Alhemičarka – pogledajte očima srca

Potrebno je raspakovati mašnicu na paketu života koji smo umislili da živimo, povaditi sve viškove, osloboditi prostor za nešto novo i iskreno, a zatim ponovo prepakovati paket i staviti mašnicu

Kažu, danas, da ukoliko ne volimo sebe, ne možemo voleti ni druge i da ta „bezuslovna ljubav” znači da počnemo da osećamo srcem, a manje mozgamo glavom. Kažu da je potrebno odoleti naletu raskoši i šarenilu ekrana i dominantno vizuelno čulo lagano prebaciti na čulo oseta – „da vidimo očima srca”. Ja kažem da je potrebno raspakovati mašnicu na paketu života koji smo umislili da živimo, povaditi sve viškove, osloboditi prostor za nešto novo i iskreno, a zatim ponovo prepakovati paket i staviti mašnicu tako da zaista osećamo ovaj dragoceni život kao DAR i neponovljivi POKLON. Zato danas pričamo o centru naših osećanja – srčanoj čakri.

Četvrti energetski centar nalazi se iza grudne kosti, u području srca, i to je dirka naše klavijature za osećaj bezuslovne ljubavi i prihvatanja

Bezuslovna ljubav i prihvatanje

Četvrti energetski centar nalazi se iza grudne kosti, u području srca, i to je dirka naše klavijature za osećaj bezuslovne ljubavi i prihvatanja. U ovom centru se nalazi naš društveni identitet i osnovna potreba da volimo i budemo voljeni. Ovo je centar naše Duše, našeg energetskog tela, gde u potpunom osećaju prihvatanja sebe i bliskosti sa sobom, posledično osećamo povezanost, bliskost i prihvatanje u odnosima sa drugim ljudima. Srčani centar ima sanskritsko ime ANAHATA što u prevodu znači – bezvučni, neudareni zvuk. Upravo taj savršen zvuk koji u sebi sadrži sve ostale zvukove jeste vibracija ljubavi.

Srce je najveći elektromagnet u našem organizmu i kada je povezan sa moždanim talasima mi postajemo 500–5000 puta jači magnet da privučemo sve ljude i okolnosti u naš život. Kada se naše misli i emocije spoje u srcu, proizvode talase osećanja kao vibracije po kojima materijalizujemo našu realnost. Srčani energetski centar je provodnik između tri gornja, misaona, i tri donja, materijalna, energetska centra. Zato početak svakog energetskog, spiritualnog rada vredi započeti iz ovog centra.

Često je srčani centar zatvoren i u disbalansu zbog emotivnih povreda i potisnutih emocija. Kada se vezujemo za te emocije i iskustva, onemogućavamo sebe da vidimo „očima srca” i napredujemo duhovno kroz savladavanje lekcija duše. Ukoliko želimo da dobro iskusimo život, potrebno je da osetimo sva osećanja, a ne samo ona koja nam se sviđaju. Spiritualna lekcija četvrtog centra jeste upravo suočavanje sa sopstvenim iskustvima emotivnog bola i povreda, odbačenosti, ljubomore ili druge vrste disbalansa… – što su sve vibracije uslovljene ljubavi. Otvaranje srčanog centra traži da, kada osetimo emotivne povrede putem opraštanja, prihvatanja i otpuštanja, razvijemo saosećanje prema sebi i drugima. Upravo to saosećanje put je ka bezuslovnoj ljubavi i razvijanju poverenja u život. Kako duhovno napredujemo, polako vraćamo sebi sve svoje delove koje smo odbacili, prihvatamo ih i postajemo celoviti – isceljeni.

Spiritualna lekcija četvrtog centra jeste suočavanje sa sopstvenim iskustvima emotivnog bola i povreda

Energetske vežbe za četvrtu čakru

Evo predloga za jednu od energetskih vežbi za četvrtu čakru, u kojoj koristimo jezik vibracija – boja i zvuka/glasa.

1. Udobno sednemo i zatvorimo oči. Ispravimo kičmeni stub i dobro osetimo stopala i sedalni deo. Levi dlan stavimo na srce, a desni preko njega, tako da pravimo fini kontakt dodirom sa ovim energetskim centrom. Zatvorimo oči. Napravimo tri duboka udaha i izdaha, a zatim pažnju, svojim „unutrašnjim vidom” prebacimo na predeo srca (prednja i zadnja strana tela).

