zena drzi sat

Materinstvo – da ili ne

Žene koje su izabrale da ne budu majke ne osporavaju čari materinstva, a za svoju odluku često imaju argumente koji se ne poklapaju sa uobičajenim predrasudama prema njima

Zahvaljujući razvoju medicine fraza „biološki sat otkucava” pripada prošlim vremenima, ali vest da je supermodel Naomi Kembel postala majka, uz obavezno podsećanje da se manekenka na to odlučila u 50. godini, ukazuje da su za društvo žene bez dece i dalje nekompletne.

Iako je jedna studija otkrila, kako je objavio Njujork tajms, da su u Americi udate majke manje srećne od udatih žena bez dece, debata o ženama koje su se pokajale što su rodile decu je tabu tema.

S druge strane, materinstvo se protežira, a žene koje su mu rekle ne, često prate tračevi i odijum da su sebične, nezrele, karijeristkinje – drugim rečima, osobe sa kojima nešto nije u redu.

Ako se osećamo ispunjeno bez dece, da li treba da se stidimo to da kažemo

Duboko lična odluka

Po pravilu, žene koje su izabrale da ne budu majke ne osporavaju čari materinstva, a za svoju odluku imaju argumente koji se ne poklapaju sa uobičajenim predrasudama prema njima, niti sa patrijarhalnim predubeđenjima o ulozi žene. One ne žele da opravdavaju svoj izbor, bez obzira na to da li su takvu odluku donele zbog lošeg iskustva iz detinjstva ili zbog karijere, jer ni žene koje imaju decu niko ne pita zašto su ih rodile.

Oduka o potomstvu veoma je lična, a ako izostane, nije proizvod praznine u duši, bez obzira da li iza nje stoje emotivni razlozi, sticaj okolnosti, karijera… Šta god da je motiv, neke će možda reći da jednostavno ne žele decu i sebe ne vide kao majke, druge da njihova profesija traži veliko angažovanje i da bi nešto moralo da trpi – dete, one ili posao.

Po pravilu, žene koje su rekle ne materinstvu prate tračevi i odijum da su sebične, nezrele, karijeristkinje

Pravo na izbor

Rođenje deteta menja život, a ako se osećamo ispunjeno bez dece, ako nas pogled na bebe ne uzbuđuje – da li treba da se stidimo to da kažemo ili da ih ipak rađamo? I da li ćemo se zbog svojih odluka kajati kada postanemo majke ili, možda, jednog dana kada budemo usamljene starice?

Ako nemamo partnera i poželimo da privijemo uz sebe malo biće, da li će nas ikada napustiti crv sumnje koji nas izjeda pri pomisli na model „dva u jedan” i na to da li će naše čedo možda biti isfrustrirano jer smo bile i mama i tata?

Kada bez partnera želimo da ogajamo dete, hoće li nas ikada napustiti crv sumnje da će naše čedo biti frustrirano jer smo bile i mama i tata

Žene nisu statisti u društvu i, na sreću, već dugo baštine slobodu izbora koja se odnosi i na potomstvo, a one koje ga ne žele sve lakše se nose sa tim.

S druge strane, imajući u vidu ubrzanje u nauci, možda već naše unuke neće moriti ovakve dileme nego mnogo ozbiljnija pitanja, barem iz današnje perspektive, poput onih da li žele „obične” ili dizajnirane bebe.