Ne odričite se postignutog za vreme karantina

Nove navike možda i nisu nešto epohalno, ali ako ste počeli da trčite, a do sada niste mogli da se nagovorite, ili ako ste počeli da se bavite zdravom ishranom za koju niste imali vremena, nemojte sve to da odbacite

Očigledno je da pandemija neće tek tako nestati. Iz dana u dan smo prinuđeni da se prilagođavamo i izgleda da tome nema kraja.

Mnogi ljudi su ostali bez posla, ali čini se da nas ta teskoba još ne pritiska kao Amerikance, kod kojih je najviša nezaposlenost od velike depresije. Mi smo, valjda, navikli da se snalazimo u nemogućim uslovima i svako je pokušao da se prilagodi novom načinu rada i života.

Pandemija neće tek tako nestati. Iz dana u dan smo prinuđeni da se prilagođavamo i izgleda da tome nema kraja

Neverovatne priče

Moj drug Željko podučava jogu onlajn, a ujedno se preselio u obližnje selo. Moja sestra od tetke napravila je baštu sa začinskim biljkama i sprema neverovatne specijalitete. Pola kolega sa fakulteta snimilo je čitavu kolekciju predavanja, pa sledeći talas epidemije dočekuju relaksiranije.

Ja sam sa Robertom, prijateljem iz Amsterdama, vodio dnevnik 50 dana, a sada se dopisujemo jednom nedeljno. Međutim, značajniji je rad sa njim na knjizi o Hilandaru. Obojicu nas interesuje pogled Holanđanina na Svetu Goru. Kad smo već kod Svete Gore, i monah Teodosije našao je vremena za pisanje, jer nije bilo hodočasnika, objavio je mističan godišnjak i pripremio knjigu neverovatnih priča.

Zaboravljene seoske kuće postale su odjedanput „Meka”. Ćerka se sprema da pravi bazen u prabakinom dvorištu. Nastala su nova prijateljstva, a neka stara su se srušila kao kula od karata.

Psiholozi kažu da su velike životne promene i stresna vremena puna neizvesnosti, ali i da imamo slobodu da počnemo nešto novo

Psiholozi kažu da su velike životne promene i stresna vremena puna neizvesnosti, ali i da imamo slobodu da počnemo nešto novo bez osvrtanja na uobičajene norme i razmišljanja šta će čaršija da kaže. Vendi Vud, profesorka psihologije na Univerzitetu Južna Kalifornija, napisala je prošle godine u svojoj knjizi Dobre navike, loše navike da donošenjem novih odluka pokušamo da postignemo bolje rezultate i da „navike ne utiču samo na akciju, već igraju ulogu i u našem razmišljanju.” To možda nije dovoljno za utehu u odnosu na sve što nam se događa, ali je važno da dozvolite sebi da probate nešto novo.

Moje zalaganje za životnu rutinu ovim dobija još više na smislu. Pokušajte da razmislite šta od novih navika funkcioniše, a šta ne i zadržite sve dobre stvari koje ste postigli. Ovakvu pošast koja nas je „naterala” da stvorimo nove navike, treba bar u nekom segmentu iskoristiti kao mogućnost. Baš bi me interesovalo šta bi rekao Čarls Darvin.

Promena rutine

Svesnost o tome šta je funkcionisalo, a šta nije, omogućiće vam da organizujete život na način koji podržava vaše nove aktivnosti. Već sam pisao o neophodnosti sprovođenja fizičke aktivnosti ili bar hodanja, zatim o značaju spavanja ili kontrolisanja faktora životne sredine, kao i o značaju pravilne ishrane. Očigledno je da smo imali više vremena da se posvetimo važnim stvarima za nas.

U osnovi, navika je rutinsko ponašanje. Moramo se prilagoditi, da bismo se održali onako kako se okolnosti oko nas menjaju. Navike nam pomažu da planiramo kako bismo postigli određeni cilj, čak i ako je način malo drugačiji.

Tokom izolacije zbog zdravstvene krize radili smo nešto što smo želeli, što je deo nas

Način na koji se naša rutina promenila tokom karantina, ukazuje na prilagođavanje, ali čini se da su navike mnogo više. Radili smo nešto što smo želeli, što je deo nas, a za šta očigledno nismo imali vremena. Zbog toga se ne odričite postignutog, jer bi to bilo kao da se odričete sebe.

Znam da nove navike možda i nisu nešto epohalno, ali ako ste počeli da trčite, a do sada niste mogli da se nagovorite, ako ste počeli da se bavite zdravom ishranom za koju niste imali vremena, ili ste konačno rešili da se naspavate, nemojte da sve to odbacite zato što se vraćate u kolotečinu.

Ceo svet se promenio i više neće bili isti. Zbog toga, ono što ste osvojili tokom prošla tri meseca – ne napuštajte. Ili, kako kaže Modesti Blejz: „Sačuvajte ono što ste postigli, jer oni kojima je to svejedno vama nisu važni, a oni koji su vam važni, neće imati ništa protiv i podržaće vas u novim navikama.”