Ulaz u kuću dekorisan novogodišnjim ukrasima. Na vratima je prelep venac. Okićena su i vrata okolo, kao i gelenderi na prilazu vratima.

Novogodišnja dekoracija – Ideje i saveti za praznično dekorisanje doma

Novogodišnja dekoracija donosi deo novogodišnje euforije i duh praznika u naše domove! Osim što je rezultat prelep, čak je i sama aktivnost dekorisanja zabavna, a mnogi je obavljaju zajedno sa ukućanima, te predstavlja jednu od omiljenih porodičnih tradicija.

Da bi naša praznična dekoracija bila posebna, svake godine želimo „ono nešto novo” ili „nešto što još nije viđeno”. Praznični motivi nas podstiču i na kreativnost, pa nas neretko navode da otvorimo našu „uradi sama” kutiju i pustimo mašti na volju.

Ukoliko vam ove godine nedostaje inspiracije ili ideja za dekorisanje – tu smo da pomognemo!

Pred vama je vodič koji će vam pomoći da uronite u praznični duh i kreirate magiju koja će trajati cele zime! Učinite novogodišnje praznike nezaboravnim uz neke od saveta i ideja za novogodišnju dekoraciju iz nastavka teksta.

Osnovni elementi i faktori na koje treba misliti prilikom osmišljavanja novogodišnje dekoracije 

Osnovni elementi novogodišnje dekoracije su: jelka, svetleći ukrasi, lampice, venčići, figurice Deda Mraza i irvasa, kao i raznobojne trake. No, svaki od ovih elemenata može da bude prisutan u različitim estetskim rešenjima i formama. Pre nego što počnete da osmišljavate i kupujete osnovnu dekoraciju i novogodišnje ukrase, važno je da razmislite o nekoliko ključnih faktora.

Budžet za novogodišnju dekoraciju

Pre svega, definišite budžet koji je usklađen sa vašim mogućnostima i koji će vas zadržati u racionalnim okvirima prilikom kupovine i osmišljavanja dekoracije. Ukrasi mogu da budu izuzetno skupi, ali je dobro što mnoge od njih možete i sami da napravite! Isplanirajte unapred šta vam je potrebno i koliko ste spremni da potrošite. Razmislite i šta je ono što biste želeli sami da napravite. 

Sada ste spremni za dalje korake.

Boje bazični element novogodišnje dekoracije

Boje su ključne za stvaranje određene vrste ambijenta uz pomoć praznične dekoracije. Tradicionalne boje poput crvene, zelene i zlatne često asociraju na praznike, ali ništa vas ne sprečava da eksperimentišete i sa drugim paletama.

Ako želite klasičan izgled, kombinujte crvenu i zelenu s belom ili zlatnom. Ako želite nešto modernije, probajte kombinacije plave i srebrne, ljubičaste i srebrne ili roze i zlatne.

Jedino što je važno je da se boje slažu, da među njima postoji ravnoteža u zastupljenosti u prostoru i da se ne pretrpava prostor sa previše boja. Takođe, razmislite o tonovima boja – svetlije nijanse daće prostoru prizvuk prozračnosti, dok će tamnije nijanse dati toplinu prostoru.

Na kraju, odaberite boje koje vam lično donose radost i praznično raspoloženje. Nakon svega, praznična dekoracija treba da odražava vaš ukus i stil.

Lepo dekorisana soba, odiše novogodišnjom atmosferom. Okićena jelka, zlatnim i srebrnim ukrasima, sveće...i ogledalo je okićeno svečanom girlandom.

Uklapanje praznične dekoracije sa stilom uređenja prostora

Kada smo već kod ukusa i stila – važno je prilagoditi stil novogodišnjih ukrasa opštem estetskom tonu vašeg doma. Ako je prostor uređen moderno, elegantniji praznični ukrasi mogu dodati sofisticiranost. S druge strane, ako preferirate rustični ili tradicionalni izgled, praznični ukrasi od prirodnih materijala mogu se sjajno uklopiti.

Minimalizam igra ključnu ulogu u usklađivanju praznične dekoracije sa stilom enterijera. Umesto da pretrpavate prostor s previše elemenata, odaberite pažljivo i usredsredite se na ključne tačke.

Dodavanje prazničnih detalja na već postojeće dekorativne elemente, kao što su jastuci, vaze ili umetnička dela, može stvoriti koherentan izgled. Na taj način, praznični elementi postaju prirodan deo vaše svakodnevne estetike, umesto izolovane dekoracije.

Fokusiranje na različite teksture doprinosi bogatstvu prostora. Mekana ćebad ili jastuci mogu dodati toplinu domu, dok metalni elementi mogu da pridodaju moderniji izgled. S ovim smernicama, praznična dekoracija postaje integrativni deo stila uređenja, unoseći radost i toplinu tokom praznične sezone.

