Čia – sitna a moćna, smanjuje apetit i daje snagu

Možda čiu neko smatra pomodnim fenomenom, ali tako je nekada bilo i sa namirnicama koje su se odavno odomaćile, poput krompira i kukuruza

Čia semenka, iako vrlo sitna, spada u jednu od najzdravijih namirnica. Ima mnoge prednosti, naravno, ako se kombinuje sa drugim zdravim namirnicama i zdravim životnim stilom.

Čia potiče iz južne i srednje Amerike i bila je važna hrana Asteka i Maja. Chia je inače stara majanska reč za snagu. Poslednjih godina postala je veoma popularna i konzumira se širom sveta. Možda je neko smatra pomodnim fenomenom, ali moramo da budemo otvoreni za novo, kao i da se prisetimo da je tako nekada bilo i sa pojedinim namirnicama koje su se odavno odomaćile, poput krompira i kukuruza.

Upija veliku količinu vode

Namirnica iz Latinske Amerike bogat je izvor minerala i hranljivih materija, a deluje hidrirajuće na naš organizam

Čia pripada porodici pitomih nana, a seme može biti crno i belo. Ona je bogat izvor minerala i hranljivih materija, i deluje hidrirajuće na naš organizam. Bogata je polunezasićenim omega-3 masnim kiselinama, koje čine jednu trećinu njenog sastava, vlaknima, proteinima, kalcijumom, fosforom i cinkom. Takođe, u sastav ulaze mangan, magnezijum, vitamini B1, B2, B3 i kalijum. Čia je veoma bogata antioksidansima koji sprečavaju da semenke brzo užegnu, pa je to i razlog zašto se može čuvati na suvom i četiri do pet godina.

Ova namirnica ima više omega-3 masnih kiselina od lososa

Zbog visokog nivoa vlakana, čia može apsorbovati 10 do 12 puta više vode od svoje težine. Tako nastaje želatinozna masa, koja se može koristiti za zgušnjavanje.

Karakteristika ove biljke da upija vodu čini da se nakon konzumiranja osećamo siti i da imamo manju potrebu za hranom. Bitno je semenke potopiti ili pomešati sa nekom tečnošću pre upotrebe, baš zbog ovog efekta. Ako bi se semenke uzele suve i nakon toga popila voda, došlo bi do nadimanja. U vezi s tim, proteini koje sadrži mogu drastično smanjiti apetit i potrebu za hranom.

Blagotvorna za kosti

Čia je bogata antioksidansima koji sprečavaju da semenke brzo užegnu, pa se može čuvati na suvom i četiri do pet godina

Čia poseduje više omega-3 masnih kiselina od lososa. Ove karakteristike utiču pozitivno na kardiovaskularni sistem, mogu uticati na sniženje holesterola i krvnog pritiska. Visok nivo kalcijuma, koga ima više nego mleko, zajedno sa magnezijumom, fosforom i proteinima odlično utiču na kosti.

Ove semenke mogu sniziti nivo šećera u krvi, tako da je bitno da ljudi koji uzimaju terapiju za dijabetes budu umereni u konzumiranju.

Čia je bez ukusa, te se lako uklapa uz bilo koju hranu. Može da se jede potopljena u vodi ili đusu, da se dodaje žitaricama, jogurtu, pudingu, povrću ili kao začin u salatu. Kada pređe u želatin, može da se koristi kao zamena za jaja u nekim receptima. Naravno, mora se paziti na dozu, jer više od dve do tri supene kašike dnevno mogu uticati na nadimanje. Može izazvati i alergiju, ali vrlo retko.