Kosa boje plemenitih metala – Od platine do belog zlata i srebra

Negovana, stilizovana i bogato tonirana pepeljasta ili seda kosa danas je kapital lepote, a modni trend grombre prihvatile su i mlade žene

Farbanje je uvek bilo deo modnih trendova, a negiranje starosti diktiralo je da i kosa bude mlada. Bjuti trend sivih pramenova ili isticanja sede kose pokazuje kako žene menjaju odnos prema lepoti, modi i seksepilu, a u vreme korona krize pokazao se i kao veoma praktičan.

Platinaste vlasi, poput dečjih, koje su u zlatno doba Holivuda nosile dive Lana Tarner, Merilin Monro, Me Vest, Tipi Hedren ili Kim Novak, imale su kultni status. Najčuvenija sredovečna zavodnica ipak ostaje gospođa Robinson koju je igrala En Benkroft u filmu Diplomac, a koja je zasenila već pomalo jednoobraznu holivudsku opčinjenost „platinom”.

Ann Bancroft © David Fowler / Shutterstock.com

Bjuti trend sivih pramenova ili isticanja sede kose pokazuje kako žene menjaju odnos prema lepoti, a u vreme korona krize pokazao se i kao veoma praktičan

Holivudski presedan

Gospođa Robinson proslavila je glumicu i frizuru sa sedim pramenom, koja ne samo da je i danas simbol provokacije i zavodništva, već je i na listama najboljih holivudskih frizura svih vremena. U kulturološkom smislu to jeste bio presedan – prvi put je žena sa sedim pramenom isticala vamp auru seksepila koji je do tada krasio isključivo mlađe lepotice.

Uostalom, platinasta kosa do danas je ostala klasičan vid elegancije, a varijacija na tu temu je i negovanje glamuroznog izgleda sede ili prosede kose. Tu je i popularni način senčenja grombre (gray ombre hair) koji se odnosi na farbanje kose u neku od pepeljastih nijansi, bojenje pramenova ili toniranje kojim se dobija spektar sivih tonova. Nema sumnje da se njime postiže nota ekstravagancije, bez obzira na godine.

Pevačice Lejdi Gaga i Pink pokazale su da siva kosa može da bude atraktivna i da se nosi na vrlo neočekivan način.

Inspirativni modeli

Inspirativan je primer sedokosih modela Jasmine Rosi ili Karmen del Orefiče i drugih koje su godinama opstale u poslu koji je, uglavnom, zahtevao mladolik izgled. Suprotno tome, upravo je svetla, seda kosa postala njihov kapital, jer mnogi dizajneri žele sredovečne modele koji ne kriju godine; njihov broj, kao i broj agencija koje ih zastupaju, znatno je veći nego ranije. Čuvena Jasmina Rosi reklamirala je kupaće kostime u sedmoj deceniji, a prepoznatljiva, raskošna, duga seda kosa njen je zaštitni znak.

Gospođa Robinson proslavila je En Benkroft i frizuru s belim pramenom

Karmen del Orefiče ima jednu od najdužih karijera u istoriji modelinga, i to uglavnom sa sedom kosom. Ona je, već u 26. godini, odustala od bojenja prerano osedele kose i decenijama je simbol decentne pojave.

Mnogi dizajneri žele sredovečne modele koji ne kriju godine

Muškarcima u filmskoj industriji sedi pramenovi nikada nisu smetali i muška „grombre grupacija” poznata je kao „srebrne lisice”. Zahvaljujući njima i novim trendovima, muškarci iz komšiluka, koji nisu deo holivudskog spektakla, manje se plaše sedih. Nije mali broj onih koji su prigrlili trend farbanja kose.

Na našim ulicama devojke već neko vreme nose grombre, a sivobele, pepeljaste, srebrne, čeličnoplave ili tamnosive nijanse na njima izgledaju šik i pomalo buntovno.

Na našim ulicama devojke nose grombre, a čeličnoplave nijanse na njima izgledaju šik i pomalo buntovno

Bez obzira na godine, ovaj trend veliča eleganciju veoma svetle ili srebrnaste kose, a primer top-modela čiji je zaštitni znak ova paleta pokazuje da je moguće biti lepa i angažovana u svakom životnom dobu. Ima tu, naravno, i inata. Izrastak svakako nije za divljenje, ali može biti deo ličnog identiteta i potpis. U zavisnosti od afiniteta, to može biti negovana, stilizovana ili bogato tonirana srebrna kosa.