Kraljica Elizabeta II, vladarka koja je nadmašila sva očekivanja

Krunisanjem u 26. godini ušla je u arenu sa Staljinom, Trumanom i Čerčilom; išla je u korak sa medijskom, informatičkom i rokenrol revolucijom; u 97. otišla je za mužem koga je volela od svoje 13. godine

Koliko je britanska kraljica Elizabeta II bila osoba posvećena svojoj dužnosti prema domovini i narodu potvrđuju i događaji koji su prethodili njenoj smrti, 8. septembra na porodičnom imanju Balmoral.

Samo dva dana pre nego što je sklopila oči poslednji put, kraljica je primila odlazećeg premijera Džonsona da ga razreši dužnosti i novoizabranu premijerku Liz Tras da verifikuje njen izbor. A upravo to, potvrđivanje narodne volje, jedna je od najvažnijih dužnosti svakog britanskog suverena.

Kraljica, premijeri i parlament

Elizabeta je nosila krunu nešto više od 70 godina, čime je najduže vladajući suveren svoje zemlje. Svoju prababu, kraljicu Viktoriju, po dužini vladavine prestigla je još 2015. Do svoje smrti, kraljica je promenila 15 premijera, svakome je verifikovala izbor i sa svakim je održavala redovne nedeljne sastanke. Najduže i najdelikatnije nosila se sa Čeličnom ledi, Margaret Tačer. Bivši premijer Bler je pričao da ga je na prvom sastanku kraljica podsetila da je na istom mestu razgovarala sa Vinstonom Čerčilom. Čisto da se tada mladi Bler ne uznese previše.

Takođe, kraljica je tokom cele svoje vladavine otvarala redovna godišnja zasedanja parlamenta. Nije to učinila samo 1959. i 1963. zbog poodmakle trudnoće, a zbog zdravstvenog stanja nije to učinila ni ove godine. I time je kraljica Elizabeta potvrđivala da je simbol monarhije, simbol kontinuiteta. Mnogi kažu da će u svetu ubrzanih promena ona ostati i poslednja osoba kontinuiteta.

Bivši premijer Bler je pričao da ga je na prvom sastanku kraljica podsetila da je na istom mestu razgovarala sa Vinstonom Čerčilom. Čisto da se tada mladi Bler ne uznese previše

Svetski putnik bez pasoša

Kad je posle smrti svoga oca kralja Džordža VI (on je glavni lik u već kultnom filmu Kraljev govor) Elizabeta stupila na presto 6. februara 1952. imala je nepunih 26 godina.

Mlada kraljica Elizabeta II, u vreme dok je živela na Malti 1947-1951 © McCarthy’s Photo works / Shutterstock.com

U tom trenutku ključni svetski državnici bili su pobednici iz Drugog svetskog rata. Pored Čerčila u Britaniji, Sovjetskim Savezom još uvek je vladao Staljin, a u SAD je predsednik bio Truman.

U toj areni, mladoj kraljici nisu davane velike šanse, a predviđan je i kraj Komonvelta i kraj monarhije.

Ali Elizabeta je sve iznenadila.

U trenutku kada je stupila na presto svetski državnici bili su pobednici iz Drugog svetskog rata

Ubrzo nakon krunisanja, Elizabeta je s mužem, princom Filipom, krenula na sedmomesečno putovanje na kome je obišla 13 zemalja i prevalila 40 000 milja kopnom, morem i vazduhom.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip, vojvoda od Edinburga 2012. godine  ©Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Tokom vladavine obavila je više od 300 zvaničnih državnih poseta. Iako nikada nije imala pasoš, malo je svetskih državnika koji su putovali koliko ona. Još kao princeza posetila je Keniju, gde joj je stigla vest o očevoj smrti.

Po starom pravilu „kralj je umro, živela kraljica”, Elizabeta je postala ne samo monarh Ujedinjenog Kraljevstva i 15 zemalja Komonvelta, već i poglavar Anglikanske crkve.

Srela se sa 13 od 14 američkih predsednika koji su se izmenjali za njenih 70 godina vladavine (jedino se nije srela sa Lindonom Džonsonom). Sa Reganom je išla na jahanje, mada se strašno naljutila što je on s konja davao izjave novinarima. Kraljica je držala do reda i protokola, pa je čak i namrgođenog Trampa uspela da privoli pristojnom ponašanju.

Kraljica Elizabeta je sa princom Filipom posetila Jugoslaviju 1972. Bila je to njena prva poseta jednoj socijalističkoj zemlji i najava dizanja gvozdene zavese.

Ipak, tokom vremena je malo olabavila pravilo „kraljica se ne dodiruje”, što se vidi na snimku na kome je grli Mišel Obama. Sretala se sa južnoafričkim borcem za prava crnaca Nelsonom Mandelom, koji joj se nije obraćao sa vaše veličanstvo, već jednostavno Elizabeta.

Tokom vremena je malo olabavila pravilo „kraljica se ne dodiruje”, što se vidi na snimku na kome je grli Mišel Obama

Kraljica u vreme revolucija

Jedna od najvažnijih revolucija koja se dogodila tokom njene vladavine bila je medijska i Elizabeta je umela da ide s njom u korak. Tokom 25 godina kraljevi su tradicionalna božićna obraćanja naciji obavljali preko radija. To su činili njeni deda i otac, pa i Elizabeta u prvih pet godina vladavine. A onda je 1957. ona odlučila da božićni govor održi pred televizijskim kamerama.

