Nikolaj Koster Voldo

Film Ukus gladi – možemo li imati sve

Danski film u kome briljiraju Nikolaj Koster Voldo i Katrine Grejs Rozental, govori o sudbini para koji sve stavlja na kocku zbog kulinarskog uspeha

Želim sve to, porodicu, decu, karijeru, kaže glavna junakinja danskog filma Ukus gladi, koji distributer Magnolija pikčers 28. januara pušta u biskopsku distribuciju. Zaplet filma, premijerno prikazanog na prošlogodišnjem Berlinskom festivalu, počinje kada stavke iz ove želje počnu da zamenjuju mesta, a ambicija postane opsesija.

Tokom snimanja, značajna je bila pomoć poznatog danskog kuvara Rasmusa Kofoeda, koji je Nikolaja učio potrebnim veštinama

San o Mišlenovoj zvezdici

Megi je antropološkinja specijalizovana za hranu, a Karsten, sa kojim ima dvoje dece, vrhunski je kuvar. Oni ulažu sve što imaju i u Kopenhagenu otvaraju ekskluzivni restoran Malus, vođeni snom da osvoje najviše priznanje u svojoj oblasti – Mišlenovu zvezdicu.

Reditelj filma Kristofer Bo ovu porodičnu dramu ispunio je krupnim kadrovima iz kuhinje vrhunskog restorana i prizorima takvih specijaliteta, da gledaoci gotovo mogu da osete ukus hrane. Velike zasluge za to ima i koscenarista Tobijas Lindholm, koji je bio i koscenarista filma Još jedna tura, nagrađenog Oskarom.

Kritika se posebno pohvalno izrazila o glumi dvoje protagonista. Ulogu Karstena igra Nikolaj Koster Voldo, velika danska zvezda i ljubimac žena, koji mnogo radi u Holivudu, a najpoznatiji je po ulzi u Igri prestola. Megi igra Katrine Grejs Rozental, poznata po ulogama u TV seriji Most i filmu Kursk. Njihova dobra interakcija posebno dolazi do izražaja u scenama u kojima se odnos glavnih likova raspada.

Reditelj filma Kristofer Bo ovu porodičnu dramu ispunio je krupnim kadrovima iz kuhinje vrhunskog restorana

Vešto baratanje nožem

Dok Karsten opsesivno pokušava da smisli jelo sa ličnim potpisom, koje će restoranu obezbediti tu famoznu zvezdicu, ona predlaže da otvore još jedan restoran. Do kraja, pokazaće se da ih je nekontrolisana ambicija, kao glad koja se ne može utažiti, dovela do ruba tragedije. Kolika je Megina transformacija, govori njena replika: „Ne možemo imati sve.”

Tokom snimanja, značajna je bila pomoć poznatog danskog kuvara Rasmusa Kofoeda, koji je Nikolaja učio potrebnim veštinama, tako da se gledaoci mogu uveriti da je Nikolaj postao vešt u baratanju kuhinjskim nožem, kao što je vešto baratao mačem u Igri prestola.

Velike zasluge za to ima i koscenarista Tobijas Lindholm, koji je bio i koscenarista filma Još jedna tura, nagrađenog Oskarom

O svojim iskustvima kao kuvarskog šegrta, glumac je rekao: „Rasmus je vrhunski profesionalac, a njegova velikodušnost i istrajnost kad sam postavljao glupa pitanja nagrada je sama po sebi. A onda, tu je bila i hrana. Bilo je to zaista sjajno iskustvo.”