Grejpfrut – Zvezda svake sezone

Nastao je slučajnim spojem pomela i pomorandže u XVIII veku. Naziv grejpfrut potiče od engleske reči „grape” (grožđe), jer raste u grozdovima

U zimskom periodu od voća uglavnom konzumiramo citruse, a jedan od njih je i grejpfrut. Latinsko ime mu je Citrus paradisis, pa ga na engleskom nekada nazivaju paradise, što znači raj.

Kao vrlo niskokaloričan pomaže kod održavanja telesne težine

Ima kiselkastogorak ukus, sa slatkim notama pomorandže. Nastao je slučajnim spojem dve voćke – pomela i pomorandže u XVIII veku. Naziv grejpfrut potiče od engleske reči grape (grožđe), jer raste u grozdovima. Boja ploda je beličasta, crvenkasta ili narandžastorozikasta. Crveni grejpfrut je slađi i sadrži više vitamina A.

Niskokaloričan je i bogat vitaminima A i C. Ima manje količine vitamina B, cinka, bakra i gvožđa. Kada se kupuje, treba izabrati plod koji je čvrst i kod koga se kora vraća kada se blago pritisne. Oni su uglavnom krupni, veći od pomorandži i najbolji su oni koji imaju tanku koru i sočni sadržaj.

Hranljivi sastojci koje grejpfrut sadrži mogu povoljno da utiču na kožu i zaštitu od mnogih bolesti. Kao vrlo niskokaloričan pomaže kod održavanja telesne težine. Sadrži vlakna koja kontrolišu apetit, pa se duže osećamo siti. Jedna studija je pokazala da su osobe koje su uzimale pola grejpfruta pre obroka izgubile više na telesnoj težini od onih koji ga nisu konzumirali. Naravno, uz grejpfrut se mora obratiti pažnja na celokupnu ishranu da bi se postigla željena težina.

Ima nizak glikemijski indeks, te je dobar za dijabetičare. Kao i pomorandže, sadrži flavonoide koji smanjuju rizik od moždanog udara.

Najbolji su oni koji imaju tanku koru i sočni sadržaj

Kombinacija vlakana, kalijuma, likopena i vitamina doprinosi zdravlju srca. Bogat je izvor antioksidanasa, kao što je vitamin C koji sprečava formiranje slobodnih radikala, koji utiču na stvaranje kancera. Mali grejpfrut sadrži 70 mg vitamina C, a preporučena dnevna doza za žene je 75 mg. Bitan je za kožu, jer igra važnu ulogu u formiranju kolagena, koji koži daje čvrstinu. Štiti od UV zračenja i starenja, kao i što jača imuni sistem. Bogat je vodom, što pomaže da ostanemo hidrirani.

Ima raznih egzotičnih kulinarskih recepata u kojima se grejpfrut može koristiti, kao na primer – iseckan sa nudlama, sa svinjetinom ili piletinom. Može se dodati u zelenu salatu zajedno sa avokadom i senfom. Takođe, ukusno jelo je kada u kinou ili integralni pirinač dodamo iseckani grejpfurt, sa avokadom, svežim bosiljkom i tostiranim semenkama bundeve. Dobar je dodatak jogurtu. Naravno, tu je i popularni ceđeni grejpfrut.