Editorial credit: 360b © / Shutterstock.com

Belmondova tajna veza sa kul dečacima 21. veka

Na špici Godarovog filmskog debija Do poslednjeg daha ne navodi se ime kostimografa, što nas navodi na pretpostavku da je Belmondo verovatno nosio sopstvenu garderobu tokom snimanja

Pre nekoliko dana, u 88. godini života, Žan-Pol Belmondo je fizički napustio svet koji trenutno svi mi delimo. Dok je veliki talas crno-belih fotografija zapljuskivao društvene mreže, jedna stvar je postala jasna. Većina dečaka, milenijalaca i postmilenijalaca, trudi se da postigne takvu ležernost bez muke, kakvu je jedino Belmondo samouvereno nosio.

Dobro, bez lažne skromnosti i sa prstohvatom lokalpatriotizma, mogli bismo da tvrdimo da smo mi imali jednog umetnika koji je mogao da stane na crtu ovom jedinstvenom Francuzu, a to je svakako bio Dragan Nikolić. Ipak, to ćemo ostaviti za neku buduću priču.

Nezaobilazni deo urbane kulture

Pre samo godinu dana navršilo se 60 godina od kada je na velikom platnu osvanuo Godarov, sad već kultni film, Do poslednjeg daha (À Bout De Souffle). Kao što je bio tada, tako je i danas njegov uticaj na mušku modu nezaobilazni deo urbane kulture.

Modni stil ovog glumca ostaće prepoznatljiv sve do polovine osamdesetih, kako na velikom platnu, tako i u privatnom životu

Šezdesete godine prošlog veka bile su doba velikog preloma za globalnu umetničku scenu. Muzički pejzaž su osvojili Bitlsi, proširujući pogled na pop muziku kroz majstorski spoj bita i rokenrola. Kroz modnu scenu se iz Londona širio uticaj modsa, a s njim i novi, blago ironični odmak od muške elegancije.

Film nam donosi debitantski rad vizionara posebnog senzibiliteta, Žan-Lika Godara, koji će kao talas zapljusnuti evropsku kulturnu i modnu scenu. Uticaj filma Do poslednjeg daha biće toliko veliki delom i zbog novog, sirovog režiserskog pristupa, na granici sa dokumentarističkim, koji će po prvi put film učiniti tako realističnim, a u velikoj meri i zbog glavnog glumca koji je na juriš osvojio srca evropske i svetske publike.

Izgledalo je kao da Belmondov lik živi u svojoj odeći, umesto da je samo nosi

Produžetak stava

Premda pažljivo skrojena, odeća Mišela Poakara, glavnog junaka filma, bila je nešto što je već viđeno, ali odnos koji je Belmondo imao prema ovim odevnim predmetima i način na koji ih je poneo bili su ono što je njegov kostim učinilo jedinstvenim i prepoznatljivim. Njegov stil je, jednostavno, postao produžetak njegovog stava, istovremeno stidljivog i samouverenog.

Ukratko, izgledalo je kao da Belmondov lik živi u svojoj odeći, umesto da je samo nosi. I kako je u ta davna vremena bilo dozvoljeno navijati za antiheroje, muška populacija širom sveta počela je da podražava ovaj stil, a ženska da uzdiše za buntovnim Belmondom. Prosto mu je bilo nemoguće odoleti.

Kako je samom Belmondu uzor bio Hemfri Bogart, on pokušava da dostigne opuštenost ovog, do tog momenta po nonšalantnosti neprevaziđenog filmskog junaka. Ipak, Belmondo je doneo duh novog vremena i miris Pariza, koji ga je učinio poželjnim za kopiranje, čak i danas, u 21. veku.

Iako je on nosio samo komade modne industrije svoga vremena, uspeo je da im da karakter koji ih zapravo čini privlačnima i danas

Ono što nam daje povoda da na ovaj način ističemo glumca kada je kostim u pitanju, a ne autora kostima kako bismo najčešće činili, jeste i činjenica da se uz Godarov filmski debi ne navodi ime kostimografa na špici. To nas navodi na pretpostavku da je verovatno Belmondo nosio sopstvenu garderobu tokom snimanja.

Osmeh koji neće izaći iz mode

Sve je počelo sa Godarom 1960, ali će modni stil ovog glumca ostati prepoznatljiv sve do polovine osamdesetih, kako na velikom platnu, tako i u privatnom životu.

Novo vreme donosi nove ličnosti, ali osmeh i stav Žan-Pola Belmonda nikada neće izaći iz mode

Šta je zapravo hipstersku kulturu iz prve petine našeg veka privuklo stilu Belmonda? S razlogom uzimamo njega kao primer jer, iako je on nosio samo komade modne industrije svoga vremena, uspeo je da im da karakter koji ih zapravo čini privlačnima i danas. To je ujedno i ključ za odgovor na navedeno pitanje.

U vreme podražavanja i odsustva lične individualnosti, čini se da je ličnost ipak najviše u modi. I kao i svaka visoka moda, ona je dostupna samo onima koji mogu da je priušte, a njih po pravilu ima malo. Svi ostali pokušavaju da kopiraju ove unikatne i teško pristupačne komade.

Novo vreme donosi nove ličnosti, ali osmeh i stav Žan-Pola Belmonda nikada neće izaći iz mode. Čak i kad je slika bila crno-bela, on je uspevao da je oboji.