alhemicarka – abrakadabra – glas kao isceljujuci talas

Abrakadabra – glas kao isceljujući talas

Peti energetski centar nalazi se na prednjoj strani vrata i to je dirka naše klavijature za osećaj istinitosti našeg govora i misli, kao i izražavanja kroz svoj „autentičan unutrašnji glas

Sećam se mog prvog odlaska u cirkus i mađioničara koji je na reč ABRAKADABRA izvadio goluba iz praznog šešira! Mom uzbuđenju nije bilo kraja kada se golub slobodno vinuo iznad naših glava, a ja od tada počela da izgovaram „abrakadabru” dalje u životu kad god bih poželela da mi se ostvari neki san! Snaga reči i kreativnosti – danas pričamo o grlenoj čakri.

Peti energetski centar nalazi se na prednjoj strani vrata i to je dirka naše klavijature za osećaj istinitosti našeg govora i misli, kao i izražavanja kroz svoj „autentičan unutrašnji glas”. U ovom centru nalazi se naš kreativni identitet i osnovna potreba da iz gomile misli, sećanja i „buke” unutrašnjeg dijaloga, pronađemo sopstveni GLAS – onda kada znamo ko jesmo, onda kada smo svesne, probuđene. Iz te osnovne potrebe posledično se i dešava da smo baš zbog laganog izražavanja svoje kreativnosti i autentičnosti, mi inspiracija za buđenje drugih. Rado viđen gost i osoba koja svojim govorom kreira atmosferu u društvu! Moć govora ima moć uticaja, ali bez preke potrebe da se trudimo, nadmudrujemo i mačujemo rečima – dovoljno je samo da budemo i izražavamo jasno svoje misli i uvide. Ovo je prva „ljudska”, misaona čakra i kada je tako doživimo možemo se pitati – koliko smo ljudi kada govorimo i šta i kakve reči izlaze iz našeg grla?

Moć govora ima moć uticaja, ali bez preke potrebe da se trudimo, nadmudrujemo i mačujemo rečima

Predajnik istine

Peti energetski centar ima sanskritsko ime VISHUDDHA što u prevodu znači PROČIŠĆENJE, a neki je nazivaju i „onaj koji govori istinu”. Kako pročistiti svoj grleni odžak od svih laži, ogovaranja, „šupljih” priča i reaktivnosti i postati hodajući predajnik istine, blistavih misli, inspirativnih priča i reči koje miluju dušu i kreiraju neku bolju stvarnost?

Sanskritsko ime petog energetskog centra je VISHUDDHA što u prevodu znači PROČIŠĆENJE

Poznato je da je snaga naših misli, naša vokalizacija, povezana sa vibracijom našeg osećaja u telu, da je zapravo manifestuje. „Kakve su ti misli takav ti je život”, „Ubi me prejaka reč”… Mi, kao svesna ljudska bića, zaista možemo isceljivati svojim glasom onda kada umemo da povežemo osećaj u telu sa svojim mislima i da budemo instrument sa kojeg „pevaju Bogovi”.

Često je grleni centar zatvoren i u disbalansu zbog verbalnog zlostavljanja u ranim godinama života, izloženosti kriticizmu, vikanju, kao i slanju kontradiktornih poruka. Spiritualna lekcija petog centra jeste da izađemo iz „životinjske reaktivnosti” i dodamo snagu svoje svesti kako bi ušli u „budnu kreativnost”, odakle biramo kako ćemo reagovati. Da gravitaciju pobedimo upravo svojom probuđenošću, odakle smo svi glasnici bogova, baš kao i Merkur, simbol petog centra.

Otvaranje grlene čakre i rad na njoj zahteva da počnemo da vežbamo kreativno izražavanje kroz pevanje, pisanje ili drugi oblik stvaranja. To ne znači da moramo „lepo da pevamo”, već samo da puštamo svoj autentičan glas kako bismo mogle da oslobađamo energetske blokove, „zamrznute zvuke” i dopremo do svoje suštine – autentične vibracije glasa, kada su mozak i srce u potpunoj povezanosti, kada smo celovite.

Često je grleni centar zatvoren i u disbalansu zbog verbalnog zlostavljanja u ranim godinama života, izloženosti kriticizmu, vikanju

Stvaram dok govorim

Evo predloga za jednu od energetskih vežbi za petu čakru, u kojoj koristimo jezik vibracija – boja i zvuka/glasa.

1. Udobno sednemo i zatvorimo oči. Ispravimo kičmeni stub i dobro osetimo stopala i sedalni deo. Levi dlan stavimo na srce, energetsku podlogu na koju se naslanja grlena čakra. Zatvorimo oči. Napravimo tri duboka udaha i izdaha, a zatim pažnju, svojim „unutrašnjim vidom” prebacimo na grlo, vratni deo.

