Keli Makdonald

Keli Makdonald, glumica koja televiziju pretvara u umetnost

Prva uloga joj je promenila život, posle Njujorka, Holivuda i Londona vratila se u rodni Glazgov, a u 46. više ne brine jer nema poriv da bude ekstremno uspešna

Početak karijere glumice Keli Makdonald liči na holivudske bajke, samo što se ne dešava u Americi, već u Glazgovu u Škotskoj. Roditelji su se rano razveli, pa je Keli i njenog brata podizala samohrana majka, prodavačica u tekstilnoj radnji. Po završetku srednje škole, Keli se zaposlila kao konobarica u jednom restoranu. Imala je 19 godina kad je videla oglas za audiciju za ulogu u nekom domaćem filmu. Prijavila se, mada je od glumačkog iskustva imala samo članstvo u školskim dramskim sekcijama.

Ispostaviće se da njen nesavršen izgled odgovara onome kako su autori zamišljali lik Dajane, obične devojke iz predgrađa, pa je dobila ulogu. Tokom rada na filmu niko nije imao prevelika očekivanja. Ispostavilo se, međutim, da je taj film, Trejnspoting iz 1996, postao veliki hit.

Keli Makdonald igrala je lik Dajane, obične devojke iz predgrađa, u filmu Trejnspoting koji je postao veliki hit

Everett Collection © / Shutterstock.com

Film koji joj je izmenio život iz korena

Rađen prema romanu Irvina Velša, Trejnspoting je stigao do nominacije za Oskara u nekim kategorijama, kasnije je proglašen jednim od 100 najboljih britanskih filmova 20. veka, jednim od deset najboljih britanskih filmova svih vremena, a 2004. i najboljim škotskim filmom svih vremena. Priča, smeštena u sirotinjsku četvrt Edinburga, korespondirala je sa ambijentom u kome je Keli odrasla, pa je ulogu odigrala autentično i skrenula na sebe pažnju filmske industrije.

Nakon što se Keli Makdonald udala za rok muzičara Daglasa Dagija Pejna, prvih godina braka njihove karijere cvetale su paralelno

Postala je glumica i njen život se izmenio iz korena. Nekoliko godina igrala je uglavnom sporedne uloge u filmovima, TV dramama i serijama, da bi se konačno povrdila ulogom u Gosford parku iz 2001. Uloga Petra Pana u filmu U potrazi za Nedođijom, gde igra uz Džonija Depa, otvorila joj je vrata Holivuda, pa se njen život odvijao između Londona, Njujorka i Los Anđelesa. Sećajući se tog perioda, Keli je rekla: „L. A. je sjajan, ali sam iz njega uvek spremna da odem. Ali Njujork! Nikad nisam srećna ako treba da mu okrenem leđa.”

Nije dozvolila da deca uspore njenu karijeru

Koliko je u tom periodu radila govori i činjenica da je samo godinu dana nakon Nedođije, tokom 2005. prikazano nekoliko projekata na kojima je radila, među kojima su filmovi Autostoperski vodič kroz galaksiju, Dadilja Makfi ili Devojka iz kafića, za koji je dobila Emi nagradu za sporednu ulogu.

Keli Makdonald udala se 2003. za rok muzičara Daglasa Dagija Pejna iz grupe Travis. Oboje su iz Glazgova i znali su se iz viđenja, ali se nisu poznavali. A onda su počeli da se sreću po aerodromima, gde su ih upoznali zajednički prijatelji, kako je Keli ispričala u jednom od retkih intervjua u kojima je govorila o svom privatnom životu. Prvih godina braka njihove karijere su cvetale paralelno i par je živeo između Londona i Njujorka, između nastupa i snimanja. Kruna tog perioda u karijeri Keli Makdonald bila je uloga u Oskarom nagrađenom filmu braće Koen Nema zemlje za starce. Godinu dana nakon tog projekta Keli je rodila prvo dete, sina Fredija, a drugi sin Teodor rođen je 2012.

Povodom filma Puzzle govorila je o promenama koje se kod žene dogode posle 40. godine, kada ona nalazi svoj glas

Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Ipak, nije dozvolila da deca mnogo uspore njenu karijeru. Već šest meseci posle prvog porođaja snimala je TV film Skellig. Teodora je rodila nakon što je završila rad na filmu iz serijala o Hariju Poteru, gde je dobila ulogu Sive Dame i postala poslednja glumica koja se pridružila velikoj ekipi ovog megaprojekta.

Povratak u Glazgov

Na vrhuncu karijere, Keli Makdonald donela je neočekivanu odluku i 2014. se sa porodicom iz Londona preselila u Glazgov. „Da ste mi pre nekoliko godina rekli da ću se vratiti u Glazgov, rekla bih vam: nema šanse. Ali grad se promenio. Mnogo je življi, boemskiji. A ja imam 38 godina i postala sam više kućna buva. Uopšte mnogo ne izlazim, čak ni u Njujorku. Zato svuda može da mi bude dom, ali ja volim Glazgov”, objasnila je glumica tada. Posle smirivanja u Glazgovu, nastavila je da radi, uglavnom u Velikoj Britaniji.

Povodom filma Puzzle govorila je o promenama koje se kod žene dogode posle 40. godine, kada ona nalazi svoj glas. Samoj Keli se desilo nešto slično. Tri godine po preseljenju u Glazgov ona i muž su izdali saopštenje da se razdvajaju, a nedavno su se i razveli.

Tokom cele svoje karijere, uz filmove, Keli je mnogo radila za televiziju. „Možeš biti u najvećem filmu godine i to opet neće imati onakav uticaj kakav ima TV serija. Kad jednom uđeš ljudima u dnevne sobe, to je to. Posle toga nema skrivanja”, rekla je Keli Makdonald.

„Možeš biti u najvećem filmu godine i to opet neće imati onakav uticaj kakav ima TV serija. Kad jednom uđeš ljudima u dnevne sobe, to je to”

Jaguar PS © / Shutterstock.com

Zato se svim svojim televizijskim ulogama krajnje ozbiljno posvećivala, pa ne čudi što su kritičari, o ulozi koju je ostvarila u seriji Carstvo poroka, napisali da je jedna od retkih osoba koje „televiziju pretvaraju u umetnost”. Gledaoci su je voleli i u serijama Žrtva i Crno ogledalo, a ulogom policajke iz unutrašnje kontrole u prošlogodišnjim epizodama serije Na dužnosti osvojila je i publiku i kritiku. Do kraja ove godine trebalo bi da se emituju već snimljeni projekti, filmovi I came by i Typist Artist Pirate King, kao i serija Ten percent.

Keli je u februaru napunila 46 godina, i dalje radi punom parom, ali sada ima znatno opušteniji odnos prema karijeri. Odavno više nema problem sa samopouzdanjem koji je imala na početku, kad ju je opterećivalo to što nije završila akademiju ili, u Holivudu, to što nema perfektno lice. Više ne brine po pitanju posla. „Ne da nisam ambiciozna, nego nemam taj poriv da budem ekstremno uspešna i da stalno radim”, kaže Keli Makdonald.