Kupovina novogodišnjih ukrasa i dekoracije

Dekorativne elemente za Novu godinu moguće je nabaviti onlajn i u prodavnicama nameštaja, ukrasa, pa čak i supermarketima. Obratite pažnju i na dizajnerske prodavnice, noćne bazare i pijace – ovde možete da pronađete jedinstvene, ručno rađene novogodišnje ukrase koji će napraviti razliku” u vašoj novogodišnjoj dekoraciji.

Prilikom kupovine, budite pažljivi kada je reč o kvalitetu ukrasa. Trajni materijali će vam omogućiti da uživate u dekoraciji iz godine u godinu. Takođe, razmotrite različite vrste lampica i njihov intenzitet svetlosti, kako biste stvorili željenu atmosferu. Uložite više u ukrase koje želite da koristite iz godine u godinu, a manje u one koje ćete često obnavljati.

Okićena dnevna soba, jelka, kao i zlatne zvezde na zidovima.

Saveti za dekorisanje različitih prostorija i elemenata

U narednim redovima otkrijte kako da sa stilom i kreativnošću ukrasite svaku sobu, pridodajući toplinu i praznični duh svakom kutku. Od dnevne sobe do otvorenog prostora, priredite sebi pravi praznični spektakl!

Novogodišnja dekoracija dnevne sobe

U dnevnoj sobi želite da stvorite toplu i prazničnu atmosferu koja će okupiti porodicu i prijatelje. Koristite bogate boje poput crvene, zelene i zlatne kako biste dodali toplinu prostoru. Postavite mekane jastuke i pokrivače sa zimskim motivima na sofe i fotelje. Jelku okitite raznovrsnim šarenim kuglama, lampicama i trakama. Ako prostor dozvoljava, postavite udoban kutak s pokrivačima i jastucima gde će svi moći da uživaju u prazničnom duhu.

Božićno dekorisanje trpezarije 

Trpezarija je srce doma tokom praznika, a dekoracije mogu dodatno naglasiti njenu važnost. Od novogodišnje trpeze pa do Badnje večeri i Božića – ova dekoracija dodatno će ulepšati svečane obroke. Sto možete ukrasiti elegantnim svećnjacima, svećama i prigodnim tanjirima.

Razmislite o postavljanju centralnog ukrasa, poput venca od svežeg cveća ili zimzelenih grančica. Tople boje i prirodni elementi doprineće ukupnom ambijentu. Razmislite o personalizovanim detaljima, poput kartončića sa imenima gostiju, kako biste stvorili toplu i intimnu atmosferu.

Dekoracija kuhinje

U kuhinji pridodajte praznični šarm koristeći prigodne salvete, stolnjake i krpe za suđe. Arome poput cimeta, vanile i citrusa mogu ispuniti prostor toplinom i mirisima praznika. Razmotrite postavljanje dekorativnih tegli ili posuda sa božićnim keksima i slatkišima na šanku ili radnoj površini. To ne samo da će dodati praznični šarm, već će i gostima ponuditi slatke zalogaje.

Unesite praznični duh i u spavaću sobu

Unesite praznični duh i u svoju spavaću sobu dodavanjem malih, ali efektnih prazničnih akcenata. Postavite dekorativne jastuke i pokrivače na krevet kako biste stvorili komfor i doprineli novogodišnjoj atmosferi. Male lampice na noćnim stočićima ili oko ogledala dodatno će ulepšati atmosferu. Razmislite o postavljanju mirisnih sveća sa zimskim notama kako biste stvorili opuštajući prostor za kvalitetan san i odmor.

Novogodišnja dekoracija u spavaćoj sobi. Na drvenoj ploči su sveće, drvene jelkice i crvene kuglice.

Novogodišnji ukrasi za predsoblje

Ulazni prostor je prva tačka kontakta s vašim domom, stoga ga učinite prazničnim. Postavite venac na vrata sa prigodnim ukrasima, poput šišarki, traka i svetlucavih detalja.

Prozori su idealni za dekorisanje

Prozorski ukrasi mogu doprineti prazničnoj čaroliji u svakoj sobi. Razmislite o postavljanju zvezda, zvezdica ili šara od lažnog snega na prozore. Bele zavese sa svetlucavim dodacima dodatno će oplemeniti prostor, omogućavajući svetlu da se prelama kroz prozore na bajkovit način.

Dvorište ili terasa? Iskoristite ih za dodatne čarolije!

Ako imate otvoren prostor, iskoristite ga tako što ćete postaviti prigodnu rasvetu. Dodajte venac na vrata ili ograde, ili postavite svetleće figure kako biste stvorili prazničnu scenu koja će dočekati goste još pre ulaska u dom.

Razmislite o postavljanju prigodnih ukrasa, poput figura od svetlećih jelki ili Sneška Belića, kako biste stvorili bajkovit ambijent ili još lepše i romantičnije okitite postojeće drveće svetlećim lampionima. Personalizujte otvoreni prostor prema vašem ukusu kako biste dočarali praznični duh i na otvorenom prostoru.

