Francuski stil – možete biti fantastični od jutra do mraka

Izdvojili smo pet najznačajnijih komada odeće koji bi mogli biti okosnica francuske mode u vašem ormaru, za koje bi trebalo da u svakom trenutku budete sigurni da su dobro ukrojeni i da vam dobro stoje

Širom sveta poznat francuski stil najčešće će biti okarakterisan kao otmen i elegantan, kao ono što, kako bi Francuzi rekli, ima je ne sais quoi, nešto što ne možemo baš jasno opisati, a postiže se naizgled bez napora.

Možda je to tako nekada bilo, ali mi ćemo pokušati da dešifrujemo šta je to nama, koji živimo van granica ove zemlje, tako privlačno u njihovom čitanju estetskog. Za početak, to je način življenja, tako da moramo ići malo dalje od samog razgovora o francuskoj modi. Francuski stil uključuje lepotu, način oblačenja Francuskinja, frizure, dizajn, hranu, a na posebnom mestu i osećaj za uređenje prostora.

Prugaste majice, beretka, crveni ruž za usne i prirodni izgled bez šminke, neke su od najpoznatijih stilskih stavki francuske mode

Nonšalancija i otmenost

Ne postoji nijedno drugo geografsko područje gde se tako šik i nonšalantno, samo posmatranjem, može dobiti nekoliko saveta. Znate, kao ono kada ste elegantni, ali izgleda kao da ste upravo obukli prvo što ste u prolazu pokupili iz ormara, spojili te komade garderobe i izgledali savršeno!

Prugaste majice, beretka, crveni ruž za usne i prirodni izgled bez šminke neki su od najpoznatijih stilskih stavki francuske mode za kojima će posegnuti turisti. Ali, francuski stil ide dalje.

Da krenemo najpre od baze, a to je moda. Još od doba Luja XIV, Evropa, a kasnije i svet, okretali su se ka Parizu u potrazi za inspiracijom, kada su promene u ovoj oblasti u pitanju. Danas je francuska moda poznata kao otmena, elegantna i lagana grana umetnosti koja akcenat stavlja na kvalitet, a ne na kvantitet. Savet koji ćete čuti od modnih poslenika ove zemlje je da se uvek isplati ulagati u one bezvremene komade koje voli francuska žena, komade koje ćete moći da nosite više sezona i u kojima ćete svaki put uživati.

Kao što je Koko Šanel govorila: „Devojka bi trebalo da bude i otmena i senzacionalna”, tako je i stil Parižanki otmen i neverovatan, i kada ste ležerni u dnevnoj kombinaciji ili sređeni za posebnu priliku. Možete biti fantastični od jutra do mraka.

Zato nas ne čudi da je Pariska nedelja mode jedan od najuticajnijih i najznačajnijih događaja za modne poslenike, ali i za modnu publiku. Većina mladih dizajnera mašta da svoju karijeru započne baš u ovom gradu, jer je to u isto vreme i način da zavire u svet viskoke mode koji je u ovoj zemlji najstrože regulisan.

Savet Francuskinja je: nabavite odeću neutralnih i osnovnih boja koje će vam pomoći da kreirate šik odevnu kombinaciju bez napora; za to su savršene boje poput bež, bele i marinsko plave

Baza francuskog šika

Ovog puta smo za vas izdvojili pet najznačajnijih komada odeće koji bi mogli biti okosnica vašeg pariskog šika i za koje bi trebalo da u svakom ternutku budete sigurni da su dobro ukrojeni i da vam dobro stoje. Oko njih ćete lako, uz pomoć mašte, graditi sve ostalo što će biti deo vašeg ličnog pečata.

Počnimo od crnog blejzera. Nijedna Francuskinja, ili osoba uopšte, ne bi trebalo da gradi bazu ormara bez ovog neverovatnog komada. Odvojte novac za jedan kvalitetan sako crne boje i budite sigurni da vam savršeno stoji. Nakon što ste to uradili kako treba, svakako možete da se zabavite i počnete da stvarate svoju kolekciju blejzera u drugim bojama, a možda čak i s nekim printovima. Savet Francuskinja je: nabavite neutralne i osnovne boje koje će vam pomoći da kreirate šik odevnu kombinaciju bez napora; za to su savršene boje poput bež, bele i marinsko plave.

Zatim se posvetite dobrom paru farmerki. To je onaj komad kojem baš treba posvetiti vreme i trud kada se bira, jer je zaista veština odabrati koji je pravi kroj za svaku figuru ponaosob. Ipak, ovo je trud koji se isplati i jednom kada su prave farmerke u vašim rukama, kombinovanju neće biti kraja.

Uvek se isplati ulagati u one bezvremene komade odeće koje voli francuska žena, komade koje ćete moći da nosite više sezona i u kojima ćete svaki put uživati

Sledeća je osnovna haljina za dan ili koktele. Ovoga puta ne pričamo o čuvenoj maloj crnoj haljini. Sada je u našem fokusu dobra stara, još od pedesetih godina prisutna haljina sa pojasom, koja će vašoj figuri dati savršenu liniju peščanog sata. Predlažemo da dužina prelazi liniju kolena, jer ćete na taj način delovati kao da ste sigurni u svoju ženstvenost i seksepil, bez potrebe da se preterano trudite.

Na kraju, u paru idu dva komada koja sigurno imate, na neki način, u svom garderoberu, ali je važno da ih svakako pomenemo. To su jednostavne crne baletanke i dobra stara, nezaobilazna bela košulja. O njima ne možemo reći ništa što već nije rečeno, sem da se podrazumevaju kao baza neobavezne elegancije.

Kada imate ovu bazu, uz malo slika iz pedesetih i nešto sjajnih crno-belih filmova iz iste epohe, bićete senzibilirani da zakoračite ulicama svoga grada u stilu francuskih koketa.