Da li vas muči trend?

Važno je da modi prilazite kao nečemu što je začin svakodnevice i jedna od najzabavnijih sporednih stvari, a ne kao nečemu što će vas opteretiti

Kako pomiriti trendove sa ličnim stilom?

Tokom čitave karijere, a pogotovo onog njenog dela koji se tiče modnog dizajna, nailazila sam na pitanja koja su pokretala lavinu negodovanja s moje strane. Ta pitanja najčešće su bila vođena željom sagovornika da od mene dobije predviđanja i stavove u vezi sa nadolazećim modnim trendovima.

Trendovi postoje da bi se tako brzo menjali

Iza projektovanja trendova u modnoj industriji, enterijeru i raznim oblastima grafičkog dizajna, stoje ozbiljni timovi, pre svega iz zemalja u kojima su ove grane glavni donosioci profita. Timovi koji se bave predviđanjem trendova uzimaju u obzir razne faktore, neke čak i krajnje neočekivane.

Razmatraju se meteorološki uslovi koji se očekuju u naredne dve do tri godine, ukusi i navike potrošača, delovi prethodnih tendencija koje su ostvarile uspeh u sezonama za nama, filmovi koji su obeležili prethodnu godinu ili za koje se očekuje da bi mogli biti likovno dominantni tokom naredne. Posmatraju se i muzički pravci, urbane subkulture i razni brojni faktori.

Brze promene trendova koje nisu lagani prelaz, već zahtevaju potpunu promenu stila, garantuju veću prodaju u svakoj narednoj sezoni

Cilj ovako opsežnih priprema pre svega je zaštita ozbiljnog kapitala velikih korporacija koje funkcionišu u oblastima dizajna.

Na prvom mestu – što se više faktora unapred predvidi i zada, manja je mogućnost potencijalnog rizika. S druge strane, brze promene trendova koje nisu samo lagani prelaz iz jedne faze u drugu, već zahtevaju potpunu promenu stila, garantuju veću prodaju u svakoj narednoj sezoni.

Zato trendovi postoje i tako brzo se menjaju. Koliko su zapravo oni bitni za nas kao pojedince i ljubitelje mode?

Sve je u redu dok ostajete verni sebi i dok u dubini duše osećate da imate snagu ili volju da iznesete

To zaista zavisi samo od nas. Veoma je bitno, pre svega, biti svestan sebe, svog životnog stila i mogućnosti. Kada sve te faktore uzmemo u obzir, novim trendovima možemo prići sa izvesnom opreznošću. Svake godine, pa čak i sezone, naići ćete na neki komad koji će postati vaš predmet obožavanja. Kupite ga i učinite delom svog jedinstvenog izraza. Ponekad se povinujte i čitavoj paleti iz predloženih tendencija, ako se one poklope sa vašim ličnim ukusom.

Sve je u redu dok ostajete verni sebi i dok u dubini duše osećate da imate snagu ili volju da iznesete. Važno je samo da modi prilazite kao nečemu što je začin svakodnevice i jedna od najzabavnijih sporednih stvari, a ne nečemu što će vas opteretiti.

Dozvolite sebi da se igrate trendovima, a ne da se oni igraju vama!

© Tinxi / Shutterstock.com

Dozvolite sebi da se igrate trendovima, a ne da se oni igraju vama! Uživaćete u njima mnogo više, jer tako će nova sezona biti deo igre i traganja za momentima magičnog, a ne pritisak i opterećenje.