DIY (uradi sama) projekti za novogodišnju dekoraciju i ukrase

Evo šta same možete da uradite i tako podstaknete svoju kreativnost i doprinesete prazničnoj atmosferi u domu.

Personalizovani ukrasi za jelku

Pogledajte kako smo mi personalizovale ukrasne kugle:

Ukrasna jelka od kartona

Materijal:

 • Veliki komad kartona
 • Boje, flomasteri ili ukrasni papiri
 • Makaze
 • Lepak
 • Sjajni ili šareni konci

Uputstvo:

 1. Isecite oblik jelke od kartona.
 2. Dekorišite je bojama, flomasterima ili lepljenjem šarenih papira.
 3. Neka deca dodaju svoj lični pečat crtajući ili lepeći sitne ukrase.
 4. Kada se osuši, dodajte konac na vrhu kako biste jelku okačili na zid.

Svećnjak za trpezu

Ovakav novogodišnji svećnjak će ostaviti snažan utisak na svakog gosta:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/okXSff12LVo?si=wvN-PXj5ZaUaxdEl” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe> 

Sjajne papirne kugle

Materijal:

 • Sjajni papir različitih boja
 • Makaze
 • Lepak
 • Konac

Uputstvo:

 1. Isecite trake sjajnog papira različitih dužina.
 2. Savijajte trake napola i lepite krajeve zajedno da biste napravili petlje.
 3. Povežite petlje zajedno tako da formirate kuglu.
 4. Ponavljajte proces trakama različitih boja.
 5. Povežite konac na vrhu svake kugle i okačite ih na prozore ili ukrasnu granu.

Sneško Belić od pamučne vate

Materijal:

 • Pamučna vata
 • Male čačkalice
 • Bezbojni lepak
 • Oči za lutke
 • Mali komadići kartona za nos

Uputstvo:

 1. Zalepite jastučiće od pamučne vate jedan na drugi kako biste formirali telo Sneška Belića.
 2. Zalepite oči, nos i usta na gornji jastučić.
 3. Koristite čačkalicu kao ruke i noge, a pričvrstite ih lepkom.
 4. Dodajte šal od šarenog konca oko vrata Sneška Belića.

Venčići od suvog voća

Materijal:

 • Pomorandže, jabuke, limunovi (osušeni, isečeni na kolutove)
 • Cimet u štapićima
 • Konac
 • Igla

Uputstvo:

 1. Nanižite voće i cimet na konac koristeći iglu.
 2. Napravite različite kombinacije boja i tekstura.
 3. Zavežite krajeve konca kako biste formirali venac.
 4. Okačite ih na vrata ili prozore za prirodan i mirisan ukras.
Lepo ukrašena jelka, u pozadini se vide grančice napravljene od svetlećih lampica.

Novogodišnja dekoracija i kreativne ideje 

Uz ove kreativne ideje za dekorisanje, vaš dom će se posebno istaći!

Ukrasite vrata trakama

Od širokih traka u prazničnim bojama formirajte veliki ukras u obliku mašne. Prikačite mašnu na vrata. Dodajte nekoliko zvezda ili ukrasa od sjajnog papira da bi dekoracija bila još raskošnija.

Pravljenje prazničnih tabli sa porukama

Nabavite male drvene table i ukrasite ih prigodnim bojama. Neka svaki član porodice napiše svoju novogodišnju poruku ili ciljeve za sledeću godinu. Postavite table na vidljivo mesto kako biste ih redovno gledali i kako biste podsticali jedni druge.

Sneško Belić od čarapa

Iskoristite belu čarapu i napunite je pirinčem ili pamučnim punjenjem. Vežite vrh čarape kako biste formirali glavu Sneška Belića. Dodajte dugmiće za oči, mali komad šarenog materijala za šal, i male pompone za uši.

Stvorite „zimsku šumu” na prozorskoj dasci

Postavite nekoliko grančica u vaze i ukrasite ih belim ili srebrnim sprejom kako biste simulirali izgled šume zimi. Dodajte male figurice jelki kako biste stvorili čarobnu scenu.

Pletenje ili heklanje ukrasa

Ako znate da pletete ili heklate, napravite ukrase poput zvezda, jelki ili Sneška Belića. Koristite preostalu vunu u prazničnim bojama i postavite ih na jelku ili koristite kao stajaće ukrase.

Pravljenje adventskog kalendara

Napravite svoj adventski kalendar koristeći male vrećice ili kutijice. Stavite sitnice, slatkiše ili poruke ljubavi u svaku vrećicu. Postavite ih na zid ili jelku i svaki dan otvorite jednu kao brojanje dana do Nove godine. Advent kalendar je fenomenalan poklon za Novu godinu za sebe ili ukućane.

Svetlucavi jastuci ili jorgani

Dodajte svetlucavu čaroliju u svoj dnevni boravak ili spavaću sobu koristeći jastuke ili jorgane sa šljokicama ili svetlucavim nitima. Ovo će stvoriti toplu i bajkovitu atmosferu u vašem domu.