Žena sa maskom od voća

„Kuvane” kreme i sirovo voće mogu da izazovu neželjene reakcije

Pre procvata kozmetičke industrije, žene su u kućnim uslovima pravile mnoge preparate za negu, danas to može da bude zabavno, ali i prilično neisplativo

Sigurna sam da ste bar jednom u životu napravile same neki proizvod za negu. Ako ništa drugo, možda ste namazale domaće maslinovo ulje na kosu i kožu.

Istorijski je poznato da su veoma rano postojali proizvođači kozmetičkih i proizvoda za ulepšavanje. Verujem da su žene same pravile mnogo svojih preparata dok nije procvetala kozmetička industrija. Neki proizvodi bili su i štetni po život.

Teško je, u kućnim uslovima, u preparate umešati toliko različitih supstanci koliko je to moguće u laboratorijskim

Uvek je lakše kupiti kremu nego je praviti. Osim toga, teško je, u kućnim uslovima, umešati toliko različitih supstanci koliko je to moguće u laboratorijskim. Pomislite i na higijenu, sve mora da bude besprekorno čisto kako preparat ne bi bio kontaminiran.

Domaće recepte za piling, maske za kosu i lice možete naći bez problema, ali „kuvati” male količine u sudovima koji nisu namenjeni pravljenju kozmetike prilično je neisplativo, osim ako ne nalazite u tome izuzetno zadovoljstvo. Nisam protiv domaće kuhinje, ali ulja i hidrolati, kreme za ruke, telo ili lice koje kupite uštedeće vam vreme, a možete da dobijete i stručan savet.

Ako na lice stavljate voće i povrće koje pripremate za kuvanje, proverite prvo da li to vašem licu odgovara

Ako na lice stavljate voće i povrće koje pripremate za kuvanje, proverite prvo da li to vašem licu odgovara. Često sirovo voće može da izazove i neke neželjene reakcije. S druge strane, kozmetičari mogu da vam daju savet i o prirodnim preparatima za negu kože; oni će najbolje znati šta bi vašoj koži prijalo, a šta nikako da ne radite. Ako imate problem sa izborom kreme i nikako ne nalazite onu pravu, zamolite za testere.

Ali ne očekujte da će se stanje kože magično promeniti za nedelju dana, a kamoli za samo nekoliko dana. Potrebno je više i vremena i upornosti. Svakodnevno treba raditi na tome da nam koža izgleda dobro. Pored raznih drugih spoljašnjih uticaja, kao što su zagađen vazduh, neskidanje šminke pred spavanje, nekorišćenje prave nege i zaštite od sunca, bitno je i čime kožu svakodnevno hra