žena kuca na laptopu

Moda kao inspiracija – kako dizajneri maštaju u idealnom svetu

Tragali smo za onim skrivenim biserima inspiracije u odevanju koji mogu da nas odnesu u neke sasvim drugačije svetove

Ove nedelje pretraživali smo Instagram u potrazi za momentima inspiracije. Kada se moda i inspiracija nađu u istoj rečenici obično nam na pamet padaju dve moguće pretpostavke o čemu se radi.

Prva je potraga dizajnera za motivacijama i otkrivanjem novih polaznih tačaka u mogućim kreativnim procesima. Druga je istraživanje onih koji modu prate iz potrošačkog ugla, kako bismo otkrili šta su trendovi za predstojeću sezonu.

Mi ovoga puta imamo nešto sasvim drugačije na umu. Tragali smo za onim skrivenim biserima inspiracije u odevanju koji mogu da nas odnesu u neke sasvim drugačije svetove.

Pronašli smo za vas one momente koji vas teraju da, skrolujući sliku po sliku, zaplovite u neke sasvim drugačije prostore mašte, prošlosti, ali i budućnosti, i da kroz komade odeće ili modne ilustracije otkrijete nešto o kreativnoj strani svoje ličnosti.

1. @costumeinspiration

Ako krenete od ove stranice, osetićete kako vas uvlači u svet prošlih vremena bukvalno u trenutku, i dok se okrenete oko sebe, shvatićete da su već prošli sati od kada ste pogledali prvu fotografiju. Gledaćete slike lepotica iz dvadesetih, tridesetih, pa sve do sedamdesetih godina dvadesetog veka i teško ćete se odupreti porivu da lica sa crno-belih fotografija poredite sa modernim fizionomijama ljudi koji vas okružuju.

Sa druge strane, skoro svako ko je zastao na ovoj stranici prokomentarisao je kako su naše bake i prabake (ili makar njihove savremenice) bile moderne i ispred svoga vremena, zaboravljajući da biti moderan nije ništa novo ili rezervisano samo dati trenutak. Svako vreme imalo je svoju aktuelnost, avangardu, modnu scenu i pomeranje granica.

Sve to i mnogo više moguće je iščitati sa ovih privlačnih fotografija, koje ne samo da su zabavno putovanje kroz vreme, već i dobar način da se ponešto nauči o progresu odeće kroz dvadeseti vek.

2. @drawadot

Da li ste kao mali crtali ženske figure i maštali kako ćete postati modni kreator? Mi znamo mnoge koji tvrde da jesu. Možda ste zaista i postali kreator ili ilustrator. Na kraju krajeva, možda ste samo iskreni poštovalac dobrog modnog crteža ili crteža uopšte.

Ako ste se pronašli pod bilo kojom od ovih kategorija, ovo je prava stranica za vas. Do pre desetak godina dobar modni crtež mogli ste naći samo u specijalizovanim knjigama ili časopisima, a tajna kvalitetne ilustracije bila je prenošena samo onima koji su imali privilegiju da se nađu u umetničkim školama. Budući i sama jedan od retkih posvećenika iz umetničkih krugova prethodnih generacija i mene je sasvim očarala sloboda i dostupnost veština i znanja.

Svako vreme imalo je svoju aktuelnost, avangardu, modnu scenu i pomeranje granica

Na ovoj strani naći ćete nepregledno prostranstvo umetničkih pristupa i tehnika i spoznati da modna ilustracija može biti skoro pa sve što zamislite, samo ako adekvatnim konceptom umete da profesionalno opravdate pristup i tehniku. Bili amater ili profesionalac, ubeđeni smo da nećete lako napustiti ovu stranicu.

3. @fashion____deconstruction

Ovo je prostor mašte za prave modne sladokusce. Za one koji ne nalaze užitak u modnim, svakodnevnim trivijalnostma, već tragaju za umetničkim konceptima u odeći. Ovde ćete naići na ozbiljno promišljanje o strukturi kroja i, neretko, na tretiranje mode kao skulpturalnog objekta. Ako ste želeli da saznate o čemu dizajneri maštaju u idealnom svetu, u kome nisu prisiljeni da prave komercijalne ustupke, ovo će biti pravo mesto za vas.

Nadamo se da smo vam sa ovim profilima zagolicali maštu i motivisali vas da o svetu odevanja promislite i iz nekog drugačijeg ugla

Saznaćete kako se razmišlja o odeći budućnosti, prvenstveno kada su forme u pitanju, ali će vam i na konkretnim primerima postati jasno šta zapravo znači dekonstrukcija kroja – pojam sa kojim se verovatno često srećete, ali niste sigurni na šta se odnosi.

Nadamo se da smo vam sa ovim profilima zagolicali maštu i motivisali vas da o svetu odevanja promislite i iz nekog drugačijeg ugla. U onlajn realnosti ovo je samo vrh ledenog brega, a svet mašte i mogućnosti deluje nepresušno kada je u pitanju moda, ali i drugi oblici kreativnog izražavanja. Želimo vam prijatno surfovanje Insta-morem.