Nije ostala gluva ni za studentsku revoluciju, niti za rok muziku poteklu upravo iz njene zemlje. Mnogim rok zvezdama kasnije je dodelila plemićke titule.

Bila je prvi monarh koji je poslao imejl i trudila se da ide u korak sa informatičkom revolucijom. Na jednom snimku vidimo je sa mobilnim telefonom u ruci i princom Harijem koji je upućuje u tajne video-igrica.

Tokom kovida je sa nekoliko novinara razgovarala putem mreža. Početkom kovid krize, Elizabeta je održala i vanredno obraćanje naciji. Bio je to tek peti put za 70 godina vladavine da je kraljica videla povod za vanredno obraćanje. Zato su njene reči imale važnost i težinu kad je poručila „bolji dani će se vratiti”.

Na jednom snimku vidimo je sa mobilnim telefonom u ruci i princom Harijem koji je upućuje u tajne video-igrica

Njen lik portretisan je u više od 100 filmova i serija, a između ostalih, igrale su je Helen Miren i Ema Tompson. Sve je iznenadila kameo pojavljivanjem sa Danijelom Krejgom u ulozi Džejmsa Bonda, u kratkom filmu koji je bio deo ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. Bio je to riskantan potez, ali je podigao rejting monarhije na 90 odsto podrške, što nije imala ni u vreme krunisanja.

Nevolje sa decom

Trudila se ne samo da prati modernizaciju sveta, već i da modernizuje svoje stavove, pre svega kad je u pitanju lični život njene porodice.

Posle svega što se desilo u ličnom životu njenog naslednika princa Čarlsa, a sada kralja Čarlsa III, Elizabeta je izgleda shvatila da je možda bilo bolje da je još u mladosti, kad je i buknula njegova ljubav sa Kamilom, dozvolila taj brak. Zato je, posle dugih premišljanja i brojnih spekulacija spolja, odlučila da ne kazni Čarlsa zbog njegovih životnih izbora.

Novi kralj Čarls III, na konferenciji o klimatskim promenama UN, u Parizu 2015 © Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Čarls će je naslediti na prestolu, a njegova žena Kamila postaće kraljica supruga.

Godinu 1992. Elizabeta je nazvala užasnom godinom jer je tada troje njene dece imalo velike bračne probleme. I smrt princeze Dajane 1997. bila je težak udarac, a kraljica je pokazala snagu karaktera kad je priznala grešku što se tim povodom nije oglašavala pet dana. Ona je došla pred hiljade građana okupljenih ispred Bakingemske palate da odaju poštu Dajani. Dok je stajala izložena pred masom, nije znala da li će je narod izviždati i poniziti.

Ali narod ju je razumeo. Narod je uvek voleo njenu prirodnu skromnost i osećao njenu „mekanu snagu”.

Kraljica je u braku sa Filipom Mauntbatenom, naslednikom izgubljenog prestola Grčke, rodila četvoro dece, od kojih ima osam unuka i 12 praunuka.

U detinjstvu je bila posebno bliska sa ocem, koji je o svojim ćerkama govorio: „Lilibet je moj ponos, Margaret je moja radost.” Posle očeve smrti, ostala je vrlo bliska i sa sestrom, a posebno sa majkom, takođe Elizabetom, koja je živela 102 godine.

Kraljica je u braku sa Filipom Mauntbatenom, naslednikom izgubljenog prestola Grčke, rodila četvoro dece, od kojih ima osam unuka i 12 praunuka

Čovek njenog sveta i vremena

Ipak, jedina osoba s kojom je kraljica bila zaista bliska bio je njen muž princ Filip, s kojim je 2017. proslavila 70 godina braka. Njegova smrt prošle godine kao da je slomila kraljicu. Na snimcima sa Filipove sahrane jasno se vidi kolika je njena usamljenost. Jer, Elizabeta se u Filipa zaljubila kad je imala 13 godina, na nekom porodičnom okupljanju u Grčkoj.

Jedina osoba s kojom je kraljica bila zaista bliska bio je njen muž princ Filip, s kojim je 2017. proslavila 70 godina braka

Drugi svetski rat ih je razdvojio jer je on bio oficir britanske mornarice, a ona je prošla vojnu obuku i služila u pomoćnim odredima britanske vojske. (Tako je ostala poslednji vladar koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.)

Dopisivali su se sve vreme razdvojenosti, a kad se rat završio, njihova ljubav bila je još jača. Filip je bio bez imetka, bez krune i porodice, ali se za njega govorilo da je lep kao grčki bog. Uz to, bio je alfa muškarac. Čak i u poznoj starosti zamerali su mu grube šale i mornarski smisao za humor.

Spekulisalo se čak i da nije veran. Ali Filip je bio njen čovek, čovek iz njenog sveta i njenog vremena.

Poznavaoci dvorskih prilika kažu da ona nikada nije pokazala interesovanje ni za jednog drugog muškarca.

Kraljica Elizabeta II snimak iz 2019. © Fred Duval / Shutterstock.com 

Iako su se lekari nadali da će kraljica poživeti još koju godinu, barem koliko i njena majka, Elizabeta je požurila u društvo svoga Filipa.

Prethodno je pozavršavala sve važne ovozemaljske poslove.

*Naslovna fotografija kraljice Elizabete II © Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com