Devojka u prirodi

Svesnim izborima život može da postane bajka

Mi zapravo nikada nismo zaglavljeni, jer uvek, baš uvek možemo da učinimo nešto i izaberemo kako ćemo reagovati

Davno sam čula jednu staru izreku: „Ako želiš da izađeš iz rupe, prvo prestani da kopaš!” Često, kada se zaglave u životu, u nekom problemu ili izazovnoj situaciji, ljudi počnu još više da se trude, naprežu i ponavljaju obrasce ponašanja ili odustanu od bilo kakvog činjenja, baš kao da sami sebi „kopaju još dublju rupu”. Da bismo prestali da kopamo moramo da napravimo IZBOR da prestanemo da kopamo. I to je često najteži deo energetske promene – da se zaustavimo, umirimo, ne pružamo otpor, kako bismo iz drugačije energije napravili novi slobodan izbor koji će nas izbaviti iz rupe. Ne da se umirimo i čekamo, nego da odustanemo od starog i iz mira napravimo novi izbor!

Najteži deo energetske promene – da se zaustavimo, umirimo, ne pružamo otpor, kako bismo iz drugačije energije napravili novi slobodan izbor koji će nas izbaviti

Gde je zapelo

Mi zapravo nikada nismo zaglavljeni, jer uvek, baš uvek možemo da učinimo nešto i izaberemo kako ćemo reagovati. Ako ne izaberemo svesno, naš nesvesni dragstor će već odabrati sam, jer radi 24/7. U većini slučajeva, kada se osećamo zaglavljeno ili kao da stagniramo, mi doživljavamo svojevrsni „duhovni fras”. Odbijamo da priznamo da imamo bilo kakav izbor, često zato što nam se taj izbor ne dopada, jer nam direktno ruši kruti ego. I tako sedimo u rupi čekajući da neko dođe, spasi nas i podigne iz rupe. Priče i bajke o čarobnom princu su toliko duboko usađene u kolektivno nesvesno, da skoro možemo prespavati i ceo život u čekanju. Baš kao uspavane lepotice! Ponekad ne verujemo u princa, već da će se sve samo rešiti „nekom višom silom”, što opet podrazumeva bilo koji oblik nečinjenja i nebiranja nečeg novog i drugačijeg.

Ako ne izaberemo svesno, naš nesvesni dragstor će već odabrati sam, jer radi 24/7

Bilo kako bilo – nesvesni život nije bajka, a svesnim izborima svakako može to da postane! Mi nikada nismo zaglavljeni sve dok imamo izbore. Svakog dana možemo sebe da vaskrsnemo iz ponora u koji smo upali juče. Svakog sata možemo da se probudimo iz nesvesne drame u kojoj smo zaigrali prethodnog sata. Svakog minuta možemo da popravimo bilo šta što nismo dobro uradili prethodnog. Svake sekunde možemo da izdahnemo svu energiju koja nas je pritisla u prošloj sekundi! Pa gde je, onda, „zapelo”?

Prvi korak u kome često zapnemo je to što nam se čini da u ovom danu, u ovom trenu, moramo SVE da promenimo! Nedostaje nam ŽIVOTNO STRPLJENJE, kao visoka energetska vrlina po kojoj je život vredno strpljivo otkrivati iz trena u tren, iz dana u dan. Samo jurimo ka umišljenom cilju i željenoj promeni, gubeći osećaj sadašnjeg trenutka i pojedinačnih svesnih koraka koji, zapravo, čine lepotu životnog plesa. Naučite sebe da pravite te male korake prohodavanja, da iz dana u dan činite te male svesne izbore koji će se jednog trena uliti u radostan i kreativan hod sa životnom silom.

Mi svake sekunde možemo da izdahnemo svu energiju koja nas je pritisla u prošloj sekundi

Energetska strategija

Kad god se osećate zaglavljeno, zbunjeno, uznemireno i loše iz bilo kog razloga, setite se da imate moć nad svojom psihom i primenite neku duhovnu tehniku izbora. Napravite svoj set duhovnih tehnika, jer onog trenutka kada odaberete nešto da uradite, direktno se prebacujete na energetski šift širenja umesto skupljanja. Pustite um da vas ne ometa u tome šta ćete uraditi, jer to uopšte nije ni važno, sve dok to nešto podstiče vaše životno prohodavanje: možda ćete meditirati, otići u kratku šetnju na svež vazduh, odvojiti petnaest minuta za svesno disanje, uraditi par joga asana, osloboditi energiju putem svog glasa, pustiti omiljenu pesmu, pozvati nekoga ko vam znači… Samo vas molim – imajte svoju „energetsku strategiju” i primenjujte je svakodnevno, svesno u vremenu. Osvestite da umesto nečega što vas skuplja, vi činite svesni izbor da odaberete baš u tom minutu vremena nešto što vas proširuje! Na taj način darujete sebi spoznaju da ste napravili SVOJ IZBOR, SVOJU AKCIJU, upotrebili SVOJU VOLJU i SVOJU ENERGIJU!

Mi smo energija i mi imamo moć nad svojom energijom i životom. Slobodna volja nam je data i kao dar i kao usud! Kako ćemo je iskoristiti u ovom životu zavisi isključivo i samo od nas – imate li strpljenja da ona postane vaš najveći blagoslov?

Naučite sebe da pravite te male korake prohodavanja, da iz dana u dan činite te male svesne izbore koji će se jednog trena uliti u radostan i kreativan hod sa životnom silom

Jedna od divnih aktivnih meditacija glasom jeste i pevanje mantre OM SO HUM, koja u prevodu znači JA JESAM TO, JA JESAM JEDNO SA UNIVERZUMOM. Ne zato što je važno da tačno znate ko jeste, već da osetite da već jeste sve što želite da osećate, samo kada se povežete sa sobom i date sebi tu „energetsku pilulu”. Sve ide iznutra ka spolja kada pravimo svesne izbore. Pustite da iz ZDRAVIH OSEĆAJA i harmoničnih vibracija, strpljivo i radoznalo koračate sa ŽIVOTNOM SILOM. Možda ćete nekada pojuriti ili se saplesti, ali to je samo deo putovanja. Ne kopajte sebi rupu, jer „ko drugome jamu kopa, sam u nju pada”! Ne budite sebi neko drugi, već uvek PRVI SEBI I NA NAJVAŽNIJEM MESTU – u VIBRACIJI RADOSTI I LJUBAVI!

Evo linka za malu vežbu pevanja mantre Om So Hum. Smestite se u udoban sedeći položaj, ispravite kičmu i otvorite dlanove ka nebu. Zatvorite oči i povežite se sa sobom i svojim telom putem glasa – pevajte i ponavljajte mantru. Uvek osetite kako ste se osećali pre i nakon pevanja. Ukoliko je veći osećaj lakoće u telu – šta vas sprečava da ponovite ovu divnu duhovnu praksu već sledećeg dana?!

Jedna od divnih aktivnih meditacija glasom jeste i pevanje mantre OM SO HUM

Grlim vas glasom,

Ana