična mesta, bolje je da ga pomalo dodajete da ne preterate. Dobro utapkajte prelaze, kako se ne bi primetio prelaz i da se ne vide nanosi.

Obrve, brada i brkovi moraju biti oblikovani, slobodno koristite ulja ili kreme za bradu. Ako želite da oblikujete brkove, koristite voskove ili kreme za učvrščivanje i oblikovanje.

OBRVE I TREPAVICE

Obrve takođe možete fiksirati providnom maskarom ili gelom za oblikovanje obrva. Nije neobično da se obrve depiliraju ili čupaju, ako su prenaglašene ili spojene.

Ako su vam trepavice izuzetno svetle, možete koristiti tamnobraon maskaru koja ne slepljuje trepavice ili kod kozmetičara ofarbajte trepavice i obrve u neku nijansu tamniju od vaše, tako ste mirni par meseci.

U našim parfimerijama još nije zastupljena muška šminka u količinama koje biste poželeli, ali je definitivno sve više tražena. Zato, bez ustezanja koristite proizvode namenjene ženama, ali birajte manje pigmentisane, transparentnije.

I molim vas, ne zaboravite da šminku svako veče skinete s lica!