Žena koja pozira

Boje u bloku – neodoljiva modna igra

Jarke boje se visoko kotiraju na spisku stvari koje će nam potencijalno izmamiti osmehe, pa je ujedno to i razlog našeg radosnog priključivanja zabavi koju donosi trend boja u blokovima

U svakodnevnom razgovoru o modi, ali i dizajnu uopšte, sve češće ćete naići na izraz blokiranje boja (colour-blocking). Dok ga neki od nas koriste opušteno, podrazumevajući da vam je jasno o čemu se radi, shvatili smo da je mnogima ovaj pojam nepoznat, iako ga primenjuju u svom stilu oblačenja.

S obzirom da je u pitanju veoma zabavan i grafički prijemčiv stil kombinovanja boja, pomislili smo da bi bilo lepo da vam ovaj pojam bliže objasnimo.

Čisto formalno, u modi i dizajnu ovaj izraz se koristi za korišćenje kontrastnih blokova ili površina jakih, najčešće osnovnih boja spektra.

Čisto formalno, u modi i dizajnu ovaj izraz se koristi za korišćenje kontrastnih blokova ili površina jakih, najčešće osnovnih boja spektra

Jarke boje visoko se kotiraju na spisku stvari koje će nam potencijalno izmamiti osmehe, pa je ujedno to i razlog našeg radosnog priključivanja zabavi koju donosi trend boja u blokovima. Ako vas trendovi i ne zanimaju, blokiranje boja se može primenjivati i kao deo ličnog izraza, van konteksta modnih tendencija.

Dovoljno je da se poslužite bojama koje se nalaze nasuprot jedna drugoj na krugu onih osnovnih. Njihovim uparivanjem postići ćete zanimljive i komplementarne kombinacije boja koje stvaraju uzbudljiv učinak i podižu budnost posmatrača. Verovatno nema boljeg momenta od jeseni da napustite hladne sive tonove i unesete malo boje u svoju garderobu.

Verovatno nema boljeg momenta od jeseni da napustite hladne sive tonove i unesete malo boje u svoju garderobu

Za stvaranje uspešnog i privlačnog utiska pri blokiranju boja potrebno je samo malo kreativnosti, uz praćenje nekoliko jednostavnih saveta i trikova. Postoje tri različita načina za blokiranje boja, pa možete odabrati za koji ćete se odlučiti u zavisnosti od toga kako se osećate u datom trenutku.

Monohromatski pristup

Prvi način je monohromatski pristup. Mešanjem različitih tonova, zasićenosti i teksture iste boje možete primeniti mekši (ali jednako zabavan) pristup trendu blokiranja. Ovo je sjajna polazna tačka ako ste novajlija u nošenju odeće živog kolorita, jer je ovako skoro nemoguće napraviti grešku.

Ne sumnjamo da ćete vrlo brzo postati zavisni od osećanja koja vam donosi svakodnevno nošenje boja i da ćete vrlo brzo preći na sledeći nivo. Isprobajte tamnoplavu suknju u kombinaciji s elektrik plavom bluzom i dečje plavim kaišem. Kako bi vaš stil ipak ostao dostojan koncepta colour-blocking-a, dodajte samo jedan detalj u kontrastnoj rumenožutoj, na primer šal ili komad nakita.

Boje sa istim korenom

Sledeći nivo u vašoj igri može biti kombinovanje boja iz slične porodice. Predlažemo vam da pokušate da istražujete različite boje sa istim korenom, kako biste stvorili još upečatljiviji učinak.

Na primer, crvena, ciklama i ljubičasta imaju crvenu kao zajednički imenitelj i samim tim logično je da ih povežete u jednu grupu, a isto tako topložuta i svetlonarandžasta mogu zajedno osunčati vaš gradski kišni dan. Tokom leta, predlažemo vam da se okrenete što svetlijim bojama. Ipak, u hladnijim danima možete se odlučiti za tamnoljubičastu s tamnoplavom ili crvenom i bordo za bogat jesenji izgled.

Manje je više

Kada usavršite prethodna dva početnička nivoa u ovoj igri, možemo samo da vam kažemo: Dobro došli na treći stepen blokiranja boja. Ovo je, ujedno, i naš lični favorit. Ovde se princip odnosi na skakanje s jedne na suprotnu stranu kruga boja, kako bi se postigao izgled sa maksimalnim učinkom.

To je trenutak da vaša kreativnost procveta. Ovaj izgled savršen je za proslave, jer će u trenutku podići svaku sobu u koju uđete i poboljšati vibracije upućene vama. Na taj način šaljete poruku o samopouzdanju, a samopouzdanje je uvek ključ za postizanje vrhunskih rezultata. Ipak, opšte pravilo, posebno ako još niste sigurni u ovoj oblasti, jeste da svoj izgled za početak svedete na dve do tri boje. Uostalom, svi će vam reći da je manje – više, iako ćemo mi dodati – sem ako vi niste od onih koji znaju kako da pruže više, a da to profunkcioniše.

Možda je došao trenutak da baš ove zime počnete igru sa bezbrojnim mogućnostima koje vam boje pružaju jer, kao i uvek u doba velikih kriza, moda napada iz svog najjačeg oružja. To je prilika da, u inat svetu i okolnostima, pošaljete životu svoju poruku u boji. Mi vam želimo da se u toj misiji dobro i zabavite.