Avokado – krokodil kruška, zdrava je i ne goji

Avokado je kalorična hrana s malo ugljenih hidrata, a 77 odsto kalorija je u obliku masti. Glavni deo masnoća potiče iz oleinske kiseline – mononezasićene masne kiseline, koja je glavni sastojak i kod maslinovog ulja

Kad kažemo superhrana – pod tim nazivom često podrazumevamo i moćni avokado, koji je već postao prihvaćen i na našoj trpezi. Ima više vrsta avokada koji se razlikuju po boji, obliku i veličini. Mogu biti kruškolikog ili oblog oblika, zeleni ili crni, težina im varira od 220 grama do 1,4 kilograma. Avokado kruškolikog oblika nazivaju još i krokodil kruška, zbog oblika i zelene namreškane kože. Najpoznatiji je varijetet Hass. Avokado sazreva tek po branju s drveta. Plod spreman za branje može ostati na drvetu i šest meseci, a kada se ubere sazreva za nekoliko dana.

Avokado sadrži dve bitne fitohemikalije – beta sitosterol i glutation

Prednosti u ishrani

Avokado sadrži dve bitne fitohemikalije – beta sitosterol i glutation. Prva utiče na snižavanje nivoa holesterola, dok druga kao antioksidans predstavlja preventivu kod nekih vrsta kancera, kako piše Science Direct.

Jako je hranljiv, bogat je vitaminima K, C, B5, B6, vitaminom E i manjim količinama vitamina A, B1, B2 i B3. Poseduje zavidan nivo kalijuma i manje količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora. Ima nizak nivo zasićenih masti. Poseduje viši nivo kalijuma od banana koje su poznat izvor kalijuma. Unos većih količina kalijuma utiče na smanjenje krvnog pritiska.

Poseduje zavidan nivo kalijuma i manje količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora

Avokado je kalorična hrana s malo ugljenih hidrata, a 77 odsto kalorija je u obliku masti. Glavni deo masnoća kod avokada potiče iz oleinske kiseline –mononezasićene masne kiseline, koja je glavni sastojak i kod maslinovog ulja. Avokado je takođe bogat vlaknima koja igraju ulogu kod smanjenja težine, jer smo duže siti i samim tim unosimo manje kalorija.

Konzumiranje avokada utiče na snižavanje lošeg holesterola i poboljšanje dobrog holesterola i triglicerida. Takođe je utvrđeno da ekstrakt avokadovog ulja može da umanji simptome osteoartritisa (Healthline).

Avokado u kozmetici

Masnoće koje sadrži avokado utiču da naša koža postane gipka, elastična i hidrirana. Nabrojali smo već antioksidanse koji štite kožu od štetnih UV zraka odgovornih za bore i druge vidove starenja kože. Vitamin E štiti kožu od oksidativnih oštećenja. Vitamin C je bitan za dobar izgled kože. Potreban je za sintezu kolagena, proteina koji koži daje čvrstinu.

Avokado u kuhinji

Kremasta struktura avokada odlična je za zamenu putera kada pravimo sendviče, kao i odličan dodatak salatama. Kada se ispasira i začini, dobija se vrlo ukusan premaz. Jedna kašika avokada sadrži 170 kilodžula, dok jedna kašika putera sadrži 600 kilodžula.

Avokado se služi svež, jer dobija gorkast ukus kada se kuva, tako da se u pastu može dodati tek kada je sos gotov ili narezati na meso koje je već pripremljeno. Jednom rečju – dobar je za smanjenje težine, zdrav je za srce, dobar za kožu i izuzetno je ukusan.