muskarac mase kameri

Muški make-up nije samo za scenu

Kao i kod ženske dekorativne kozmetike, tako i kod muške treba znati šta je estradno, a šta od šminke možemo aplicirati i kod poslodavaca sa strogim pravilima vizuelne prezentacije na poslu

Vreme je da jedan tekst posvetimo šminkanju i muškarcima.

Normalno je da se muškarci šminkaju ako su glumci, TV voditelji ili estradne ličnosti pred kamerom, ali dok se od žena sa estrade očekuje da u javnosti budu stalno našminkane, nekako još uvek nije opšteprihvaćeno da se muškarci u svom privatnom, slobodnom vremenu pojave našminkani.

A još ako nisu estradne ličnosti!

Boui, Prins, Merilin Manson

Popularne muške zvezde: Dejvid Boui, Prins i Boj Džordž, grupa Kiss ili Merilin Manson, nisu se izražavali samo svojom muzikom, nego i šminkom. Kao i kod dekorativne kozmetike kod žena, tako i kod muškaraca treba znati šta je estradno, a šta od šminke možemo aplicirati i kod poslodavaca sa strogim pravilima o kodeksu naše vizuelne prezentacije na poslu.

Kod oba pola, prvo je važna nega

Nisu retki muškarci koji moraju dva puta dnevno da se obriju jer imaju tamnu bradu koja brzo raste i senka brade je vidljiva i na sveže obrijanom licu. Srećom pa ima malih prenosnih aparata za brijanje, koji ne zavise od strujnog kabla, i dovoljno su jaki da se možete na poslu ili u kolima malo doterati. No, takvi aparati sigurno nisu dovoljno jaki kad brada poraste.

Obavezna konsultacija sa kozmetičarom

Verujem da se može našminkati toliko neprimetno, da dajete opšti utisak lepo negovanog muškarca, a da se šminka ne primeti. Ali, kod oba pola – prvo nega. Na koži koja je u lošem stanju, nijedna šminka neće izgledati ni lepo, ni neprimetno.

Molim vas, konsultujte se sa svojim kozmetičarom o tome kako bi trebalo da izgleda vaša svakodnevna rutina i koje preparate bi trebalo da koristite. Takođe, obavezno je čiščenje lica svake večeri. Jako bitno je da toniranu kremu, gel ili bilo koju drugu vrstu tena/podloge odaberete tako da pogodite pravu boju, koja ne sme da odudara od vaše prirodne boje.

Svako neprimetno šminkanje treba dobro utrenirati

Čuvajte se narandžastih tonova, jer nećete izgledati prirodno. Ten ne sme biti previše gust, ili ga mešajte sa hidratantnom kremom, kako bi nanos stvarno bio više providan nego pokrivajući. Za dodatno pokrivanje koristimo korektore, samo na mestima gde je potrebno.

Proverite da li ste uspešno naneli ten tako da ulazi u liniju kose, brade i obrva, a da niste umazali kosu ili vam je u obrvama ostao višak. Obrve možete očešljati i fiksirati providnim gleom. A za kraj velikom četkom dodajte malo sunca na nos, obraze i čelo.

Možete koristiti i braon maskaru, trepavice obavezno raščešljajte nakon nanošenja kako ne bi ostale slepljene. Svako neprimetno šminkanje treba dobro utrenirati i, ako se odlučite na svakodnevnu rutinu, budite spremni na to da će vas, ako nekad dođete nenašminkani, kolege sigurno pitati da li ste bolestni.

Proizvodi za negu i šminku uvek su bili skupi, a i odnos društva prema šminki nije uvek bio blagonaklon. U starom Egiptu su se šminkali faraoni i imućniji ljudi, muškarci, kao i žene, ocrtavali su oči crnom, stavljali zelenu nijansu senke na kapke i bojili usta crvenim pigmentom.

Verujem da se može našminkati toliko neprimetno, da dajete opšti utisak lepo negovanog muškarca, a da se šminka ne primeti

Nije sve bilo samo zbog lepote, crnim ocrtane oči su predstavljale status i bogatstvo, zelena senka se povezivala sa bogovima kao što su Horus i Ra, a onaj koji je kapke bojio malahit zelenom trebalo je da bude zaštićen od opakih bolesti i drugi zlih uticaja.

Klark Gejbl – prvi metroseksualac

U Rimskom carstvu oba pola su bojila nokte u crveno, a spominje se da su muškarci bojili teme kad bi imali problema sa gubitkom kose.

U vreme vladavine kraljice Elizabete popularan je bio beo ten, kako za žene tako i za muškarce, crtali su se mladeži i bojile su se usne. Problem je bio beo ten koji se pravio od olova i samim tim bio otrovan. Jedan od uzroka kraćeg životnog doba i mnogih oboljenja bio je upravo taj proizvod za ulepšavanje.

Kad je na vlast došla kraljica Viktorija, šminkanje je bilo smatrano za vulgarno, retko ko, osim glumaca i prostitutki, koristio je šminku. Zahvaljujući razvoju filmske industije 30-tih godina u Americi i pojavom glumaca kao što je bio Klark Gejbl, koji su očito bili pažljivo očešljani, našminkani i dizajniranih brkova, ponovo se motivisala muška populacija da brine o svom izgledu. Inače, Klark Gejbl važi za prvog metroseksualca.

Nisu retki muškarci koji moraju dva puta dnevno da se obriju jer imaju tamnu bradu koja brzo raste i senka brade je vidljiva i na sveže obrijanom licu

Odavno nisu tabu kod muškaraca ni farbanje sede kose, ni pramenovi, tetoviranje obrva, depilacija, pa čak i estetske operacije i fileri. Za oba pola važi: dobro razmislite šta od trajnih promena želite i koliko želite da se promenite – ipak je to trajna promena.