Vrat u sosu – kad biramo između iskrenosti i ljubavi

U realnom vremenu i stvarnom životu, najbolje funkcionišu odnosi u kojima su partneri jedno drugom istovremeno i učenik i učitelj

Skloni smo da ključnim sastojkom partnerskog braka, sklopljenog iz ljubavi smatramo – spontanost. Popularni filozof Alan de Boton poručuje nam da budemo vrlo oprezni, jer ako svoj odnos presolimo spontanošću, lako se možemo naći u sosu od propalih brakova i toksičnih veza.

Vratiti mudrost u svakodnevni život

Naime, on tvrdi da treba ponovo vratiti mudrost u svakodnevni život, o čemu je objavio niz knjiga i održao brojna predavanja. U knjizi Tok ljubavi on piše da je ljubav „uvek komplikovana”, a najveća greška je misliti da je ona „uvek jednostavna”.

Boton tvrdi da vrlo često moramo da biramo između iskrenosti i ljubavi. Odbacujući romantičarsku predrasudu da „ljubav podrazumeva potpunu iskrenost”, Boton predlaže recept starih Grka, po kome „voleti znači upustiti se u proces međusobnog obrazovanja”, a u tom procesu „obe strane treba da se osećaju komforno u ulozi studenta”.

Alan de Boton odbacuje romantičarsku predrasudu da „ljubav podrazumeva potpunu iskrenost”

Ovakvi Botonovi uvidi u nekoliko tačaka liče na jednu već prilično zaboravljenu definiciju braka po kojoj je muž glava, a žena vrat koji tu glavu vrti. Baš kao kad u urnebesnoj komediji Moja velika mrsna pravoslavna svadba muž uzvikne: „Setio sam se!”, potpuno nesvestan da ga je žena vešto vrtela u željenom pravcu. Prepustila mu je slast pobede, a zadržala sve ostalo. Žena ne samo da je dobila ono što je htela, već je to dobila bez natezanja, ubeđivanja i žučnih rasprava. Ako je, sudeći prema filmu, brak vrata i glave ovako efikasan, zašto je onda gotovo istrebljen?   

Protiv manipulacije s predumišljajem

Sa pitanjima na ovu temu sproveli smo mini-anketu među savremenim ženama – zaposlenim, koje imaju svoje karijere i svoj biznis, kulturne potrebe, prate društvena zbivanja i učestvuju u njima, održavaju fizičku kondiciju, neguju se… Rezultat ankete može se svesti na jednu rečenicu – „Ne dolazi u obzir”. Za smišljanje i sprovođenje bračne strategije one nemaju ni vremena, ni energije. Njima je potreban partner od poverenja, koji ih razume i podržava.

Savremene žene nemaju ni vremena, ni energije da smišljaju i sprovode bračne strategije

Neke od ispitanica rekle su: „To mi je ispod časti!” Jer, budimo poštene, strategija vrata podrazumeva ozbiljnu manipulaciju, i to s predumišljajem. Čak i kad je ženska manipulacija partnerom usmerena ka pozitivnom cilju i za zajedničko dobro, ona traži da se žena služi lukavstvom, a toga se gnuša čak i ćerka majke-vrata i oca-glave u filmu o grčkoj svadbi. Ona želi brak zasnovan na iskrenosti i slobodnoj volji obe strane. Zato i njoj, kao i drugim ženama koje se u većini danas tako osećaju, na raspolaganju je Botonov savet o međusobnom podučavanju.

Najbolje iz novih teorija i starih recepata

U realnom vremenu i stvarnom životu, najbolje funkcionišu odnosi u kojima su partneri jedno drugom istovremeno i učenik i učitelj, a učenje kroz igru uvek daje kvalitetne rezultate.

Odavno ne važi diplomatski skovana poslovica da je muž glava, a žena vrat koji tu glavu vrti

Igra je časna zamena i za riskantnu spontanost i za sramno lukavstvo. Ako se igramo sa svojim partnerom, a ne protiv njega, na putu smo ka onoj Botonovoj mudrosti. Uzmemo li najbolje iz novih teorija i starih recepata – brak još uvek može biti vrlo pikantno i zadovoljavajuće iskustvo za oba partnera!