Elizabet Born

Ko je Elizabet Born, nova premijerka Francuske

Elizabet Born, tek druga žena na položaju šefa vlade u čitavoj istoriji Pete republike, simbolično je poručila svim devojčicama da treba da slede svoje snove

Elizabet Born imenovana je ovih dana za premijerku Francuske, a među vestima u vezi s tim događajem zvučalo je pomalo neverovatno da je ona tek druga žena na položaju šefa vlade u čitavoj istoriji Pete republike.

Šta li bi danas na to rekla čuvena feministkinja i književnica Simon de Bovoar, koja odavno nije među nama?

U međuvremenu, nova premijerka poručila je devojčicama da slede svoje snove, a u francuskoj javnosti debatovalo se o tragovima koje je ostavila dok je bila ministarka rada, a pre toga saobraćaja i ekološke tranzicije. Iako je dugo na značajnim funkcijama, o privatnom životu Elizabet Born zna se veoma malo, a među retkim pikanterijama o novoj premijerki, objavljenim na onlajn portalima, nalazi se i ona da je bivši pušač i da je jednom u Narodnoj skupštini viđena sa elektronskom cigaretom.

Kompetentna, diskretna, dosadna, radoholičarka – ovako su novu francusku premijerku opisali politički istomišljenici, protivnici i saradnici

Foto: Remy Chanteloup © / Shutterstock.com

Žena koja se izgradila radom

Izvanredna, kompetentna, tehnokrata, iskusna, diskretna, žena koja je sama sebe izgradila radom, bivša levičarka, dosadna, grobar javnog prevoza, neharizmatična, radoholičarka – ovako su novu premijerku opisali njeni politički istomišljenici, protivnici i saradnici.

Ali ko je zapravo nova francuska premijerka? Ona sama rekla je pre nekoliko godina, kako su preneli francuski onlajn portali, da je ostala bez oca veoma rano, kada je imala 11 godina. Naime, njen otac, Jevrejin Džozef Bornštajn, potražio je utočište u Francuskoj uoči Drugog svetskog rata, preživeo je logor i oženio se Francuskinjom. Kada je postao francuski državljanin uzeo je ime Born, koje je koristio tokom rata.

Elizabet Born rodila se 18. аprila 1961. godine u Parizu, po obrazovanju je inženjer, razvedena je i ima jednog sina. Navodno čita romane da bi lakše zaspala, džogira, voli šetnje pustinjom, a zbog marljivog rada i zgodne igre reči ima nadimak Borne Out.

Edit Kreson, prva francuska premijerka, veruje da Elizabet Born može da se izbori s teškoćama koje su pred njom

Premijerka ili premijer

Born je postala premijerka u veoma delikatnom trenutku. Već u junu Francuzi izlaze na parlamentarne izbore tako da će ona, uz sve obaveze koje je čekaju kao šefa vlade, morati da pazi da nepopularnim izjavama i radnjama ne oslabi šanse kandidata za poslanike i time okrnji trijumf Emanuela Makrona na nedavnim predsedničkim izborima.

S tim u vezi bilo je šala da nova premijerka ne bi trebalo previše da se raskomoti na novom radnom mestu i da je dovoljno da u kabinet ponese takozvani kabinski prtljag, a ne kofer. Poziciju joj svakako ne olakšavaju ni događaji na međunarodnom planu, iako osnovni ritam francuskoj politici daju predsednici, a ne premijeri.

Edit Kreson, prva žena koja je pre 30 godina bila na položaju šefa francuske vlade, smatra da bi Elizabet Born mogla da se izbori s teškoćama koje su pred njom. Inače, Kreson je tokom mandata kraćeg od godinu dana često bila žrtva seksizma, a poznata je i po veoma živopisnim izjavama koje su joj donosile nevolje.

Između ove dve dame razlike ne mogu biti veće, na primer, Elizabet Born preferira da je nazivaju premijerka, dok je Edit Kreson više volela da bude premijer, ali ima takođe zanimljivih koincidencija – i tokom mandata prve francuske premijerke u svetu je ključalo, u bivšem SSSR-u dogodio se avgustovski puč, odnosno neuspeli pokušaj smene tadašnjeg predsednika Mihaila Gorbačova.