Da li će kralj Čarls III podržavati ono što je voleo kao princ

Da li će po stupanju na britanski presto novi kralj nastaviti da zastupa borbu protiv klimatskih promena, organsku poljoprivredu, umetnost, svetogorsko pravoslavlje…

Tek kad se završi 12 dana žalosti i omaža preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti II, njen sin, novi britanski kralj Čarls III, konačno će, u svojoj 73. godini, prvi put (on sam) doći u žižu interesovanja javnosti.

Sve do sada, on je igrao sporednu ulogu i bio važan, ali ipak ne glavni lik, prvo u priči svojih roditelja, potom u bajci i tragediji o Dajani, zatim u postmodernim romanima svojih sinova.

Čak i kad je u pitanju Kamila, kraljica pratilja, ljude je više zanimalo ko je ta žena, nego ono pitanje koje sada konačno dolazi u centar pažnje. 

Ko je i kakav je zapravo novi kralj Čarls III?

Sin dominantne majke

Posle smrti majke, 73-godišnji Čarls III postao je najstarija osoba koja se popela na britanski presto. Imao je i najduži prestolonaslednički staž. Čitavih 11 godina duže je čekao na presto od svog pretka Edvarda Sedmog, sina kraljice Viktorije.

Pošto je imao samo tri godine kad je Elizabeta postala kraljica, ceo njegov dosadašnji svesni život protekao je u senci moćne majke. To je, isto kao i kod običnih smrtnika, ozbiljno obeležilo i definisalo njegove lične relacije sa ženama.

Dugo je bio neženja. Izgledalo je da je Kamila samo jedna od mnogih devojaka koje su želele da budu u društvu sa princom od Velsa. Čarls tada, izgleda, nije bio svestan koliko je jaka njegova ljubav prema Kamili i oni su se rastali. Njegovo venčanje sa Dajanom 1981. bilo je planetarni događaj.

Svet je zavoleo princezu, ali ne i Čarls. Kad je ponovo sreo Kamilu, ona je već bila udata i imala dvoje dece, kao i on. Čarls nije mogao da promeni svoja osećanja, Dajana nije htela da živi u laži i oni su se razveli 1996.

Kralj Čarls III i Kamila, kraljica pratilja, ispred Bakingemske palate 9.09 ©I T S / Shutterstock.com

Čarls je poneo stigmu preljubnika, a ubrzo su tome dodate i neosnovane ali sveprisutne optužbe za posrednu, pa i neposrednu krivicu zbog njene smrti.

Princ u drugom planu

Tek kad se sve to malo sleglo, Čarls se 2005. konačno oženio Kamilom, koja će za nekoliko meseci zajedno sa njim biti krunisana kao kraljica pratilja. (Ta tradicionalna titula queen consort znači da ona jeste kraljeva zakonita supruga, ali nije baš prava kraljica – ili nije odgovarajućeg porekla ili iz nekog drugog razloga nije prikladna, u Kamilinom slučaju jer je imala prethodni brak i ima decu iz tog braka.)

Zatim su Dajanini i Čarlsovi sinovi Vilijam i Hari svojim privatnim životima počeli da privlače veliki deo pažnje javnosti, tako da je Čarls opet ostao u bezbednom, ali varljivom drugom planu.

Tako da, osim najužeg kruga, danas javnost zapravo malo zna kakav je Čarls III, čime se bavi, šta ga interesuje, kakav je njegov pogled na svet, kakvi su njegovi stavovi o ključnim pitanjima našeg sveta.

Jer, iako je njegova politička moć daleko manja od one koju su imali njegovi preci, on je još uvek figura od ogromnog uticaja na globalnom nivou.

Kraljica Elizabeta II i princ Čarls, jun 2109. Bakingemska palata  ©Karl Weller / Shutterstock.com

Neki od odgovora mogu se naći i u jednoj od nekoliko knjiga koje Čarls potpisuje, onoj pod naslovom Harmonija: Novi način gledanja na naš svet. Po toj knjizi, objavljenoj 2010, snimljen je i film, u kome je tadašnji princ bio i narator. Tu on kaže: „Naša deca i unuci neće pitati šta je naša generacija govorila, već šta je uradila. Zato, hajde da im damo odgovor kojim možemo da se ponosimo.”

 Iako je njegova politička moć daleko manja od one koju su imali njegovi preci, on je još uvek figura od ogromnog uticaja na globalnom nivou

Kritika racionalizma

Tu knjigu je napisao pod uticajem Lorensa van der Posta, svog prijatelja, koji je bio i kum princa Vilijama. Pre nego što je upoznao Čarlsa, dugovečni Van der Post je važio za gurua, imao život pun avantura, družio se sa velikim Karlom Jungom, bio borac za jednakost crnaca i očuvanje prirode.

Doduše, ima ozbiljnih glasova koji su tvrdili i dokazivali da je Van der Post bio avanturista i prevarant. No, Čarls je do danas ostao veran pobornik nekih od tema za koje se zainteresovao pod Van der Postovim uticajem, među kojima su očuvanje prirode, borba protiv klimatskih promena, organska poljoprivreda, humana arhitektura i alternativna medicina.

Stavovi koje je Čarls izneo u knjizi Harmonija odnose se i na nestandardna tumačenja nekih istorijskih tajni, pa se tako on poziva na nekanonizovano Jevanđelje po Mariji ili alhemičarske Hermesove smaragdne tablice.

