Kamila Rouzmari Šand

Ko je Kamila, buduća kraljica?

Kamila Rouzmari Šand, od neadekvatne prilike, preko preljubnice, Dajanine rivalke i imidža opasne žene, do prinčeve doživotne ljubavi i titule za odanost

Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta II bila je dovoljno jasna: njena „iskrena želja” je da kad Čarls postane kralj, Kamila postane kraljica pratilja (queen consort).

Kad se Kamila pre 17 godina udala za Čarlsa, princa od Velsa, dobila je titulu vojvotkinje od Kornvola, a ne princeze od Velsa, koja po tradiciji pripada supruzi prestolonaslednika. Ona joj je uskraćena iz manje-više poznatih razloga.

Međutim, 95-godišnja kraljica, u govoru povodom 70 godina na britanskom tronu, održanom 6. februara, istakla je da se tokom njene vladavine društvo mnogo izmenilo. Time je htela da ukaže da su olabavljena i neka (ali samo neka) rigidna prvila koja su važila za kraljevsku porodicu.

Kraljica nije kaznila Čarlsa

Time što je izjavila da želi da Kamila, uprkos svemu, ponese titulu kraljice pratilje, koju je nosila i njena majka dok je njen otac kralj Džordž VI bio živ, kraljica Elizabeta je zapravo objavila i svoju odluku da je, kao što je običaj, na prestolu nasledi najstariji sin Čarls. Tako su pale u vodu sve špekulacije da će kraljica kazniti Čarlsa zbog njegovih bračnih komplikacija tako što će ga ostaviti bez mogućnosti da bude kralj, a za svog naslednika odrediti Čarlsovog sina Vilijama.

Veći deo javnosti priželjkuje takav scenario još od kad se Čarls razveo od princeze Dajane, nakon što je ona obelodanila njegovu vezu sa Kamilom. Kako je Dajana, od grandioznog venčanja, pa kao prevarena supruga, a naročito posle tragične i prerane smrti, bila ljubimica ne samo Britanaca već i celog sveta, Kamili je, po logici stvari, pripala uloga „zle žene”.

Međutim, kraljica je, izgleda, tokom vremena zavolela Kamilu. Izvori bliski dvoru kažu da je titula kraljice pratilje zapravo Elizabetino priznanje za Kamilin „vredan rad i sreću koju je pružila njenom sinu”.

Pošto se udala za princa, dobila je titulu vojvotkinje od Kornvola, a ne princeze od Velsa, koja po tradiciji pripada supruzi prestolonaslednika

Ali 1992, kad je pukla priča o Čarlsovoj vanbračnoj vezi, javnost nije mogla da shvati kako neko može da vara Dajanu. Dajana je bila lepa i mlada, mlađa od Čarlsa 13 godina, dok je Kamila godinu dana starija od njega. Kad je Kamila došla pod udar javnosti kao Čarlsova ljubavnica, ona je imala 45 godina, a Dajana tek 31. Pokazalo se, međutim, da Kamilu i Čarlsa vezuje ljubav koju ni Dajanina mladost i lepota nisu mogle da zasene.

Međutim, veza Čarlsa i Kamile počela je dve decenije pre te 1992. godine. Različiti biografi daju različite podatke, ali svi se slažu da su tokom 70-ih godina njih dvoje pripadali istom društvenom krugu i izlazili na ista mesta, a zanimljivo je da se Kamilin prvi muž, oficir Bouls, pre veze sa Kamilom zabavljao sa Čarlsovom sestrom Anom.

Zajednička mladost

Neki navode da su se Čarls i Kamila upoznali na privatnoj zabavi, neki na polo utakmici (polo je Čarlsov omiljeni sport), ali svi se slažu da su oni odmah postali vrlo bliski i da su otpočeli romantičnu vezu, koja je potrajala dve godine. Kamila je Čarlsa pozvala u trospratnu kuću u Južnom Kensingtonu da ga upozna sa svojima. I on je nju predstavio nekim članovima svoje porodice, ali to se pokazalo kao fatalna greška. Čarlsa su te 1973. ekspresno poslali na služenje u mornarici, van Engleske, ali ko je presudio da Kamila nije odgovarajuća prilika za njega, nije precizno utvrđeno.

