Crn bela fotografija Lejdi Gage u retro stilu

Lejdi Gaga – biografija, ljubavne veze, borba s traumama

Lejdi Gaga, kantautorka, glumica i modna ikona 21. veka, javila se svojim fanovima, svojim malim čudovištima, kako ih od milja zove, posle nekoliko meseci tišine.

Na mrežama je objavila da je vreme pauze za nju bilo „izuzeto lekovito”.

Pauza se poklopila i sa krajem njene poslednje romanse, ali je bila posvećna saniranju depresije i autoimune bolesti koja se pogoršala posle prošlogodišnje turneje The Chromatica Ball. Lejdi Gaga je fanove obavestila da je tokom pauze pripremala ulogu u nastavku filma Džoker (Joker: Folie à Deux), rukovodila poslovima svog veganskog kozmetičkog brenda Haus Labs i radila muziku za svoj „posebni projekat”.

Lejdi Gaga – uvek prva i hrabra za Ginisa

Od prvog albuma The Fame (po kome je nazvala i svoj parfem iz 2012), Lejdi Gaga ne prestaje da fascinira transformacijom imidža, scenskim nastupima, kostimima, spotovima. Njen glas porede sa galsom Fredija Merkjurija, svira klavir i gitaru, komponuje i piše tekstove.

Pre filma Džoker: Ludilo udvoje, koji će stići u bioskope krajem 2024. godine, Lejdi Gaga je glumila u filmu Gučijevi (House of Gucci) a za film Zvezda je rođena iz 2018. nominovana je za Oskara u dve kategorije, koje niko pre nje nije spojio: za glumu i za originalnu filmsku pesmu. Oskara je dobila zajedno sa Bredlijem Kuperom, sa kojim je napisala i otpevala hit Shallow.

Tokom 15 godina, koliko ima status zvezde u šou-biznisu, ova 37-godišnja kreativna i inspirativna umetnica uvek je postavljala rekorde.

Ona je prva žena koja je iste godine (za pesmu Shallow) osvojila Oskara, Gremi, Zlatni globus i BAFTA nagradu.

Lejdi Gaga drži u ruci Oskar , drugom je prekrila lice, sakriva oduševljene

 © Tinseltown / Shutterstock.com

Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao prva žena koja je imala četiri singla sa prodajom većom od deset miliona primeraka (za Just Dance, 2008, Poker Face, 2008, Bad Romance, 2009 i Shallow,2018).

Njen drugi studijski album Born This Way smatra se najbrže prodavanim albumom do sada, sa 662.000 primeraka prodatih samo tokom prve nedelje. Lejdi Gaga je jedina koja je i po drugi put dobila Gremi za duet; osim za Shallow, dobila ga je i za pesmu Rain on Me (2021) koju izvodi sa Arijanom Grande.

Uz ovo idu hitovi koji na top-listama provode mesece, pa i godine (90 nedelja). Tu su i liste najuticajnijih i najplaćenijih umetnika, kao i titula modne ikone.

Ni lista romantičnih partnera Lejdi Gage nije zanemarljiva.

Depresija ne štedi ni kreativne i slavne

Kako se onda dogodilo da depresija baci senku na intenzivan i ispunjen život ove kreativne 37-godišnje Njujorčanke?

Lejdi Gaga već duže drži pod kontrolom zdravstvene probleme, ali su se oni pogoršali prošle godine koja je bila pretrpana naporima i emocijama.

Simptomi su se javili tokom turneje

U leto 2022. Lejdi Gaga je krenula na koncertnu turneju The Chromatica Ball, koja je pratila njen šesti studijski album Chromatica. Turneja je počela u Nemačkoj i uključivala 20 vrlo zahtevnih nastupa, među kojima i onaj na Totenhemovom stadionu u Londonu, zaključno sa koncertom u Majamiju u septembru, održanom na stadionu, pred 65.000 gledalaca, koji je morao da bude prekinut iz bezbednosnih razloga zbog nevremena sa jakom grmljavinom.

Tokom turneje, uz Lejdi Gagu je stalno bilo medicinsko osoblje, jer je trpela jake bolove izazvane autoimunom bolešću fibromialgijom. „Bilo je trenutaka kad sam mislila da nikada više neću izaći na scenu. Bila sam tako tužna da nisam mogla ni da sanjam o nečemu što nije bolna noćna mora”, delila je Gaga tada sa svojim pratiocima.

