Jogurt i čia super par o kome se priča

U želji da u ishranu uključimo „novu” superhranu, ponekad zaboravimo na onu koja je odlična za zdravlje, a već dugo je na našim trpezama

Ponekad se zapitamo kako da „novu” superhranu, o kojoj se sve više govori, uvedemo u naš svakodnevni meni. Želimo da uklopimo čia semenke, aroniju, maca prah… što nije uvek lako, a ponekad zaboravimo na dostupnu, svakodnevnu superhranu, kao što su karfiol, maslinovo ulje, biljni začini, bademi, jogurt i, na primer, tamna čokolada.

Karfiol sadrži hranljive sastojke, a može i da se koristi umesto pirinča

Karfiol sadrži puno hranljivih sastojaka sa sumporom koji imaju antiinflamatorno dejstvo i podržavaju funkciju jetre. Jetra je naš glavni organ za detoksikaciju i uklanja toksine iz našeg tela, a povrće kao što je karfiol, na primer, pomaže joj u tome. Ako povećamo unos ovog niskokaloričnog povrća, smanjićemo unos kalorija. Možemo povećati unos karfiola tako što ćemo ga isitniti u blenderu i ubaciti u recepte umesto pirinča ili napraviti pire od njega.

Crna čokolada – superdezert

Začinsko bilje ima bezbroj hranljivih materija koje su dobre za naš organizam i kožu, a pri tome dodaju fantastičan ukus jelima koja kuvamo.

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i dobro utiče na mozak, kožu i srce. Takođe, sadrži esencijalne mononezasićene masti koje smanjuju zapaljenja. Može se dodati u salate, kao i koristiti za prelive.

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i dobro utiče na mozak, kožu i srce

Jogurt i kiselo mleko prolaze kroz proces fermentacije i sadrže dobre bakterije koje podržavaju zdravu crevnu floru. Može se konzumirati sa žitaricama ili kao užina. O čia semenkama i njihovom povoljnom uticaju na zdravlje već smo govorili. One se često kombinuju sa jogurtom, tako da ova kombinacija nove i svakidašnje superhrane blagotvorno deluje na organizam.

Bademi su izvor vlakana, esencijalnih masti, amino-kiselina i antioksidanasa, a mogu se dodati u salate

Bademi su odličan izvor vlakana, esencijalnih masti, amino-kiselina i antioksidanasa. Lako ih je uključiti u ishranu, dodavanjem u salate ili konzumiranjem kao snek.

A kao dezert tu je tamna, crna čokolada, takođe vrlo bogata antioksidansima. Ona sadrži 70 odsto kakaoa ili više, od koga potiču sva njena dobra svojstva. Ima gorkast ukus, a neke su zaslađene stevijom.

Uz sve ove namirnice, koje su nam dobro poznate, može se dodati i već pomenuta „nova” superhrana.