Na ovaj način kraljica Elizabeta je zapravo objavila i svoju odluku da je, kao što je običaj, na prestolu nasledi najstariji sin Čarls

Kamila, buduća kraljica pratilja i prestolonaslednik Čarls, princ od Velsa
Foto: Peter Rhys Williams © / Shutterstok

Neki kažu da je moćni lord Mauntbaten hteo da Čarlsa oženi svojom unukom, drugi da je i Čarlsova baka imala svoje kandidatkinje. I Kamila Rouzmari Šand, rođena 1947, ima u rodoslovu pretke plave krvi po majčinoj liniji, a otac joj je bio visoki oficir, koji se po penzionisanju uspešno bavio biznisom. Posedovali su zamak iz 18. veka u unutrašnjosti i kuću u Londonu i, sve u svemu, pripadali višoj klasi. U skladu s tim je i Kamila, koju su u prestižnoj školi za devojčice zvali Mila, dobila privatno obrazovanje, a sa 16 godina je nastavila školovanje u Švajcarskoj i Francuskoj.

Osim spoljašnjih faktora, bilo je i ličnih nesporazuma. Biografi pišu da Čarls, pred polazak na mornaričku misiju na koju su ga poslali da bi ih razdvojili, nije tražio od Kamile da ga čeka, već je naglasio da se neće ženiti pre tridesete. Zato se ona po njegovom odlasku okrenula Boulsu, za koga se kasnije i udala. Njihovo venčanje, održano 4. jula 1973, proglašeno je društvenim venčanjem godine, a na slavlju je bilo 800 gostiju, među kojima i Kraljica Majka, Čarlsova baba, princeza Ana, Čarlsova sestra i princeza Margaret, Čarlsova tetka.

Idealni jedno za drugo

Kad je u decembru 1974. Kamila rodila sina Toma, Čarls, koji se u međuvremenu vratio u London, bio je detetov kum na krštenju. Četiri godine kasnije Kamila je rodila ćerku Lauru. Ipak, Kamilin brak nije bio naročito srećan, ali se zato njen odnos sa Čarlsom produbljivao, da bi već 1979. ili 80. oni ponovo postali ljubavnici. Kamilin muž se tome nije protivio jer je i sam imao brojne vanbračne avanture.

Ali se zato u kraljevskoj porodici uključio alarm. Ako Kamila deset godina ranije, kao devojka, nije bila adekvatna, sada je, kao udata i sa dvoje dece, postala problem. Čarlsova kuma Patriša Mauntbaten rekla je 2005, kad se Čarls konačno oženio Kamilom: „Iz ove pozicije, moglo bi se reći da je Čarls trebalo da se oženi Kamilom kad je prvi put imao priliku. Oni su idealni jedno za drugo, to znamo sada. Ali to nije bilo moguće, ne bi bilo moguće, tada.”

Izvori bliski dvoru kažu da je titula kraljice pratilje zapravo Elizabetino priznanje za Kamilin „vredan rad i sreću koju je pružila njenom sinu”

Ekspresno je u delo sproveden predlog Čarlsove bake, Kraljice Majke, da se Čarls oženi devojkom iz porodice Spenser, unukom njene prijateljice Ledi Fermoj. Tako su se Čarls i Dajana venčali 1981. na svadbi stoleća. Kako se Kamila tada osećala, nigde nije zabeleženo.

Nastaviće da bude prijatelj

Da miljenica naroda ledi Dajana ne živi u braku iz bajke saznalo se 1992. kad je iz štampe izašla knjiga u kojoj je ona optužila muža da ima aferu sa Kamilom. Sledeće godine pukla je afera Kamilagejt, kada su tabloidi objavili transkript tajno snimljenog razgovora između Čarlsa i Kamile, u kome se jasno vidi da su ljubavnici. Sledeće godine Čarls je dao intervju u kome je priznao da je njegov brak sa Dajanom naišao na nepremostive prepreke još 1986, a da je tada potražio utehu Kamile Parker Bouls, koju je predstavio kao svog velikog prijatelja tokom dugog vremena i podvukao: „Ona će nastaviti da bude prijatelj još dugo vremena.” Te reči su utešile Kamilu, koja je i sama u tom trenutku prolazila kroz težak razvod.

Pokazalo se da Kamilu i Čarlsa vezuje ljubav koju ništa nije moglo da zaseni

Čarls se zvanično od Dajane razveo 1996, ali je Dajanina smrt već 1997. bacila novu senku na ionako poljuljan imidž princa Čarlsa i u javnosti još više utvrdila predstavu o Kamili kao opasnoj ženi. Zato je pojavljivanje Čarlsa i Kamile kao para moralo da sačeka 1999. godinu, a do venčanja je proteklo još šest godina.

Danas Kamila ima 74 godine i satisfakcija što će, posle svega, kad Čarls postane kralj dobiti titulu kraljice pratilje deluje dosta zakasnelo. Ima osnova da pretpostavimo da joj ipak više znači kraljičino priznanje da je „usrećila njenog sina”.