Takođe, Čarls u toj knjizi piše o pogubnom uticaju racionalizma, a trenutak kada se pre tri veka čovek odvojio od Boga i okrenuo materijalnim stvarima naziva „velikim razvodom”. Kritikuje posledice industrijske revolucije, globalnog kapitalizma i ekološko uništavanje planete.

Međutim, mnogi, pa i kritčar Gardijana, tvrdili su da knjiga deluje amaterski, da naučne činjenice koristi kad mu odgovaraju, a prenebregava ih kad ne idu u prilog njegovim stavovima. Naročito ljutito reagovala je medicinska zajednica na njegovo zastupanje homeopatije. Ipak, i Čarls i Kamila primili su vakcine protiv kovida.

Kraljičine vaspitne metode

Princ je u mladosti dobio obrazovanje dostojno svoga položaja i završio je Kembridž, gde je proučavao istoriju umetnosti, ali i, za svoju poziciju neophodnu, istoriju ustavnosti.

Postoji anegdota iz vremena prinčevog studiranja koja kaže da je negde pred kraj on izgubio interesovanje za učenje i prepustio se slatkoj strani studentskog života.

Dekan fakulteta javio je kraljici da princ od Velsa neće diplomirati ako tako nastavi. Onda je kraljica angažovala profesora koji će raditi s princom, a odredila je i grupu službenih lica da 24 sata dežuraju na svim izlazima iz koledža u kome je princ boravio.

 Princ je u mladosti dobio obrazovanje dostojno svoga položaja i završio je Kembridž, gde je proučavao istoriju umetnosti, ali i, za svoju poziciju neophodnu, istoriju ustavnosti

Tako se princ navodno našao u svojevrsnom kućnom pritvoru po nalogu svoje majke. I šta je mogao, učio je i diplomirao. Svoje tadašnje interesovanje za umetnost princ je sačuvao do sada i njegovi prijatelji kažu da slika sasvim uspele akvarele. Takođe ga zanima i konzervacija i restauracija dela starih majstora.

Kralj Čarls III i Kamila, kraljica pratilja sa premijerom Grčke Kirijakosom Mitcotakisom, u Nacionalnoj galeriji Atine 2021. godine ©Thodoris Anagnostopoulos / Shutterstock.com 

Još pre nego što je počeo da piše svoju Harmoniju, Čarls je počeo da se vrlo ozbiljno zanima za različite religije, pa i pravoslavlje. Ubrzo po rođenju u Bakingemskoj palati 14. novembra 1948, Čarls je kršten u zvaničnoj Anglikanskoj crkvi. Zajedno sa krunom, Čarls III je sada postao i poglavar Anglikanske crkve.

Ali njegov otac Filip rođen je kao sin kralja Grčke, pa je kršten i odrastao kao pravoslavac. Zbog ženidbe naslednicom engleskog prestola promenio je veru u anglikansku. Kasnije, i Filipova majka je živela u Bakingemskoj palati, gde joj je uređena pravoslavna kapela, pa je Čarls od detinjstva poznavao pravoslavnu veru svoje babe po ocu.

Poštovalac svetogorske duhovnosti

Posle Dajanine smrti, navode neki izvori, Čarls je prvi put otišao na Svetu Goru, da potraži smirenje. I kasnije je među pravoslavnim monasima nalazio utehu. Prema nekim izvorima, izabrao je manastir Vatoped za svoje duhovno mesto. U septembru 2003. posetio je i srpski manastir Hilandar. Duboko potresen požarom koji je tu svetinju zadesio 2004, Čarls je organizovao donatorsku večeru za obnovu manastira, kojoj je prisustvovao i sam iguman Hilandara. Od prikupljenog novca obezbeđena je oprema za restauratorsku radionicu.

 Duboko potresen požarom koji je zadesio Hilandar 2004, Čarls je organizovao donatorsku večeru za obnovu manastira, kojoj je prisustvovao i sam iguman Hilandara

Čarls je prvi put došao u Beograd 1978, a na tu posetu ga je podstakla majka, kraljica Elizabeta, koja je iz svoje posete Jugoslaviji i Titu šest godina ranije nosila dobre utiske

Princ Čarls je sa Kamilom posetio Beograd i u martu 2016, kada je u Patrijaršiji razgovarao sa tadašnjim patrijarhom Irinejem. Tada je posetio i Novi Sad, gde se sa najviše interesovanja zadržao u Galeriji Matice srpske, a obišao je i manastir Kovilj, gde je prisustvovao službi.

Kralj Čarls III u Beogradu, 2016. tokom razgledanja Kalemegdana © bibiphoto / Shutterstock.com

Čarls nije zanemarivao ni islam i bio je pokrovitelj nekih islamskih institucija u Britaniji. Jedno vreme se spekulisalo da će kad postane kralj Čarls promeniti zvaničnu titulu poglavara crkve iz branilac vere (Defender of Faith) u množinu branilac vera. Međutim, Čarls je još 2015. zvanično objavio da promene neće biti, ali da će on učiniti da svačija vera može da se slobodno ispoveda.

Šta će od svojih dosadašnjih stavova kralj Čarls III i dalje podržavati, ostaje da se vidi.

*Naslovna fotografija kralja Čarlsa III, 2015. Konferencija UN posvećena klimatskim promenama, Paris© Frederic Legrand / Shutterstock.com