Film i moda – od koketerije do neraskidive ljubavi

Bilo da ste samo posmatrač ili učestvujete u stvaranju filma, sigurno je moda na filmu i film u modnoj industriji ostavili su traga na vama, čak i ako toga niste svesni

Od kada je prvi put pokretna slika zagospodarila filmskim platnom, počela je koketerija mode i filma, da bi se u nešto više od jednog veka koji je usledio, ovaj lagani flert razvio u neraskidivu ljubavnu vezu koja je bila jednako značajna, kako za filmsku, tako i za modnu industriju.

Prva velika imena modnog miljea, a poreklom – odakle ako ne iz Francuske, susrela su se sa Holivudom dvadesetih godina prošlog stoleća. Najpre je svoju sreću na velikom platnu okušao Pol Poare koji je otvoreno iskazivao naklonost ka filmu, iako je za života imao priliku da radi samo na nekoliko naslova, dok njegova karijera nije naglo dobila silaznu putanju kada su nova imena počela da osvajaju francusku modnu scenu.

Jedno od tih novih lica bila je Koko Šanel koju 1931. godine, u jeku slave, Sem Goldvin dovodi u Holivud za, u tom trenutku neverovatnih, milion dolara. Vrlo brzo će se razočarati jer, kako je tvrdila, njen pedantan i precizan karakter i pristup dizajnu nije pogodovao holivudskom kostimu toga vremena. Ona se vraća u Pariz gde će, ipak, krajem pedesetih i ranih šezdesetih, raditi na nekoliko filmova u francuskoj produkciji, među kojima je i kontroverzni film Luja Mala Ljubavnici sa Žanom Moro u glavnoj ulozi.

Krajem pedesetih i ranih šezdesetih Koko Šanel je radila na nekoliko filmova u francuskoj produkciji, među kojima je i kontroverzni film Luja Mala Ljubavnici, sa Žanom Moro u glavnoj ulozi

Tokom pedesetih, kroz mnoge filmove provlačiće se Diorov nju luk, ali će zapravo odnos filma i mode zauvek promeniti pečat koji je Živanši dao pojavi Odri Hepbern, kako u privatnom životu, tako i na filmu.

Čamac izrez, sabrina dekolte

Prva saradnja Živanšija i Odri bila je obeležena velikim trenjem koje je nastalo na snimanju filma Sabrina. Naime, iako je čuvena kostimografkinja Idit Hed, koja je samo godinu dana ranije u filmu Praznik u Rimu već dala Odri prepoznatljiv izgled, bila autor kostima za ceo film, reditelj donosi odluku da kostime za lik Sabrine kreira Živanši. To će učiniti da ovaj lik vizuelno ima sasvim drugačiji rukopis od ostatka filma, što je bilo zgodno rešenje, iako je ovakva odluka povredila Idit. Zapravo, transformacija koju Sabrina doživljava po povratku iz Pariza postaje još izraženija drugačijim kostimskim pristupom ovom liku. Ovaj kostim će u prvi plan staviti i čuveni čamac izrez, za koji je Živanši tvrdio da je njegov izum, a koji će nakon premijere filma postati poznat kao sabrina dekolte.

Tokom pedesetih i šezdesetih, saradnja filmske industrije i modnih kreatora postajala je sve učestalija, a mnoge glumice, kao što su Greta Garbo, Doris Dej, Brižit Bardo, postajale su muze pojedinih modnih kuća. Hardi Ejmiz, omiljeni dizajner kraljice Elizabete druge, kreirao je kostime za mnoge filmove, ali i za čuvenu Kjubrikovu Odiseju u svemiru 2001.

Od Armanija do danas

Od osamdesetih godina pa do danas, Đorđo Armani će se izdvojiti kao jedan od najplodonosnijih modnih kreatora koji se na filmu oprobao u ulozi kostimografa. Počevši od Američkog žigola 1980. pa do danas, bilo da je dizajnirao odeću za jedan, više likova ili kostim za ceo film, Armani se držao pravila stare škole kostimografije.

Odnos filma i mode zauvek je promenio pečat koji je Živanši dao pojavi Odri Hepbern, kako u privatnom životu, tako i na filmu

On kreira u službi lika, prateći dramsku liniju radnje, ne gurajući u prvi plan svoj dizajn nauštrb filma, na način na koji je to bio slučaj sa Živanšijem. Pristup sličan Armanijevom imaće i mnoga druga dizajnerska imena koja će uspešno kreirati vizeulni identitet mnogih fimova: Nino Čeruti, Iv Sen Loran, Dona Karan, Kalvin Klajn i mnogi drugi.

Drugačiji pristup kostimu kroz vizuru modnog dizajnera doneće nam Gotje u svojoj zavodljivoj eksploziji ideja i likovnosti u filmovima: Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik, Kika i Peti element. Svaki od ovih filmova zahtevao bi posebnu analizu likovnih elemenata, ali što je još bitnije, i bez nekog velikog predznanja moguće je uživati u duhovitosti i dosetljivosti Gotjeovih kostimskih rešenja.

Mnoge glumice, kao što su Greta Garbo, Doris Dej, Brižit Bardo, postajale su muze pojedinih modnih kuća

Eni Hol – nova percepcija gradske devojke

Nemoguće je u ovom putovanju kroz saradnju filma i mode preskočiti kolekciju obuće koju je Manolo Blanik uradio za film Marija Antoaneta, Sofije Kopole. Ova kolekcija, kod modnih poštovalaca širom sveta, ostala je jednako prepoznatljiva i upisana u istoriju odevanja, kao i sam film.

I dok se niz imena koja su ostavila svoj autorski otisak u istoriji kinematografije nastavlja, a neminovno je da smo neke od značajnih autora preskočili, ne treba zaboraviti ni kako je film uticao na promenu modnih tokova. Mnogo puta je dobar kostim, pogotovo kada su istorijski spektakli bili u pitanju, povlačio za sobom čitav niz reakcija u trendovima narednih sezona. Ipak, jedan film je po tom pitanju najupečatljiviji i mnogi analitičari ga uzimaju za primer ovakve reakcije. Naravno, reč je o filmu Eni Hol, Vudija Alena, koji će promeniti izgled cele jedne dekade i iz korena redefinisati percepciju moderne, gradske devojke.

Bilo da ste samo posmatrač ili učestvujete u stvaranju filma, sigurno je – moda na filmu i film u modnoj industriji ostavili su traga na vama, čak i ako toga niste svesni. U svakom slučaju, reč je o umetničkoj saradnji u kojoj svesrdno uživaju svi učesnici, a kao posmatrač sigurno možete uživati i vi.