gospodin u odelu

Smoking – jakna za čisti hedonizam

Tuxedo/smoking dobio je svoje formalno ime u Americi oko 1888. po Tuxedo Parku, enklavi za njujoršku društvenu elitu u dolini Hadson, gde je najčešće mogao biti viđen tih prvih godina

Kada su modne teme u pitanju, ispostavilo se da naši muški čitaoci ostaju nekako sasvim u zapećku, sem kada se u istoriji odevanja pozivamo na odevne predmete koje su najpre oni poneli.

Ipak, u sezoni matura i venčanja, nažalost retkih prlika kada se u ovim krajevima izlazi iz patika i farmerki, pomislili smo da nije loše da se pozabavimo jednim odevnim komadom sa veoma zanimljivom biografijom.

Pogotovo što će, verovatno, veliki broj naših čitateljki i u ovim prilikama biti pitane za savet.

Zabune i dileme

Kada se razluči dilema, u vizuelnom smislu, o razlici između fraka i smokinga, a dešava se da ta zabuna još uvek postoji, dolazimo do korena razlike u ovim komadima. Da zabuna bude još veća, u prevodu sa engleskog jezika napravili smo previd, pa je ono što su ovi komadi izvorno predstavljali, u našoj interpretaciji donelo neka dodatna pitanja.

Krenimo od početka. Svi ćemo veoma lako prepoznati frak, sako sa kratkim prednjim delom i repovima (kako ih Englezi nazivaju) pozadi. Odevni predmet, toliko formalan, da ga je 21. vek prognao na filmska platna, pozorišne scene, maskenbale i veoma retka formalna okupljanja, više kao deo folklora.

Ovo je zapravo veoma zanimljiv ishod situacije, jer je na razmeđu prethodna dva veka frak sa visine gledao na nove forme u dizajnu muških gornjih odevnih predmeta. U svakom slučaju, sa visine su gledali oni koji su ga nosili i smatrali ga delom odeće rezervisanim za visoke slojeve društva.

Jakna za večeru

Sa trona ga je skinuo tuxedo ili ono što u našoj interpretaciji nazivamo smoking, a što zapravo nije smoking u svom izvornom obliku. Ovaj komad odeće se originalno nazivao večernja jakna ili jakna za večeru. Večernja jakna, u kontekstu muške odeće, prvi put se pojavila u Velikoj Britaniji oko 1887. godine, a u Sjedinjenim Državama oko 1889.

Svi ćemo veoma lako prepoznati frak, sako sa kratkim prednjim delom i repovima (kako ih Englezi nazivaju) pozadi

Tuxedo/smoking, u kontekstu muške odeće, dobio je svoje formalno ime u Americi oko 1888. Ime je dobio po Tuxedo Parku, enklavi za njujoršku društvenu elitu u dolini Hadson, gde je najčešće mogao biti viđen tih prvih godina.

Do početka tridesetih postao je značajna mondenska odrednica, a tradicionalno se ovaj naziv odnosio samo na belu jaknu. U zlatnoj eri Holivuda nemoguće je zaobići njegovu blještavu belinu na velikom platnu.

Kada je ova, nazovimo je jakna, kasnije bila uparena sa odgovarajućim pantalonama i dodacima, taj pojam je počeo da se povezuje s celim odelom. Do danas je smoking ostao najformalniji deo muške garderobe, koji je moguće videti na svim formalnim događajima, od venčanja do crvenih tepiha.

I jakna za pušenje

Na kraju, dolazimo do onog komada odeće koji je uneo pometnju u naš, ali i brojne druge jezike, od komšijskog hrvatskog, preko francuskog, ruskog, italijanskog, nemačkog i brojnih drugih.

Poznatiji u engleskom jeziku kao smoking jacket ili jakna za pušenje, ova odeća dobija svoj puni smisao kada se upari sa određenim hedonističkim navikama s kraja sedamnaestog veka.

Prve jakne za pušenje nadimile su se u vreme kada su Azija i Amerika izvozile svilu, začine, kafu i duvan, a fine stvari u životu bile su stvari za pokazivanje. Indijska haljina ili robe de chambre bila je jedna od takvih vrednosti, a mnogi muškarci su pozirali za svoje portrete ne u odelima, već u jaknama za pušenje.

Do danas je smoking ostao najformalniji deo muške garderobe koji je moguće videti na svim formalnim događajima, od venčanja do crvenih tepiha

Zapravo, do 1850-ih jakna za pušenje opisivana je kao vrsta kratkog ogrtača od brokata, kašmira, pliša, merino ili valjane vune, postavljena jarkim bojama i ukrašena šujtašima ili velikim dugmićima.

Dobro stoji i ženama

Od odeće za privatne prostorije, glamur i popularnost smokinga rasli su početkom dvadesetog veka i on je lagano izašao u prostore formalnih dešavanja. Zbog kombinacije raskošnosti i udobnosti bio je veoma popularan među holivudskim glumcima tridesetih godina.

Negde na tom putu počeo je da preuzima i odlike tuxsedo/smokinga, što će dovesti do zabune o kojoj smo na početku teksta pisali.

U zlatnoj eri Holivuda nemoguće je zaobići blještavu belinu smokinga na velikom platnu

Iako su sva tri odevna predmeta, kao uostalom i ovaj tekst, ovoga puta namenjeni našoj muškoj publici, ne bi bilo pravedno da ne napomenemo da je slavi svih ovih komada odeće doprinela i plejada slavnih žena, koje su ih sa mnogo stila nosile od tridesetih naovamo.

Nemoguće je istoriju fomalne muške odeće zamisliti makar bez slike Marlen Ditrih i Bjanke Džeger za početak, a niz bi mogao biti znatno duži. U svakom slučaju, ove standarde u odevanju sa zadovoljstvom delimo sa muškarcima.

Nemoguće je istoriju fomalne muške odeće zamisliti makar bez slike Marlen Ditrih i Bjanke Džeger