Gucci

Kuća Guči bez Gučijevih

Film Gučijevi nije ni imao nameru da veliča onaj deo modne realnosti kojoj je kuća Guči pripadala, već da priča priču o moći, pohlepi i strasti

Ako ste ljubitelj Ridlija Skota i volite krimi zaplete sa blagim duhom crne komedije i začinom dostojnim Gaja Ričija, Gučijevi su film za vas. Ako želite da vidite kako se Adam Drajver (koji proživljava svoje zlatne godine transformacija), Lejdi Gaga, Džared Leto, Al Pačino i Džeremi Ajrons igraju svojim glumačkim zadatkom, koji ih vodi ka ivici noža između realizma i blage ironije, ovo je takođe film za vas.

Film Gučijevi bio je povod da interesovanje modne publike ponovo bude usmereno na modnu marku Guči

Ako želite da vidite masku i kasting koji donose realistične prikaze istorijskih aktera do mere da Džared Leto ostaje za mnoge gledaoce neprepoznatljiv i vas će ovo ostvarenje obradovati.

Ako ste, zavedeni imenom filma, očekivali modni film, izaći ćete razočarani. Ipak, za takav doživljaj možete kriviti samo sebe. Film Gučijevi nije ni imao nameru da veliča onaj deo modne realnosti kojoj je kuća Guči pripadala, već da priča priču o moći, pohlepi i strasti koja je mogla biti smeštena i u bilo koje drugo okruženje, da akteri ove drame nisu, kroz realne događaje, dali povoda da baš oni budu predmet dramskog predloška.

Kako god, ovaj film bio je povod da interesovanje modne publike ponovo bude usmereno na modnu marku Guči. Mnogi su se se upustili u istraživanje istorije koja je prethodila krvavoj završnici, a koja je, uz ubistvo Versačea, jedan od događaja koji su dali jak pečat modnoj realnosti devedesetih.

Da vidimo, zajedno, kako je sve zapravo počelo. Davne 1921, pre tačno jednog veka, Gučio Guči pokrenuo je brend modne galanterije koji će biti relevantan mnogo više nego što je i sanjao u godinama koje će naići.

Da Gučijeva vizija ojača, proširi se i dobije snagu međunarodnog uticaja, najveća zasluga pripisuje se njegovom sinu Aldu

FrimuFilms © / Shutterstock.com

Kako legenda kaže, mladi Gučio, sin zanatlije koji je radio sa kožom, prva radna tinejdžerska iskustva stekao je radeći kao ispomoć u londonskom hotelu Savoj. Tu je, gledajući elegantnu klijentelu viših klasa, shvatio značaj ekskluzivnog prtljažnog asesoara za pojedine slojeve društva.

Nakon povratka iz Londona osnovaće 1921. u Firenci malu porodičnu radionicu kožne galanterije sa izradom visokog kvaliteta. Da Gučijeva vizija ojača, proširi se i dobije snagu međunarodnog uticaja, najveća zasluga se pripisuje njegovom sinu Aldu koji je, uz Rodolfa, bio jedan od šestoro dece koji su najviše svog uticaja i truda uložili u razvoj brenda. Na Aldovu inicijativu, 1938. Guči otvara svoju prvu radnju Rimu i odatle kreće u dalje širenje.

Još jedno od zaveštanja kompanije koje se pripisuje Aldu je i, sada već legendarni, logo ove kuće. Guči logo bi se možda mogao smatrati jednim od najprepoznatljivijih kada je u pitanju brendiranje robe sa luksuznim predznakom.

Upotreba dva slova G očigledna je počast osnivaču Gučiu Gučiju koji je na ovaj način zauvek upisan u istorijat firme, čak i u vremenima kada više nijednog člana porodice nije u njoj preostalo.

Davne 1921, pre tačno jednog veka, Gučio Guči pokrenuo je brend modne galanterije koji će biti relevantan mnogo više nego što je i sanjao

U godinama nakon Drugog svetskog rata brend će rasti zajedno sa idealom sveta koji se obnavljao i radovao luksuznim putovanjima. Tako će njihov dizajn kofera i tašni biti nezaobilazni deo prtljaga na obalama Francuske rivijere i u luksuznim letovalištima širom sveta.

Ubrzo će vizionar Aldo shvatiti da prostor za širenje može biti značajnije veći ako se u ponudu uključe i prozvodi od tekstila, od onih jednostavnijih, a vanvremenskih, poput kultne marame koju je dizajnirao njegov brat Rodolfo, do širokog spektra odevnih predmeta, ženskih i muških.

Sve do druge polovine osamdesetih, ova modna kompanija beležiće rast. To je trenutak kada će unutarporodične nesuglasice i igre moći početi da slabe snagu biznisa koji je uspostavljen pre svega kao porodično udruženje.

Guči logo bi se možda mogao smatrati jednim od najprepoznatljivijih kada je u pitanju brendiranje robe sa luksuznim predznakom

Sorbis © / Shutterstock.com

Druga polovina devedesetih će doneti neočekivane obrte. Naglo finansijsko slabljenje, uslovljeno pogrešnim investicijama, dovešće većinski kapital unutar okvira porodice do ivice bankrota. Uticaj kuće Guči bivao je sve manji na modnom nebu. Kao osveženje i svežu krv, novi menadžment vidi mladog Amerikanca Toma Forda, koji će stupanjem na Guči pozornicu učiniti značajne stvari i za brend i za svoju buduću karijeru.

Od 1997, posle ubistva Mauricija Gučija i Aldove smrti nešto ranije, i poslednji član dinastije napustio je ovu kuću.

„Kvalitet se pamti dugo nakon što se cena zaboravi”, Aldo Guči.