muske ruke podrske

Viteško nasleđe – niko ne mora biti žena da bi bio feminista

Među javnim ličnostima sve više je muškaraca koji brane ženska prava. Tu su Bredli Kuper, ser Patrik Stjuart, Džastin Trido, a sada im se pridružio i jedan princ

Princ Hari godinama je poznat kao zagovornik osnaživanja žena, ali supruga ga je iznenada „unapredila” u feministu. Vojvotkinja od Saseksa Megan Markl izrekla je to pred kamerama, u toku razgovora sa Glorijom Stajnem, jednom od ikona feminizma.

Naime, vojvotkinja od Saseksa istakla je ulogu svog supruga kao brižnog, feministički nastrojenog oca, rekavši da je veoma srećna što će takva uverenja o ravnopravnosti preneti i njihovom sinu Arčiju. Glorija Stajnem i mlada vojvotkinja složile su se da neko ne mora biti žena da bi bio feminista.

Nije princ Hari prvo muško pojačanje u ekskluzivno ženskim redovima, ali kao i u slučajevima ostalih muškaraca iz VIP društva koji su se svrstali u feministe, svakako je dobrodošlo pojačanje. Tim pre što mnoge feministkinje imaju jasne kriterijume o tome ko se među muškarcima može nazvati pobornikom ženskih prava. Žene su danas dovoljno snažne da se bore za sebe, ali muškarci su naši partneri koji po prirodi stvari treba, a i mogu, da pokažu neophodno razumevanje, jer feminizam zahteva jednaka prava za sve.

Sve više je pametnih i šarmantnih muškaraca koji se deklarišu ili govore kao feministi

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Moderni vitezovi

Zanimljivo je da se viđeni, pametni i šarmantni muškarci danas izjašnjavaju ili govore kao feministi, i sve ih je više. Ser Patrik Stjuart, glumac sa titulom viteza, poznat je i kao borac protiv nasilja nad ženama, kome je kao dečak prisustvovao u sopstvenom domu. O tome smo već pisali.

Nazaboravna je i scena u kojoj se Danijel Krejg, povodom 8. marta, pojavio obučen kao žena, u spotu sa Džudi Denč.

Uticajni holivudski glumci zalažu se za izjednačavanje razlika u zaradama između žena i muškaraca u Holivudu

Uticajni američki glumac, režiser, producent i scenarista Bredli Kuper založio se svojevremeno za izjednačavanje razlika u zaradama između žena i muškaraca u Holivudu, a pridružili su mu se Lijam Nison, Kris Rok, Dominik Vest, kao i vatreni Benedikt Kamberbač.

Ovako izgleda feministkinja

Kanadski premijer Džastin Trido svom snagom založio se za pravo na izbor kada je reč o abortusu i sastavio kabinet s podjednakim brojem žena i muškaraca

https://www.youtube.com/watch?v=nBVLhK2wNWA&ab_channel=WochitEntertainment

Kamberbač, Edi Redmejn, Džozef Gordon-Luit, Ričard I. Grant i Nikolaj Koster-Valdau ponosno su pre tri godine poneli majicu sa sloganom Ovako izgleda feministkinja (This Is What a Feminist Looks Like), a u toj kampanji pridružili su im se pevači, dizajneri, pisci, ali i političari Nik Kleg i Ed Miliband, bivši ministar i vođa Laburističke partije i, između ostalog, mlađi brat nekadašnjeg britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Milibanda. Doduše, ova kampanja naišla je na određene kontroverzne komentare.

Blago Kanađankama

Poput princa Harija, Džastin Trido postao je poznat i pre nego što se rodio, kada je objavljeno da u dom tadašnjeg kanadskog premijera Pjera Tridoa uskoro stiže beba.

Ima i žena koje vole da istaknu da nisu feministkinje, valjda zaboravljajući da su se za mnoga prava koja danas uživaju, teškom mukom izborile upravo njihove prethodnice

Ulazeći u politiku, Džastin Trido svom snagom založio se za pravo na izbor kada je reč o abortusu, kao premijer sastavio je kabinet u kojem je bio podjednak broj žena i muškaraca i s velikim ponosom deklarisao se kao feminista. Za razliku od Tridoa, muškarci u većem delu sveta na to još nisu spremni, izuzimajući neke skandinavske zemlje.

Ima i žena koje vole da istaknu da nisu feministkinje, valjda zaboravljajući da su se za mnoga prava koja danas uživaju, teškom mukom izborile upravo njihove prethodnice, kao i borci za ženska prava oba pola. Nisam feministkinja – kako to neobavešteno zvuči!