Koža voli voće i povrće svih duginih boja

Za blistavo lice nije dovoljna samo omiljena krema već i zdrava ishrana. Bitno je unositi bar pet porcija voća i povrća dnevno i zdrave masnoće

Svako ima omiljenu kremu za lice, ali to nije dovoljno za negu kože. Bitno je i šta unosimo u organizam. Koža redovno odbacuje izumrle ćelije i zamenjuje ih novim, a njihov kvalitet zavisi od naše ishrane. Starenje se ubrzava ako se izlažemo suncu, jakim sapunima, hemikalijama i ako se loše hranimo. Holistički pristup je zato najbitniji – zdrav način života, ishrana, sportska aktivnost, higijena, dobar san. Treba jesti voće i povrće svih duginih boja, koje je bogato antioksidansima, i unositi zdrave masnoće koje sadrže masne ribe i orašasti plodovi.

Pet porcija voća i povrća

Bitno je unositi bar pet porcija voća i povrća dnevno. Narandžasto povrće, kao što su šargarepa, batat i bundeva, sadrži beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Lutein koji se nalazi u kelju, papaji i spanaću takođe je snažni antioksidans važan za normalni razvoj i zdrav izgled kože.

Narandžasto povrće, kao što su šargarepa, batat i bundeva, sadrži beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A

Vitamin C je odličan antioksidans. Potreban je za normalno funkcionisanje imunosistema, kao i za zdrav izgled kože, a oštećenoj koži pomaže da se brže oporavi. Najbolji izvor su borovnice, brokoli, kivi, pomorandže, papaja, jagode. Potreban je za sintezu kolagena koji daje čvrstinu koži i kapilarima, koji snabdevaju kožu hranljivim materijama.

Selen je snažni antioksidans. Istraživanja su pokazala da štiti od kancera kože, štetnog sunčevog zračenja i stvaranja pega. Najviše ga ima brazilski orah. Samo četiri brazilska oraha obezbeđuju preporučenu dnevnu dozu. Može se pomešati sa drugim semenkama bogatim vitaminom E i uzimati kao užina ili dodatak salatama. Takođe ga sadrže ribe, školjke, jaja, paradajz i brokoli.

Izbegavati slatkiše i zaslađena pića

Vitamin E igra bitnu ulogu kod zdrave kože. Bogati izvor su bademi, avokado, lešnici i ulja.

Voda je veoma bitna za kožu, a prema nekim preporukama svakog dana treba popiti šest do osam čaša vode

Za zdravu kožu je bitno piti dosta vode. Neke preporuke su šest do osam čaša dnevno.

Mononezasićene i polinezasićene masnoće, koje sadrži avokado, masne ribe, orašasti plodovi i semenke, obezbeđuju esencijelne masne kiseline, koje naš organizam ne sintetiše. Kada se konzumiraju, utiču da koža bude hidrirana i elastična. Treba uzimati hranu koja ima niski glikemijski indeks. To je faktor koji pokazuje kojom brzinom se ugljeni hidrati razgrađuju do glukoze. Ako je faktor nizak, to znači da ugljeni hidrati postepeno prelaze u glukozu. Tako imamo postepeni izvor energije i manju potrebu za hranom. Dobro je uzimati, na primer, pasulj, soju, ovsenu kašu, heljdu.

Biskvite i zaslađena pića treba izbegavati, jer povećavaju lučenje insulina, što dovodi do oštećenja kolagena i utiče na stvaranje bora.  

Cink utiče na normalnu produkciju sebuma i pomaže u reparaciji oštećene kože, čini kožu mekom i glatkom. Riba, meso, žitarice, orašasti plodovi, semenke i školjke bogati su ovim mineralom.