pasta na kasicicama

Magična testenina budućnosti

Istraživači su uspeli da naprave ravnu, presovanu testeninu koja štedi prostor i energiju, a željeni oblik dobija kuvanjem

Svako od nas ima omiljeni oblik testenine koji voli da priprema sa određenim sosom. Nekima su morski plodovi u paradajz-sosu najdraži uz špagete ili fetućine, drugi vrlo ukusnim sosom sa piletinom, avokadom i kremom prelivaju mašnice, školjkice ili makarone, a u supe dodaju tanke rezance ili flekice.

Međutim, zahvaljujući inovacijama u oblasti tehnologije hrane, izgleda da sledi revolucija u proizvodnji ove tradicionalne namirnice. Ubuduće u pakovanju neće biti uobičajeni oblici, već ćemo ih „prepoznavati” isključivo čitanjem deklaracije. Naime, istraživači su uspeli da naprave ravnu, presovanu testeninu koja kuvanjem dobija željeni oblik.

Ušteda prostora i energije

Istraživački tim u Morphing Matter Lab na Karnegi Melon univerzitetu napravio je testeninu koja štedi prostor i energiju, a ima potpuno isti ukus kao ona koju oduvek pripremamo, jer se, kao i obično, pravi od brašna i vode, uz dodatak boja po želji, na primer sipinog mastila.

Kao inspiracija za proizvodnju inovativne testenine poslužio je način na koji se danas pakuje nameštaj

Istraživači su bili inspirisani načinom na koji se danas pakuje nameštaj (u tablama). Ideja je bila da se proizvede testenina koja će se lakše pakovati, zauzimati manje mesta u transportu i na policama supermarketa, a u tanjiru imati oblik spirala, školjki… Iznenađujuće je, na primer, da u kesi makarona koje sada kupujemo čak 60 odsto prostora zauzima vazduh.

Inovativna testenina kuva se brže od testenine koju inače koristimo i al dente tekstura postiže se nakon svega sedam minuta. Ovaj podatak je bitan jer se kraćim kuvanjem smanjuje uticaj na efekat staklene bašte.

Testenina proizvedena na nov način mogla bi da posluži kao hrana za astronaute i stanovništvo ugroženo katastrofama

Špageti postaju spirale

Proces proizvodnje ove futurističke testenine veoma je zanimljiv. Kada se testo napravi i razvuče u ravnu ploču, ona se seče u table raznih debljina, a u zavisnosti od željenog oblika u njih se pomoću specijalnih mašina utiskuju udubljenja ili određeni obrasci.

To može biti stavljanje žiga, „ocrtavanje kalupima” ili utiskivanje raznih linija. Utisnuti oblici u ključaloj vodi sporije bubre, te se tako stvaraju trodimenzionalni oblici kao što su spirale, sedla, makaroni… Vrela voda i različita brzina bubrenja čudesno dovode do uvijanja i formiranja raznih modela.

Interesantan način pravljenja, pakovanja i kuvanja paste budućnosti ima mnoge prednosti, a al dente tekstura postiže se nakon sedam minuta

Interesantan način pravljenja, pakovanja i kuvanja paste ima mnoge povoljnosti, te će sigurno u skorijoj budućnosti naći široku primenu, a tim istraživača ima ideju i da je predloži kao hranu za astronaute u svemirskim stanicama, jer ne samo što se lako i kompaktno transportuje, već se i brzo sprema.

Takođe, može da nađe primenu i u optimizaciji isporuka hrane u mesta koja su ugrožena katastrofama.