Lejdi Gaga na koncertu

 © Everett Collection / Shutterstock.com

Ona je pre nekoliko godina počela javno da govori i piše o svojim iskustvima sa anksioznošću, depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem, a osnovala je i fondaciju koja se bavi psihičkim bolestima.

Lejdi Gaga želi da svojim primerom inspiriše pratioce da otvoreno progovore o svojim traumama, da potraže stručnu pomoć i da se ne stide psihičkih problema.

Kad se trauma ne savlada na vreme

I sama Lejdi Gaga je do korena svojih problema došla tek kad su oni uzeli maha: „Imala sam dečka koji mi je govorio da nikada neću uspeti, da nikada neću biti nominovana za Gremi, da nikada neću imati hit pesmu i da se on nada da ću propasti.”

Javno je govorila i o seksualnoj uceni i silovanju koje je doživela kad joj je bilo 19 godina. Iako je od događaja prošlo mnogo vremena i ona već bila neprikosnovena svetska zvezda, nije uspela da zadrži suze dok je govorila o tome kako ju je muškarac, koga nije htela da imenuje, ucenjivao, silovao i trudnu izbacio iz kola pred kućom njenih roditelja.

Prolazila je kroz užasan period, ali posle godinu dana ponovo se okrenula muzici i radu.

„Odjednom sam postala zvezda i putovala sam po svetu, od hotela do garaže, do limuzine i scene, nikad se nisam bavila time (traumom), ali odjednom, počela sam da osećam intenzivan bol kroz celo telo koji je bio mimikrija bolesti koju sam osećala nakon što sam bila silovana”, ispričala je Lejdi Gaga u emisiji kod Opre Vinfri.

Tada je objasnila da se posttraumatski stresni poremećaj razvio jer traumu nije na pravi način procesuirala u vreme kad se desila.

Talentovana devojčica pre traume

Lejdi Gaga se rodila kao Stefani Džoan Andželina Džermanota 28. marta 1986. u Njujorku, na Menhetnu. Ona je najstarije dete italijanskih doseljenika. Otac joj je dizajner sajtova, a majka službenica u telekomunikacijama. Bili su ono što se zove normalna porodica, koja je podržala ćerkin talenat za muziku. Tako je ona od četvrte godine učila klavir. Možda zato „Lejdi Gaga ima retku sposobnost da bude delom obična osoba, a delom vladarka međuzvezdanog prostora slavnih”, kako je napisao kritičar Tajmsa.

Stefani, kako se tada zvala, prvu baladu je napisala sa 13, sa 14 je nastupala u noćnim klubovima, a sa 17 je dobila stipendiju da studira muziku na prestižnoj Tiš akademiji. Tu je učila komponovanje i pisala mnogo eseja, što joj je kasnije pomoglo kod tekstopisanja.

Akademiju je napustila kad joj je bilo 19 godina i kad je sa velikim nadama potpisala ugovor sa producentskom kućom Def džem L. A. Rida. Ipak, posle tri meseca, Rid ju je otpustio.

Portert Lejsi Gage sa plavom, platinastom bojom kose

 © DFree / Shutterstock.com

Novo ime – novi početak „svestranog igrača”

U nekoliko narednih godina pisala je muziku i tekstove za druge muzičare. Iselila se iz roditeljske kuće i počela da nastupa sa bendovima. Odlučila je da napusti rok i da se okrene popu, smatrajući da je u tom žanru manja konkurencija. Tada joj je muzički producent Rob Fazari dao umetničko ime Lejdi Gaga, po pesmi Radio GaGa grupe Kvin.

Tokom 2007. pevala je sa transdžender muzičarkom Lejdi Starlajt koja joj je pomogla da osmisli scenski imidž. Tek posle njihovog nastupa, koji je šokirao i zadivio mnoge, producent Ejkon shvatio je da Lejdi Gaga osim što odlično komponuje i piše tekstove, ima i neverovatan glas i scenski nastup, pa joj je ponudio ugovor i prozvao je „svestrani igrač”.

Zbog produkcije debitantskog albuma The Fame preselila se iz rodnog Njujorka u Los Anđeles. Tada se, kako je sama rekla, „udala za više različitih žanrova, od hevi metala do urbane muzike”. To je, do danas, jedina njena udaja.

