Džodi Komer

Blistava Džodi Komer, rođena glumica

Zbog liverpulskog akcenta neki su smatrali da joj ne treba davati uloge, a ona je u kultnoj seriji Ubiti Iv pokazala kako uspešno govori čak 36 različitih varijanti engleskog jezika

Ona nastavlja da nas iznenađuje, kažu kritičari o razvoju karijere Džodi Komer nakon što je dobila Emi i BAFTA nagrade za ulogu Vilanel u seriji Ubiti Iv, koja je ušla u petu godinu prikazivanja. I dalje je popularna i njena prethodna serija Bela princeza, čija je priča bazirana na istorijskim događajima iz vremena britanskih Ratova dveju ruža, gde igra lik Elizabete od Jorka.

Komer izaziva poštovanje i komentare kao rođeni talenat. Ona nije, kao mnogi drugi britanski glumci, pohađala dramsku školu ili trening

Ova 29-godišnja glumica osvaja publiku i filmskim uliogama. U filmu Glavni heroj igra dizajnerku video-igara i njen avatar u virtuelnom svetu, dok u novom ostvarenju Ridlija Skota Poslednji dvoboj igra ženu iz 14. veka koja je životom platila hrabrost da se pobuni protiv muškog nasilja. Partneri su joj Met Dejmon, Ben Aflek i Adam Drajver. Film priča priču iz tri različita ugla gledanja, pa je njen zadatak bio tim zahtevniji.

Svoj ljubavni život Džodi Komer je dugo držala daleko od očiju javnosti

Da je majstor transformacije Džodi Komer je pokazala u seriji Ubiti Iv, gde njen lik govori na šest različitih jezika i sa čak 36 različitih akcenata engleskog jezika. Kad su je tokom audicije za ulogu upozorili na to, odgovorila je: „OK. Nema problema.” Ipak, kad je sve odigrala kako treba, rekla je: „Sramota me je da priznam, ali zapravo ne govorim nijedan strani jezik, osim malo španskog koji sam učila u školi.”

Nema mnogo slobodnog vremena jer intenzivno radi

Komer, inače, izaziva poštovanje i komentare kao rođeni talenat. Ona nije, kao mnogi drugi britanski glumci, pohađala dramsku školu ili trening, što joj očigledno nije bilo neophodno.

Voli da živi s mamom i tatom

Kao privatna osoba, Džodi Komer govori engleski jezik sa izrazitim liverpulskim akcentom. Rođena je 1993. godine i odrasla u istom radničkom gradu u kome i Bitlsi, u predgrađu Čajldvol. Kad su uloge i nagrade dale značaj onome što govori, javno je istupala protiv klasne diskirminacije u filmskoj industriji. Rekla je da je i lično iskusila da su neki reditelji, zbog govora koji je ukazivao da potiče iz provincije i iz niže klase, smatrali da joj ne treba dati uloge.

Džodi Komer zaista nema neki zvučan pedigre, ali ima zdravu i toplu porodicu. Vrlo je bliska sa roditeljima i mlađim bratom. Jedino na šta se žali u vezi sa vaspitanjem koje je dobila je što su je roditelji terali da ide na plivanje, što je ona onda mrzela, a sada zna da su bili u pravu što su je terali. Kad je dobila nagradu Emi, u govoru im se izvinila što ih nije pozvala na svečanost, prosto zato što se nije nadala da će to biti njeno veče. Ali su zato sve troje bili kraj nje na svečanosti na kojoj joj je uručena BAFTA nagrada.

Iako je njen imetak još pre nekoliko godina procenjen na šest miliona dolara, ostala je da živi u roditeljskoj kući, gde je provela i vreme lokdauna. „Volela bih da živim s mamom i tatom dok ne ostarim i ne osedim”, rekla je u intervjuu za Tajms, „ali ipak ću se iseliti. Shvatam da mi treba sopstveni prostor i nezavisnost, ali zapravo nemam želju da to uradim.”

Na londonskom Vest Endu u Harold Pinter teatru igraće od aprila do juna ove godine u predstavi Prima Facie

DFree © / Shutterstock.com

U ljubavi sa igračem lakrosa

Svoj ljubavni život Džodi Komer je dugo držala daleko od očiju javnosti. Negde 2018. rekla je: „Moji prijatelji su u Liverpulu i imam tamo dečka. On nije iz filmske industrije, pa je za njega zanimljivo da shvati kako ona funkcioniše.” Tada je objasnila i da je teško imati stabilnu vezu kad si zaposlen u tom svetu, jer se stalno putuje zbog snimanja i rasporedi su prenatrpani. Ipak, izgleda da je baš njen duži boravak u Liverpulu bio period kad je pukla veza sa dečkom koji nije iz njenog sveta.

Već tokom 2020. Džodi Komer je obelodanila vezu sa Amerikancem Džejmsom Berkom. Džejms se nekoliko godina profesionalno bavio lakrosom, sportom u kome timovi od deset igrača loptu dodaju pomoću štapova sa mrežicom na vrhu, trudeći se da postignu gol. Taj sport je popularan na američkim i kanadskim univerzitetima. O Džejmsu se još zna da danas radi u oblasti tehnologije.

Kad su paparaci slikali Džodi i Džejmsa ispred njene roditeljske kuće u Liverpulu, nisu otkrili ništa novo. Džejmsa, koji je rodom iz Masačusetsa, Džodi je upoznala na jednoj žurci u Bostonu, na koju je otišla u vreme dok je tamo boravila zbog snimanja filma Glavni heroj. Džodi je o toj vezi napisala: „Ne bih da govorim loše o ljudima iz moje prošlosti, ali da, ova veza je sasvim drugačija.”

Los Anđeles me, izgleda, ne voli

Međutim, u javnost je ubrzo isplivao podatak da je Džejms član Republikanske partije, što bi značilo da podržava Trampa. To je podelilo njene fanove. Iako Džodi javno izražava svoju podršku LGBTQ populaciji, brojni fanovi nisu time bili zadovoljni. Obrušili su se na nju pitanjima tipa: kako možeš da budeš u vezi s nekim ko misli sasvim suprotno od tebe. Mnogi su se pitali da li veza ima perspektivu kad dvoje imaju suprotne politčke stavove. Džodi se pobunila zbog lažnih optužbi i zbog agresivnosti napada. „Ljudi su se podsmevali njemu i meni i mojoj porodici”, požalila se. Od tada, mnogo je manje privatnih objava na njenim profilima. Ipak, u martu ove godine rekla je da kad ne snima, voli da vreme provodi sa dečkom Džejmsom.

Džodi, ipak, nema mnogo slobodnog vremena, jer intenzivno radi. Igrala je glavnu ulogu i bila jedan od producenata TV filma Help, u kome igra bolničarku u domu za stare u Liverpulu kad u njega ulazi korona virus. Osim toga, Džodi je odlučila da se posle 12 godina vrati pozorištu. Na londonskom Vest Endu u Harold Pinter teatru igraće od aprila do juna ove godine u predstavi Prima Facie. Posle toga, kako je najavljeno, za HBO će snimati novu seriju Big Swiss. Sudeći po tome, veći deo ove godine provešće u Londonu. Nema novog holivudskog projekta u najavi. „Volim Los Anđeles”, rekla je jednom prilikom, „ali on, izgleda, ne voli mene.”