Mlađa koža za pola sata

Uloga hemijskih pilinga je da hemijskim supstancama uklone odumrle površinske ćelije kože, i istovremeno ih zameni mlađom kožom na kojoj nema ili ima znatno manje tragova fleka, bora, proširenih pora

Koji su najbolji pilinzi za zrelu kožu? To je verovatno pitanje koje muči svaku od nas u godinama 45+. Da li su bezbedni, da li se može verovati svakodnevnim reklamama o njihovim prednostima, posebno aktuelnim u ovom periodu godine. Ranije smo imali predrasude o upotrebi hemijskih pilinga, jer su njihove posledice bile ne tako retko dramatične, u vidu opekotina i fleka na licu koje su dugo bile prisutne i nakon upornog tretiranja.

Uklanjanje mrtvih ćelija podstiče ćelije kože na rast novih ćelija, što popravlja ukupan tonus zrele kože

Hemijski pilinzi predstavljaju veoma popularnu metodu koja se u anti-ageing-u uveliko koristi za uklanjanje hiperpigmentacionih fleka, ali i za podmlađivanje kože i ublažavanje bora. Njihova uloga je da hemijskim supstancama (rastvorima različitih vrsta kiselina) uklonimo odumrle površinske ćelije kože, i istovremeno ih zamenimo mlađom kožom na kojoj nema ili ima znatno manje tragova fleka, bora, proširenih pora, pa takva koža deluje svežije, sjajnije i zategnutije. Nakon pilinga povećava se i hidratacija kože koja je tada spremna da upije razne anti-age supstance koje svakodnevno nanosimo na našu kožu lica, vrata i dekoltea. Uklanjanje mrtvih ćelija podstiče ćelije kože na rast novih ćelija. To popravlja ukupan tonus zrele kože, dok istovremeno ovaj proces stimuliše proizvodnju elastina i kolagena, što još više doprinosi anti-age efektu ove procedure. Zbog svega ovoga, hemijski pilinzi su i dalje vodeći tretmani u kozmetološkim centrima i dermatološkim ordinacijama. Najčešće se izvode pre mezoterapijskih procedura ili u kombinaciji sa ostalim anti-age tretmanima.

Površinski pilinzi najpopularniji

Postoje tri vrste hemijskog pilinga: površinski, srednjeduboki i duboki. Srednjeduboki i duboki pilinzi veoma su efikasni u tretiranju zrele kože i njenih nedostataka, izvode se pod nadzorom dermatologa, a oporavak je znatno duži.

Nakon pilinga povećava se i hidratacija kože koja je tada spremna da upije razne anti-age supstance

To je i jedan od razloga što su u kozmetološkoj praksi najpopularniji površinski pilinzi jer su bezbolni, postupak je kratak (oko pola sata), a oporavak bez neželjenih efekata. Na osnovu starosne dobi pacijenta, tipa kože i promena na koži određuje se i odgovarajući hemijski piling. Najčešće se obavljaju površinski pilinzi voćnim kiselinama (20-60%) kojima osvežavamo kožu i podstičemo njenu regeneraciju. Za najbolje rezultate, obično se radi tri puta mesečno.

Od svih voćnih kiselina, glikolna kiselina bila je i ostala najčešće korišćena u kozmetičkoj praksi, veoma je efikasna protiv hiperpigmentacionih fleka kao i u ublažavanju efekta finih linija i bora. Laktični piling namenjen je za hidrataciju tanjih koža, dok se piruvični piling koristi kod finih bora, kako na licu tako i na šakama. Kod komedona, akni i ožiljaka od akni – mandelični, salicilni i azelaični pilinzi daju najbolje rezultate.

Srednji i duboki pilinzi daju odlične rezultate, ali izvode se samo pod nadzorom dermatologa, a oporavak je znatno duži

Konsultacije sa dermatologom

Nekada su se hemijski pilinzi radili samo u periodu od kasne jeseni do ranog proleća. Danas postoje pilinzi koji se mogu sasvim bezbedno izvoditi tokom čitave godine, ali se svakako ne preporučuje direktno izlaganje sunčevim zracima. Jedan takav predstavnik jeste ferulinska kiselina, čiji efekti se ogledaju u poboljšanju teksture kože, hidratacije, posvetljavanju kože, fleka, smanjenju veličine pora, pa je veoma popularan kao anti-age procedura ili u kombinaciji sa mezoterapijom gde su rezultati podmlađivanja brzo vidljivi.

Međutim, upotreba hemijskih pilinga nije jednako bezbedna za sve. Osobe osetljive na aspirin ne bi trebalo da koriste pilinge sa salicilnom kiselinom. Na hemijske pilinge osetljivi su pacijenti koji imaju srčane probleme, trudnice, osobe sa oboljenjima poput lupusa, psorijaze, ekcema, rozacee, seboreje.

Hemijski pilinzi i dalje su vodeći tretmani u kozmetološkim centrima i dermatološkim ordinacijama

Zato, ako ste pri pogledu na svoje lice u ogledalu uočili umornu i dehidriranu kožu, sa istaknutom svakom borom, porom i nepravilnostima koje nose godine i naporan dnevni tempo života, konsultujte vašeg kozmetologa ili dermatologa i izaberite piling upravo za vašu kožu i njene potrebe. Uz odabir pravog pilinga, možete imati glatku i podmlađenu kožu za svega pola sata, bez invazivnih i bolnih tretmana, gde samo uz blago peckanje koje nestaje već nakon 5–10 minuta možete dobiti sjajne efekte.