Otvaranje grlene čakre i rad na njoj zahteva da počnemo da vežbamo kreativno izražavanje kroz pevanje, pisanje ili drugi oblik stvaranja

2. Obraćamo pažnju na to kako se osećamo u ovom delu tela, potpuno opušteno dišemo i samo svesnom pažnjom osećamo ovaj deo tela. Ako je ocena 10 osećaj potpunog zadovoljstva dok osluškujemo svoje misli, lagano izgovaranje svoje istine i osećanja, potpuna povezanost uma i tela kroz osećaj lakoće izražavanja…, a mentalna zbunjenost, ogovaranje, osećaj nemogućnosti izražavanja, kao i slušanje „tuđih glasova” …ocena 1, damo sebi ocenu od 1 do 10 sa pitanjem: „Kako se osećam u ovom trenutku u ovom delu tela?”

3. Sada, kada imamo osećaj u telu sa tačnom ocenom na našoj intuitivnoj skali, pustimo da vidimo, čujemo ili osetimo šta nam stoji na putu da osećaj bude 10. Primećujemo i svedočimo koje je boje to što nam stoji na putu i puštamo da se iskristališe baš jasna boja našeg „problema”. Budimo strpljivi i nežni u radu sa sobom i ukoliko ne vidimo jasnu boju iz prvog pokušaja, napravimo još dublju relaksaciju disanjem, dajmo sebi malo vremena i ponovimo prvi deo vežbe.

4. Sada, kada vidimo boju energetskog disbalansa, čujmo kakav je zvuk tog disbalansa. Čujmo kako zvuči taj naš „emotivni problem”, do kojeg smo intuitivno stigli kroz boju i osećaj.

5. U petom koraku počnemo da radimo „oslobađanje” ove energije kroz izdisanje boje i puštanje zvuka kroz naš glas. Pravimo snažne udahe čiste bele boje direktno u deo petog centra i izdišemo boju do koje smo stigli, kao i zvuk koji smo čuli kroz naš glas. Posebno je važno, baš za ovaj energetski centar, da otpuštanje izrazimo kroz zvuk glasa!!! Na taj način ćemo ovu „zamrznutu energiju” pokrenuti i rastopiti.

6. Nakon oslobađanja, unutrašnjim vidom i dalje držimo pažnju na mestu grlene čakre i uradimo harmonizaciju ovog sada „pročišćenog, praznog prostora”. Pitamo sebe:

• Šta mi je ovde potrebno umesto energije koju sam otpustila?

• Koji je to osećaj koji me podržava da budem protočna u svom grlu – hrabrost, samopouzdanje, milost, oproštaj, poverenje… ?

• Kada sam se makar jednom u životu tako osetila? I pustimo da kroz sećanje dozovemo taj osećaj.

• Kako bi zvučao moj glas iz tog osećaja kroz pevanje glasa JAAA? Damo sebi nekoliko udaha/izdaha da bismo osetile taj osećaj, a zatim počnemo da pevamo glas JAAA kroz taj osećaj. Sada je boja koju udišemo u ovaj deo tela – TIRKIZNOPLAVA vibracija balansa ovog centra. Potpuno se prepustimo vibraciji svog glasa, kao i ugradnji tirkizne boje kroz snažne udisaje i izdisaje.

7. Nakon nekoliko minuta, prema sopstvenom osećaju pre svega, zaustavimo se sa vežbom. Napravimo duboki udah i duboki izdah tirkizne boje i osetimo kako se SADA osećamo u ovom delu tela. Setimo se naše intuitivne skale sa početka i ocenimo sebe od 1 do 10. Primetimo koliko se skala promenila. Zatim pitamo sebe: „Šta je potrebno da radim svaki dan, na šta da obraćam pažnju kako bi ovaj osećaj postao moja nova navika?” Pustimo da verujemo ovom unutrašnjem glasu i obećamo sebi da ćemo u narednih 28 dana sprovesti ovu akciju u delo!

8. U poslednjem koraku uvek se sebi zahvalimo na iskustvu, a s obzirom da se skala promenila, naš um će početi da veruje telu i pokrenuće se ta fina energetska povezanost uma i tela. Kroz svakodnevnu vežbu, koja traje oko 15 minuta, telo će početi više da se otvara i da sve verodostojnije kreira vibraciju glasa i boje.

Veruje se da magična reč ABRAKADABRA zapravo dolazi od aramejske reči Avarah K’Davarah, što znači: „Stvaram dok govorim”. Drage moje magične žene, koliko smo otišle u trivijalnost i neverovanje u čuda, a koliko smo spremne da preuzmemo odgovornost da počnemo da kreiramo magiju? Da koristimo naš pročišćen glas, pažljivo odabrane reči kroz osećaj mira i ljubavi u telu, kako bi zaista ovaj Život bio magija i čudo?

Abrakadabra – grlim vas glasom punim ljubavi i zahvalnosti za priliku da kreiramo zajedno!