2. Obraćamo pažnju na to kako se osećamo u ovom delu tela, potpuno opušteno dišemo i samo svesnom pažnjom osećamo ovaj deo tela. Ako je ocena 10 osećaj potpune lakoće, bliskosti sa sobom, ljubavi, prihvatanja, radosti…, a osećaj tuge, zameranja, preosetljivosti… ocena 1, damo sebi ocenu od 1 do 10 sa pitanjem: „Kako se osećam u ovom trenutku u ovom delu tela?”

3. Sada, kada imamo osećaj u telu, sa tačnom ocenom na našoj intuitivnoj skali, pustimo da vidimo, čujemo ili osetimo šta nam stoji na putu da osećaj bude 10. Primećujemo i svedočimo koje boje je to što nam stoji na putu i puštamo da se iskristališe baš jasna boja našeg „problema”. Budimo strpljivi i nežni u radu sa sobom i ukoliko ne vidimo jasnu boju iz prvog pokušaja, napravimo još dublju relaksaciju disanjem, dajmo sebi malo vremena i ponovimo prvi deo vežbe.

Kako duhovno napredujemo, polako vraćamo sebi sve svoje delove koje smo odbacili, prihvatamo ih i postajemo celoviti – isceljeni

4. Sada, kada vidimo boju energetskog disbalansa, čujmo kakav je zvuk tog disbalansa. Čujmo kako zvuči taj naš „emotivni problem” do kojeg smo intuitivno stigli kroz boju i osećaj.

5. U petom koraku počinjemo sa „oslobađanjem” ove energije kroz izdisanje boje i puštanje zvuka kroz naš glas. Pravimo snažne udahe čiste bele boje direktno u deo četvrtog centra i izdišemo boju do koje smo stigli, kao i zvuk koji smo čuli kroz naš glas. Na taj način ćemo ovu „zamrznutu energiju” pokrenuti i rastopiti. Slobodno dodamo i pokret širenja rukama pri izdisaju.

6. Nakon oslobađanja, ponovo stavimo dlanove na srce, unutrašnjim vidom prebacimo pažnju na mesto četvrte čakre i uradimo harmonizaciju ovog sada „pročišćenog, praznog prostora”. Pitamo sebe:

– Šta mi je ovde potrebno umesto energije koju sam otpustila?

– Koji je to osećaj – ljubav, radost, oproštaj, poverenje… ?

– Kada sam se makar jednom u životu tako osetila? I pustimo da kroz sećanje dozovemo taj osećaj.

– Kako bi zvučao moj glas iz tog osećaja kroz pevanje glasa AAAH? Damo sebi par udaha/izdaha da osetimo taj osećaj, a zatim počnemo da pevamo glas AAAH kroz taj osećaj. Sada je boja koju udišemo u ovaj deo tela – SMARAGDNOZELENA, vibracija balansa ovog centra. Potpuno se prepustimo vibraciji svog glasa, kao i ugradnji zelene boje kroz snažne udisaje i izdisaje.

7. Nakon nekoliko minuta, prema sopstvenom osećaju pre svega, zaustavimo se sa vežbom. Napravimo duboki udah i duboki izdah zelene boje i osetimo kako se SADA osećamo u ovom delu tela. Setimo se naše intuitivne skale sa početka i ocenimo sebe od 1 do 10. Primetimo koliko se skala promenila. Zatim pitamo sebe: „Šta je potrebno da radim svaki dan, na šta da obraćam pažnju kako bi ovaj osećaj postao moja nova navika?” Pustimo da verujemo ovom unutrašnjem glasu i obećamo sebi da ćemo u narednih 28 dana sprovesti ovu akciju u delo!

8. U poslednjem koraku uvek se sebi zahvalimo na iskustvu, a s obzirom da se skala promenila, naš um će početi da veruje telu i pokrenuće se ta fina energetska povezanost uma i tela. Kroz svakodnevnu vežbu koja traje oko 15 minuta, telo će početi više da se otvara i da sve verodostojnije kreira vibraciju glasa i boje.

Drage ŽENE, setite se da ste boginje i da je telo naš hram. Potrebno je da naš hram nežno održavamo i „energetski čistimo” od svake vrste emotivne prljavštine. Zvono našeg hrama je upravo „srčano zvono” koje, u zavisnosti od vibracije, može pozvati mnoge ljude u našem životu na put ljubavi, kao i na put očaja… Pitanje je samo da li smo mi vlasnice svoga života, da li smo svesne svog hrama i koliko često „srčanim zvonom” pozivamo na oproštaj, prihvatanje i ljubav! Sve smo mi „moderne sveštenice 21. veka”, a kada se milioni srca oglase jezikom ljubavi, ta vibracija će biti upravo ona zbog koje je vredelo otvoriti „oči srca” i živeti ovaj drgaoceni i neponovljivi život kao DAR.

Grlim vas glasom,

Ana