U to vreme ona je okupila grupu saradnika House of Gaga, sa kojom je radila na svom scenskom izgledu, garderobi, frizuri, turnejama. Zajedno su osmislili da se ona ofarba u plavo i da se slika za naslovnu stranu magazina RollingStone umotana samo u providnu foliju sa mehurićima. I House of Gaga stoji iza većine njenih modnih izdanja, mada ona nosi i druge brendove visoke mode, a omiljeni joj je Guči.

Njen drugi studijski album Born This Way izašao je 2011. Iste godine krenula je na treću svetsku turneju, ali je na koncertu u Montrealu pala i morala na operaciju kuka.

Preko muzike do filma

Odmah posle svetske turneje na kojoj je promovisala treći studijski album Artpop, počela je da snimaTV seriju Američka horor priča (American Horror Story) i za ulogu u petoj sezoni ove serije dobila Zlatni globus. Od tada, u karijeri Lejdi Gage gluma i muzika se prepliću i ne mogu se razdvojiti.

U muzičkom filmu Zvezda je rođena iz 2018. Lejdi Gaga igra glavnu ulogu uz reditelja, producenta i glumca Bredlija Kupera. Kad su na svečanoj dodeli Oskara pevali duet iz filma, bilo je toliko erotično da su svi mislili da su stvarno ljubavni par. Oboje su to pobijali, a Lejdi Gaga je rekla: „Znate li vi koliko smo mi vežbali da bi to izgledalo tako uverljivo!”

Na ovogodišnjoj svečanoj dodeli Oskara Lejdi Gaga je pevala Hold My Hand, numeru koju je uradila za film Top Gun: Maverick.

Ljubavni život – još čeka pravog

Ljubavni život Lejdi Gage uvek je izazivao pažnju. Njen hit Stupid Love bio je povod da govori o tome kako teško podnosi raskide: „Mislim da žene vole vrlo jako. Mi, jednostavno, volimo svime što imamo. I ponekad mislim da ne znam koliko se na tu ljubav odgovara sa onom vrstom dostojanstva koju želimo. Vidite, mi ne pokušavamo da vas učinimo manje muškarcima. Samo želimo da nas vi volite onoliko duboko i potpuno kao što mi volimo vas.”

Lejdi Gaga na festivalu u Veneciji

 © Andrea Raffin / Shutterstock.com

Veze koje su je oblikovale

Uprkos izjavama koje često šokiraju, njeni stihovi otkrivaju dušu romantika.

Prva značajna veza Lejdi Gage sa hevi metal bubnjarem i vlasnikom bara u Njujorku trajala je, sa prekidima, tri godine i inspirisala njen prvi album: „Nikog nisam volela kao njega. Ta veza me je zaista oblikovala.”

Zabavljala se sa kreativnim direktorom The House of Gaga, ali su raskinuli da ne bi „kvarili jaku kreativnu energiju”. Od 2011. do 2015. bila je u vezi sa glumcem Tejlorom Kinijem, zvezdom serije Čikago u plamenu (Chicago Fire) i Vampirski dnevnici (Vampire Diaries). Nazivala ga je svojom srodnom dušom, ali su njihove ambicije doprinele razlazu.

Kristijan Karino, lovac na talente, ulazi u njen život 2017. Verili su se i Gaga je objavila fotografiju prstena u obliku srca. Raskinuli su 2019. Karino je bio ljubomoran i nije mogao da podnese erotični duet koji je Gaga imala sa Bredlijem Kuperom.

I dalje otvorena za dugoročnu vezu

Gaga je kratko bila u vezi sa inženjerom zvuka sa kojim je radila na albumu Chromatica, a već 2020. odjeknulo je da se viđa sa misterioznim muškarcem, što je značilo da on nije iz sveta šou-biznisa.

Ipak, brzo se saznalo da je u pitanju Majkl Polanski, direktor Instituta za imunoterapiju kancera Fondacije Parker, koji se školovao na Harvardu.

Veza je smatrana neobveznom sve dok se nisu zajedno pojavili na crvenom tepihu svečane dodele nagrade kritičara, povodom njene nominacije za ulogu u filma Gučijevi.

Mislila je na Polanskog kad je izjavila: „Moji psi i moj čovek su moj ceo život.” Međutim, u martu ove godine objavljeno je da su raskinuli jer se nisu slagali oko zasnivanja porodice.

Tada je Lejdi Gaga izjavila da je i dalje otvorena za dugoročnu vezu ako se pojavi prava osoba.

Naslovna fotografija  © lev radin / Shutterstock.com