Kakao – hrana za bogove, za jelo i telo

Malo koja biljka je blagotvorna i stimulativna kao kakaovac – primenjen spolja, u sastavu nutrikozmetike ili u mitskom obliku čokolade

Proizvodi za negu u kojima značajnu ulogu igra kakao, jedan su od najprisutnijih trendova u industriji lepote. Svetske kozmetičke kuće uveliko rade na formulacijama koje sadrže korisne sastojke iz verovatno najpopularnijeg zrna na planeti – zrna kakaovca. Latinsko ime mu je Theobroma cacao, što znači “hrana za bogove”.

Razlozi za to su brojni. Kakao u umerenoj količini godi našem zdravlju i raspoloženju, i našem najvećem organu – koži. Uživanje u kakaou nas opušta i čini srećnijima, a nanošenjem spolja utiče na našu kožu, uklanja štetne efekte, a dobri rezultati brzo se vide na našem izgledu.

Miris, a može i piling

Kakao, prah koji se dobija mlevenjem zrna kakaovca, koristi se u brojnim kozmetičkim formulacijama, pored drugih sastojaka. Samo mirisi proizvoda sa kakaom ponekada su dovoljni da nas učine srećnim i zadovoljnim. Piling kreme uglavnom sadrže lomljeni kakao i ljusku kokosa. Pored kakaoa, u serumima se može naći hijaluronska kiselina, zeleni čaj, kamilica i ruzmarin. U sapune se dodaje aloja, maslinovo, bademovo i jojobino ulje. Parfemi koji pored senzualnog kakao mirisa kombinuju sekvojino drvo, belu borovinu i đumbir, mogu imati i dejstvo afrodizijaka.

Kakao u umerenoj količini godi našem zdravlju i raspoloženju, i našem najvećem organu – koži

Ulja za lice često sadrže i suncokretovo ulje i ulje iz semena borovnica. Kakao kreme za telo kombinuju se sa mlekom i medom, dok se recimo mast za usne pravi u sprezi sa bademovim uljem.

 Bolji i od zelenog čaja

Kakao poseduje mnoge fitohemikalije, kao što su flavonoidi, zatim stimulanse teobromin i kofein. U kakaou ima selena, magnezijuma, hroma, mangana, cinka, kalcijuma, fosfora gvožđa, vitamina C, E, K i omega 3 i 6 masnih kiselina. Što je čokolada tamnija, to je bogatija mineralima i vitaminima. Smatra se da povoljno utiče na kardiovaskularna oboljenja, da smanjuje stres i poboljšava memoriju.

Kakao je bogat antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale i štite telo i kožu od pojave znakova starenja i štetnih uticaja životne sredine, kao što su razni toksini, izduvni gasovi, ultravioletno zračenje, kućne hemikalije, dim iz cigareta… Čak sadrži više antioksidanasa nego zeleni ili crni čaj i vino.

Bogat je antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale i štite telo i kožu od pojave znakova starenja

Usporava starenje

Dobrobiti za kožu su brojne – elastičnost, čvrstina, vlažnost kože, deluje i na celulit i strije i druge ožiljke. Ima podataka da povoljno utiče i na proširene vene, umanjuje zapaljenja i biološko starenje i zadovoljava potrebe za vitaminima i mineralima. Flavonoidi ulaze u sastav kakaoa i pomažu oporavak kože koja je oštećena UV zračenjem. Teobromin, gorki alkaloid, pospešuje površinsku cirkulaciju krvi, što sprečava da se koža suši, poništava efekte UV zračenja, podstiče lečenje i obnavljanje ćelija i čini kožu mnogo mlađom. Kofein ima poželjan uticaj u otklanjanju celulita.

Biljka kakaoa bogata je vitaminom C i magnezijumom, što utiče da koža bude zdrava i zaštićena. U prisustvu već pomenutih minerala povećava se mogućnost zarastanja ožiljaka, poboljšava hidratacija kože, kao i što se postiže da koža zrači svežinom. Visok nivo vitamina E, kao i prisustvo vitamina C, pospešuju produkciju kolagena koji se sa godinama smanjuje i dovodi do toga da koža gubi elastičnost i da se stvaraju bore. Kolagen koži vraća čvrstinu i elastičnost, smanjuje bore i daje mladalački izgled.

Visok nivo vitamina E, kao i prisustvo vitamina C, pospešuju produkciju kolagena

Čokolada kakao kruna

Posle branja mahuna kakaoa, koje sadrže 20–60 zrna u lepljivoj pulpi, zrna se izdvajaju i fermentišu. Mikrobi koji se hrane pulpom vrše fermentaciju. Nakon fermentacije se suše, pa peku, čime se razvija čokoladni ukus. Zatim se drobe i melju, i tako nastaje bezalkoholna čokoladna tečnost ili pasta spremna za pravljenje čokolade. Iz te tečnosti, pomoću hidraulične prese, može se izdvojiti kakao puter.

Žene često posežu za čokoladom kada su emotivno uznemirene i imaju želju za slatkim. Zašto je to tako – još uvek nije naučno utvrđeno.