Kako da složimo ormane bez muke – stop gomilanju

Kako da složimo ormane bez muke – stop gomilanju

Ako morate da kupujete stvari za čuvanje stvari, verovatno imate previše stvari

Zahvaljujući našoj navici da gomilamo stvari, nekoliko konsultantkinja za uređenje doma pretvorilo je ovaj dosadni posao u unosan i glamurozan biznis.

Zvezde dobre organizacije doma, poput Mari Kondo ili Grečen Rubin, postale su planetarno popularne, iako nemaju istu strategiju. Tajna njihovog uspeha nije u tome što su nam otkrile kako da slažemo veš, već u fantastičnoj viziji da uklanjanjem nereda iz sopstvenog stana možemo da povećamo osećaj blagostanja, sredimo misli i pojednostavimo život.

Šarmantna organizatorka Mari Kondo predlaže da u stanu zadržimo samo stvari koje u nama izazivaju radost

Radost – kriterijum za čuvanje stvari

Mari Kondo važi za gurua organizacije, njene knjige prodaju se u milionima primeraka, ali je svetskoj slavi ove Japanke možda najviše doprineo Netfliksov serijal o uređenju kuće.Takođe, američki magazin Tajm uvrstio ju je na listu 100 najuticajnijih ljudi. Šarmantna organizatorka inspiriše gledaoce da se oslobode viška stvari (po njenoj metodi poznatoj kao KonMari), tako što će zadržati samo one predmete koji u njima izazivaju radost.

Ona ne zagovara trenutno opraštanje od imovine, već nenasilan proces zahvaljujući kojem dom može da bude uredan na duge staze. I, naravno, da se sve vidi kad otvorimo plakar ili fioku. Deo imidža Mari Kondo je odeća bele boje, koja se inače često povezuje sa čistoćom. Japanka, koja sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je svojevremeno da su problemi sa kojima se ljudi susreću tokom sređivanja uglavnom slični na svim meridijanima.

Mari Kondo, foto: DFree © / Shutterstock.com

Grečen Rubin smatra da red oko nas donosi unutrašnji mir, odnosno da nam je dobra organizacija potrebna da bismo imali više vremena za zadovoljstvo i sreću. Ona ne daje uputstvo kako da složimo stvari u plakar, kada da čistimo, niti koliko vremena da potrošimo na te poslove, već nas inspiriše da to uradimo na svoj način.

Kako se sređuju plakari holivudskih zvezda, koji podsećaju na muzeje

Važno je da sistem funkcioniše i da u svakom trenutku možemo da nađemo kapu ili čarape, kako bismo mogli da se bavimo važnijim poslovima ili manje prozaičnim aspektima svog života. Uvođenje reda u dom, u cilju blagostanja, možda nam bude jednostavnije ako se zapitamo kada smo poslednji put obukli i koristili neku stvar, a od pomoći je i odlaganje stvari kad god dođemo s posla, iz šetnje, kupovine…

Genijalne ideje

Kad žele da srede dom, zvezde šou-biznisa, poput Gvinet Paltrou i Lore Dern, prepuste se magiji Klie Širer i Džoane Teplin. Zbog brzine i načina na koji dve genijalne organizatorke iz Nešvila uređuju domove, njihove emisije postale su hit na Netfliksu, usred pandemije.

Dve žene su, navodno, započele poslovno partnerstvo posle četvorosatnog razgovora, a da bi unapredile biznis, ponudile su jednoj glumici pomoć u organizovanju doma u zamenu za Instagram post o njima. Uskoro su mogle da se pohvale tromesečnom listom čekanja. Kada ih je slavna Ris Viderspun pitala da li su zainteresovane da budu na televiziji, naravno da nisu mogle da kažu – ne. U međuvremenu, veliki uspeh postigla je i njihova knjiga (The Home Edit: A Guide to Organizing and Realizing Your House Goals) sa mnoštvom saveta i malo humora.

Dobra organizacija potrebna je da bismo imali više vremena za zadovoljstvo i sreću

Govoreći o svim izazovima ovog posla, Teplinova je jednom prilikom podsetila da je reč o najličnijem poslu, uz posao ginekologa. Zanimljivo je da su prošle godine Klia Širer i Džoana Teplin sređivale Barbi kuću, a navodno im je bilo najteže da srede ormar holivudske stilistkinje Rejčel Zoi jer je bio kao muzej, prepun raritetnih i ekskluzivnih komada. S druge strane, ako bi poželele da unajme nekoga da im sredi dom, izbor ove dve dame pao bi na influenserku Kloi Kardašijan, jer ima zavidne organizacione veštine.

Skupo, ali efikasno

Angažovanje profesionalnih organizatora doma nije jeftino, kao ni lepo dizajnirane kutije i etikete za pakovanje stvari, kako bi sve najzad bilo pregledno. U nekim gradovima sat sređivanja uživo košta više od 200 dolara, a virtuelni paket „sredi sam” više od 400. Ipak, neke od saveta možemo da sprovedemo bez ulaganja. Sređivanje ostave je omiljeni posao za Kliu Širer i Džoanu Teplin, ali one, na primer, ne preporučuju da amateri odatle započnu veliko spremanje. Ako se držimo njihovih saveta, takozvane „mrtve” prostore (na primer vrata plakara) koristićemo, kad god možemo, za skladištenje.

Džošua Beker, s druge strane, propagira minimalistički dom. On smatra da je magija koja menja život u tome da stvari u svom stanu smanjimo na minimum, umesto da razrađujemo strategije kako ćemo da ih pakujemo i skladištimo. „Ako morate da kupujete stvari za čuvanje stvari, verovatno imate previše stvari“, smatra Beker. Dakle, prema ovoj ideji, vreme je da počnemo da iznosimo stvari iz kuće, jer je čak i savršeno skladištenje privremeno rešenje.

Dve genijalne organizatorke iz Nešvila koje uređuju domove su hit na Netfliksu, usred pandemije

Bekerova ideja možda zvuči radikalno, ali pošto najvažnije stvari već danas čuvamo u virtuelnom prostoru, tvrdoglavo skladištenje ploča, iako već dugo nemamo gramofon, izgleda pomalo kao kazna ne samo za nas, već i za naše naslednike.